Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

pátek 1. prosince 2023

V Bělském lese se vánočně rozzářila zvířátka

 

Dnes začíná prosinec a ať se nám to líbí nebo ne, opět další rok končí. Proto jsem na úvod měsíce zvolila "vánoční článek". 

Bělský les jsem nedávno představila ZDE. Byla to "Cesta vody" v podzimním hávu a tehdy jsem si myslela, že se tam vypravíme až na jaře. Když se však dozvíte, že je tam Vánoční městečko a samá chvála, neodoláte. Večer, kdy to krásně svítí, tam přichází dost lidí a kdo má děti, bere je s sebou. Nazvali to Vánoční městečko, ale to jsme viděli v Havířově. Tady je to jiné, v Bělském lese večer doslova září zvířátka: jelení rodina, medvědi, veverka, orel a sovy na stromech... Je to městská část Ostrava-Jih, v Lesní škole v Bělském lese. 

K vidění je to vždy od 17 do 20 hodin.  Hned u vstupu návštěvníky přivítají rozzářené komety. Pohádkovou atmosféru navodí průchozí houba a když tam projde dospělý chlap, představíte si tu velikost - žádný hříbek to není. K vyfocení lákají světelné sáně, lavička nebo krmelec. Pro návštěvníky je tady možnost občerstvení. Vstupné do městečka je dobrovolné, výtěžek podpoří činnost Záchranné stanice v Bartošovicích. Areál vánočního městečka bude otevřen do 15. ledna kromě vánočních svátků, Silvestra a Nového roku. 

Vypravili jsme se veřejnou dopravou, od nádraží Ostrava - Vítkovice jsme pokračovali tramvají (šaliny u nás nejezdí 😎). 

 

Fotila jsem i směrovníky pro lepší představu. Starobělská koliba je taková "Záchranná stanice" pro návštěvníky, kteří si po několikakilometrovém šlapání v Bělském lese potřebují oddechnout. Počasí jako na houpačce, chvíli sněžilo, pak zase zasvitlo sluníčko. Jako na fotce sídliště Ostrava - Bělský les, lidé to sem mají co by kamenem dohodil. Plocha lesa je asi 160 ha.

 

Šipka ukazuje směr pochodu. Restaurace Dakota je známý orientační bod městské části Bělský les, jsou tam i autobusové zastávky. Málokdo ví, proč se tak jmenuje. Na počátku minulého století byla u tehdejší formanské cesty (dnes ulice Plzeňská) postavena budova formanského hostince Lesní pramen, pak tu byla jídelna pro piloty i posádkovou správu dávno zaniklého letiště Ostrava. Jméno dostala po legendárním americkém letadle DC-3 Dakota, které je jedním z nejslavnějších letadel všech dob.


Srdce věnované obětem covidu. Škoda, že nemám svíčku. 🔔
 Když poučení, tak v ZOO koutku. Je to foceno přes plot a pletivo voliéry, tak záběry nejsou nejlepší. Kde dnes městské dítě, např. ze sídliště Bělský les může vidět bažanta?

Bažant zlatý žije ve střední a jihozápadní Číně.
 
    
Bažant diamantový je původem z pohoří jihozápadní Číny, jihovýchodního Tibetu a severní Barmy. 
 
Bažant královský je endemitem jehličnatých horských lesů na území severní a střední Číny. Je známý svou dlouhou životností, která může přesáhnout 15 let.
 
   
Bažant stříbrný - vyskytují se v severozápadní Indii, jihozápadní Číně, na severu Vietnamu, v Thajsku a Barmě. 
 
Bažant obecný je pták z řádu hrabavých. Ze svého původního areálu v Asii byl člověkem uměle vysazen do Evropy, Ameriky i Austrálie.

 

Jsme u "Vánočního městečka", ještě máme čas do 17:00, kdy se to tady rozsvítí. Zašli jsme do Tankovny u koně, u vchodu nás vítá vánoční stromek a něco bychom si dali. 🍴 Už je po poledním menu, ale v nabídce je topinka s kuřecím masem, polévka, různé bramboráky, svařák, kafe... Nakonec jsme si dali bramborák o váze 500g se zelným salátem a oblohou, přítel si dal Černou Barboru a já svařák. 

Občerstvili jsme se a zahřáli, hned je to lepší takhle posilněni vyjít do terénu, kde se mezitím setmělo a vše tam krásně svítí:

 

 

Moc se nám to vánoční prostředí v Bělském lese líbilo. Na nebi svítil listopadový úplněk 🌕 a tento krásný anděl svítil u vítkovického nádraží. To byl můj druhý příspěvek s vánoční tématikou. 🎄 🎇

 

14 komentářů:

  1. Vánočně rozsvícená zvířátka, na nebi úplněk, to je skoro jako v pohádce. Hanko, měj se hezky, zdravím 😀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, všimla sis toho výborně, mě také ten úplněk zaujal, ale lépe se mi ho tam vyfotit nepodařilo.
      Také Tě zdravím a přeji klidné dny. ☺

      Vymazat
  2. Moc hezká vánoční výzdoba. Užij si krásný Advent hlavně v pohodě a ve zdraví.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, je to tam opravdu krásné. Děkuji za přání a také Ti přeji Advent podle představ, hlavně ve zdraví. ☺

      Vymazat
  3. To je kouzelné místo s předvánoční náladou.Jezdívali jsme za podobnými zvířátky s vnoučaty do Mladé Boleslavi.Zajímalo by mě,zda to tam ještě před vánocemi bývá.
    Hani,hezký první adventní víkend

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to opravdu kouzelné místo a stačilo by "málo" - všude mají vánoční strom, někde betlém a kdyby přidali pár svítících zvířátek, mělo by to větší úspěch.
      Přeji i Tobě krásnou první adventní neděli. ☺

      Vymazat
  4. Hanko, to je krása.Preji pohodový víkend 🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, krásné to tam je. Škoda, že tam nemůžeš zajet, ale je to tam do 15. ledna. Přeji Ti příjemný lázeňský pobyt. ☺

      Vymazat
  5. Ahoj Hani tak to je pohádková podívaná, to by se líbilo v nučkám a mě tedy taky ! Př-eju hezký adventní víkend, Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, vnučkám by se tam opravdu líbilo, tam nadšeně pobíhalo více dětí a bylo vidět, že mají radost. Děti i dospělí.
      Přeji Ti krásnou první adventní neděli. ☺

      Vymazat
  6. Moc hezké, Hani! Adventní atmosféra jak má být!
    Měj příjemnou sobotu, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc se nám tam líbilo, Helenko.
      Přeji úspěšný nástup do nového pracovního týdne. ☺

      Vymazat
  7. Hanko, to je skvostný výlet pro předvánoční čas. Skvělá akce pro děti i dospělé.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně, jak píšeš, Maruško. Úřad Ostrava-Jih se vytáhl. Tam budou lidé jezdit. ☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Praha ... ve srovnání dnešních a dávných fotografií

Na staré fotografie měst mají své kouzlo. Tak které vybrat, aby se většina zorientovala? Fotografie si rozklikněte. Doplnila jsem to krátkým...