Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

úterý 12. prosince 2023

Když vánoční strom do tmy září


 


 

 

Vánoce jsou oblíbeným svátkem, symbolem Vánoc je strom. Tradice zdobení stromku pochází z území Baltu a Německa a původně byl ozdoben jablky, ořechy a jinými potravinami. V 18. století se přidala tradice zdobení svíčkami. V domácnostech se zdobí malé stromky, které mohou být také nahrazeny umělými stromky, zatímco ve městech se staví velké veřejné vánoční stromy v průběhu adventu.

Zavěšování ozdob na větve je starý polský lidový zvyk, který se datuje od slovanských pohanských tradic.

O tom se moc nepíše a tím pádem neví, přitom celé generace zdobí stromy a je jedno, jestli to byly ozdoby vyrobené nebo bylo použito ovoce, např. ořechy. Historie zdobení stromů pochází ještě z dob pohanských magií a kouzel souvisejících s kultem Slunce, jeho matky Asratry (Ašeryú) a kultem zelených stromů. Slavily se "svaté noci" zasvěcené slunečnímu božstvu, při nichž nechyběl ani tanec pod stromy, jež byly ozdobeny ovocem, sladkostmi a světly. Původně se takto zdobily stromy ve volné přírodě, postupně se tento zvyk přenesl do lidských obydlí. Za stálezelené kultovní stromy považovali především jedle, ale i cypřiše. To vše je v Elberdfelské Bibli.

Vánoční stromky měly ochranitelskou funkci. Jedna z prvních zpráv o ozdobeném osvětleném stromku v místnosti je v brémské kronice z roku 1570. Nejdříve bychom jej našli v cechovních a řemeslnických domech.

Představím vám několik vánočních stromů v našem kraji - 2023. Začneme v Karviné, kde mají dva stromy: 

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/9b/Karwina_herb.svg/800px-Karwina_herb.svg.png

   

U kostela sv. Marka:



Město Orlová:

  https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d7/Orlov%C3%A1_znak.png  

  Petřvald u Karviné:

  https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/db/Petrvald_%28Karvina%29_CoA_CZ.svg/800px-Petrvald_%28Karvina%29_CoA_CZ.svg.png  

Český Těšín:

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d2/Cesky_Tesin_CoA.png 

 

Havířov:

  https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/0e/Coat_of_arms_of_Hav%C3%AD%C5%99ov.svg/800px-Coat_of_arms_of_Hav%C3%AD%C5%99ov.svg.png 

Ostrava - Jih:
 
Podle legendy byl prvním, kdo vánoční strom použil, irský opat Kolumbián. Ten byl vyslán do Burgundska, aby tamním pohanům kázal o svátku narození Krista. Aby přilákal co nejvíce lidí, sestavil hořící pochodně do tvaru kříže a umístil je na starobylý obřadní jehličnan (ten byl původně pohanskou modlou uctívanou v době slunovratu). Zář ohně přilákala velké množství lidí, kteří si vyslechli jeho vyprávění. Díky tomuto aktu se stal takto ozdobený strom atributem Ježíšova zrození. 
 
Na vánočních trzích se sice začaly prodávat z Německa dovezené umělé stromečky vyřezané z kartonu nebo tenkých prkének, ale kupující o ně nejevili příliš veliký zájem. Více se ujaly živé stromečky, smrčky, jedličky nebo májky ozdobené sladkým pečivem, perníkem a především ovocem - jablky nebo hruškami, mandlemi či rozinkami. Zřejmě roku 1860 se na stromečku v Čechách poprvé rozsvítily lojové svíčky.
Moje třetí vánoční zpravodajství. 🎄

6 komentářů:

  1. Ráda čtu tvoje vánoční zpravodajství,je vždy hezké a zajímavé.Já jsem zatím nejzvláštnější stromeček viděla z pivních lahví.To bylo tak pro mého manžela.Jinak stromečky na tvých fotografiích se mi líbí všechny.
    Hani,hezký večer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš, děkuji za pochvalu. Asi obě máme rády Vánoce, ale já mám raději ten předvánoční čas. Stromečky mohou být různé a originální, jak popisuješ. V Turnově máte také krásný strom.
      Přeji klidný a nerušený předvánoční víkend. 🍀🎄

      Vymazat
  2. No, páni! Hani, ty by si mohla vyhlásit soutěž o nejhezčí strom!
    Ráda jsem se podívala.
    Děkuji a přeji příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, Helenko, že příprava těch stromů dá dost práce lidem, kteří to mají na starosti. Než strom vyberou, přivezou a umístí, aby ho mohli ozdobit a rozsvítit. Takový strom dělá pěknou atmosféru, tak jsem se rozhodla dát na blog fotografie našich nejbližších stromů. ☺
      Měj pěkný předvánoční víkend. 🍀🎄

      Vymazat
  3. Hanko, předkládá se nám zde krásný přehled vánočních stromů v okolních městech. Tedy okolních mě 👍🎄

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, Marti, každý tam nepojede se podívat, tak alespoň několik ozdobených stromů v našem dosahu. 🍀🎄

      Vymazat

Toulky českou minulostí

15. září - Divadlo živých fotografií a Ponrepo

Máte rádi film, filmové herce, filmovou hudbu nebo některé filmové hlášky? Osobně se ráda podívám na filmy, jako Tenkrát na Západě s Claudií...