Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

čtvrtek 18. ledna 2024

Tajenka: Jaké výročí mají křížovky?

 

Křížovky zná snad každý. Kdo vyluští, dopracuje se k tajence. To je cíl tvůrce křížovek a pro luštitele zpětná vazba, umí luštit a zná žádané výrazy. Měla jsem období, kdy jsem k luštění využívala každou volnou chvilku. Několikrát jsem vyhrála knihu a ta první byla Ze světa lesních samot od Klostermanna. Jedna paní za tajenku vyhrála sadu nádobí Tescoma. A co vy, luštíte? Kdybych se vás místo "tajenky" zeptala, kolik let uplynulo od otištění první křížovky v Česku, kolik let byste tipli? Správná odpověď je na samém konci článku. Čekají vás tam i vtipy a malý "dárek". 😉

____________________

Dnešní datum 18. ledna není vybráno náhodně. Vztahuje se k němu výročí docela netradiční - v r. 1925 Lidové noviny začaly pravidelně otiskovat křížovky. Dnes uplynulo přesně 99 let a od té doby se u nás s křížovkami "roztrhl pytel". 🙆

Křížovka je vědomostně kombinační úloha založená na úplném nebo částečném křižování výrazů vpisovaných po znacích do obrazce a obsahující tajenku.“           Český svaz hádankářů a křížovkářů

Základními prvky křížovky jsou: název křížovky, legenda, obrazec, vpisované výrazy a tajenka. Cílem hádanky je obvykle vyluštit tajenku. Tajenka je obvykle nějaký citát nebo vtip eventuálně doplňuje text souvisejícího článku nebo komentář k obrázku.

Druhy křížovek

Ve světě i v Čechách se vyvinulo velké množství druhů a variant těchto úloh. Základní dělení je na křížovky:

  • S úplným křižováním – všechna políčka obsahují znaky, které jsou součástí výrazů v obou směrech
  • S neúplným křižováním – některá políčka obsahují znaky, které nejsou součástí výrazů v obou směrech

Značení políček

Podle způsobů značení počátku vpisovaných výrazů se křížovky označují jako

  • Francouzské
  • Americké a britské
  • Švédské 
https://www.turpress.eu/wp-content/uploads/2017/10/Svedska-krizovka-1024x705.jpg
  • Historie

    Koncem 19. století se v časopisech začaly objevovat pro zábavu různé slovní hříčky a hádanky často spojené s nějakým grafickým uspořádáním. Stále častěji se objevovaly hříčky, kde se slova zapisovaly křížem – vodorovně a svisle.

    První křížovka byla otištěna ve Sborníku hádanek Zlaté Prahy v roce 1899. Vymyslela ji Mlada Antošová z Modřan. Tato křížovka sice ještě neměla charakteristickou mřížku, jak ji známe dnes, ale o pravou křížovku se jednalo, protože výrazy se křižovaly ve dvou směrech a řešily se podle legendy, což je základní princip křížovek.

    Kde a jak první křížovka a tradice luštění vůbec vznikla?

    Anglie

    Podle některých zdrojů se první křížovka objevila v tisku v roce 1913 a jejím údajným tvůrcem byl Angličan Victor Orville z Oxfordu, odpykávající si trest v jihoafrickém Kapském městě. Orville ve vězení prý přečetl všechny knihy ze zdejší knihovny a když už neměl co číst, začal se nudit. Přemýšlel, jak si ukrátit čas a zaujalo ho, že podlahu cely vytvářejí bílé a černé čtvercové dlaždice. Začal zapisovat na světlá políčka slova, která ho ho napadla, a objevil tak novou hru, založenou na hledání synonym.  Se svým nápadem se obrátil na anglické noviny, ty však jeho nápad odmítly.

    Amerika

    Prvenství v objevu křížovek se často připisuje Američanům. Údajně první křížovku uveřejnil  americký učitel Arthur Wynne, původem z Liverpoolu, který který hádanku, později nazvanou křížovka, uveřejnil 13. prosince 1913, těsně před první světovou válkou v newyorských novinách New York World pod názvem americká křížovka. Pravdou je, že se však Wynne nechal Orvillem inspirovat a některé zdroje uvádějí, že pouze jeho křížovku převzal.

     https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/32/First_crossword.png/220px-First_crossword.png 
    První křížovka byla zveřejněná v New York World 21. prosince 1913

    Česká republika

    Češi nezůstávali s tvorbou křížovek pozadu. Za jednoho z prvních hádankářů vůbec je u nás považován Tomáš Štítný ze Štítného, který se vytvářením slovních hříček rád bavil. Věděli jste to? 😯 Od 16. století pak v Čechách vycházejí sbírky ,,hádanek“, předchůdkyně dnešních křížovek, pravidelně.

    Zajímavá je i další teorie, která říká, že Angličany i Američany předběhla a první křížovku v pravém slova smyslu vytvořila pražská učitelka Mlada Antošová, a to již v roce 1899. Křížovku prý pojmenovalo velice originálně: „Čapka z písmen“. Paní M. Antošová z Modřan svoji »Čapku z písmen« vydala ve Sborníku hádanek Zlaté Prahy roku 1899. „Já zavedla jsem po způsobu francouzském čtvercovku se slovy rovně a svisle nestejnými,“ představila Antošová svou hádanku. Stála tak u zrodu zábavy pro chudé i bohaté.
    Mezi dalšími desítkami tvůrců křížovek se objevovali úředníci, hostinští, zlatníci, lékaři, zkrátka lidé různých oborů, věku a vzdělání. Roku 1905 pak už Češi znali a luštili mnoho druhů křížovek, které se dodneška příliš nezměnily.

    Rekordy

    Křížovky bývají různě dlouhé a různě obtížné. Pokud se budeme bavit o extrémech, musíme zmínit zejména dvě výrazná díla. Ddne 6. dubna 1964 otiskly noviny The Star v Johannesburgu křížovku Dona Samuela McLarena. Křížovka měla 639 hesel vodorovně a 626 hesel svisle. Navzdory tomu, že redakce novin vypsala pro úspěšného luštitele tučnou odměnu, nikomu se ji vyluštit celou nepodařilo.

    Ze zápisů v Guinessově knize rekordů se můžeme dovědět také o další obří křížovce. Křížovku s 25 tisíci položkami vytvořil Belgičan André Bloise. Pro představu křížovka zabrala list papíru o rozměru 170 x 110 cm a její sestavení trvalo přibližně 8 let.

    V Guinnessově knize rekordů a dalších publikacích je uváděn jako vynálezce křížovky Angloameričan Arthur Wynne. Jeho první křížovka byla uveřejněna 21. prosince 1913 v New York World.

    https://1884403144.rsc.cdn77.org/foto/krizovky/Zml0LWluLzEyMDB4OTk5OS9maWx0ZXJzOnF1YWxpdHkoODUpOm5vX3Vwc2NhbGUoKS9pbWc/5430208.jpg?v=0&st=J4CRSSnoP8GaM5DnKBQrx_0H3zI60fwKStNhur3XNxY&ts=1600812000&e=0

    Od 18. ledna 1925 byly křížovky nového typu (zvané též americké křížovky, pod názvem criss-cross puzzle) publikované v Lidových novinách.

    V roce 1968 byl založen Svaz českých hádankářů a křížovkářů, který od 17. 2. 2017 nese název Český svaz hádankářů a křížovkářů, z. s.

    Dárek luštitelům: ZDE

    * Správná odpověď je 125 let. 
    Tvorba křížovek vyžaduje vědomosti i značný díl fantazie. 
     
     
    Zdroj: Velká kniha křížovek, tvorbalusteni.cz

14 komentářů:

  1. Hani jeden čas jse luštila hodně a všechno možné. Křížovky klasické, teď převládají ty švédské, sudoku, roháčky, různé hlavolamy. Teď převládá spíše sudoku, abych musela více přemýšlet. Ty těžké někdy dají opravdu zabrat. Děkuji za hezký článek a přeji Ti krásné a pohodové dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je fajn, Jaruš, že jsi taková luštitelka. Škoda, že k tomu nedáš něco na blog nebo třeba něco k vyluštění. Některé jsou opravdu těžké a kolikrát jsem něco nevyluštila. To je normálka.
      Jsem ráda, že se Ti článek líbí a také měj pohodový nový týden. 👍

      Vymazat
  2. Křížovky jsem luštila docela ráda, ještě teď si občas nějakou vyluštím. Mozek je třeba cvičit, tak si občas dám osmisměrky nebo sudoku, to luštím ráda. Hezký den, pá 😉

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No tak vida, Evi, jak jsi šikovná. Osmisměrky mě také baví. Nemáš třeba na chatě nějaký starý časopis, který by se dal využít jako "retro"? Je to pak zajímavé čtení. 👍
      Přeji klidný nový týden.

      Vymazat
  3. Křížovky jsem nikdy neluštila.Když vidím manžela celé dny nedělá nic jiného už mi tím leze na nervy.Mozek si on určitě neprocvičuje,vůbec nic si nepamatuje.Já mám na procvičení od mladých faktury a dodáky,které připravuji pro účetní.Hezký večer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, Jituš, to je nemilé, že Tě můj článek spíše "naštval", protože to, co popisuješ, žádná sranda není a změnu asi nejde očekávat. Mně by asi víc vadily ty faktury a dodáky, pokud je to často, to mají mladí s Tebou "dobré".
      Přeji ať se daří a hodně sil. 👍

      Vymazat
  4. Hani zdravím, u nás křížovky luští můj táta, zabaví se tím. Na stránku s vyluštěnou křížovkou se vždycky podepíše, napíše datum i hodinu vyluštění a jestli byla jednoduchá nebo ne :o). Přeju hezké dny, Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, Leni, tak Ti povím, Tvůj táta je tedy jednička. Je vidět, že byl zvyklý mít ve věcech nebo písemnostech pořádek. Takový byl i můj táta, jenže on už dlouho není, tak si jen pamatuji - na jednom vysvědčení z obchodní akademie měl z úpravy písemností trojku, to jsem se divila, protože jak jsem viděla tu jeho úpravnost - dnes by dost lidí hravě strčil do kapsy.
      Díky za zajímavý komentář a přeji úspěšný nový týden. 👍

      Vymazat
  5. Hani, u nás nejvíc luští mamka, táta byl naprostý přeborník!
    Každé léto Adam sestavuje křížovku pro děti na tábor, je to ještě spojené s úkolem. Děti tam jezdí opakovaně a už předem se těší, co pro ně vymyslí...
    Měj pohodová den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, mamka má na to více času, je mi to jasné. Ale je vidět, že Adam "to" podědil a na těch dětských táborech má určitě úspěch.
      Přeji klidný a úspěšný nový týden. 👍

      Vymazat
  6. Hanko, tipla jsem si 100 let křížovek a vidím, že to je neuvěřitelných 125 let. Křížovky mám v oblibě, dokonce u nás v klubu byla paní Vlastička, která křížovky tvořila a posílala do časopisu. Nyní tvoří už jen na obláčku.

    OdpovědětVymazat
  7. Marti, Tvůj odhad byl fakt dobrý. 👍 Myslím, že p. Vlastička musela být bystrá a měla přehled, aby křížovky nejen tvořila, ale posílat do časopisu, to neumí moc lidí. Moc pěkná vzpomínka jistě na příjemnou a chytrou paní. ☺

    OdpovědětVymazat
  8. Ten Almanach má doma v knihovně.
    Křížovky už neluštím, nýbrž je vymýšlím.
    Je to zábavnější.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No vida, jednak Tě vítám na blogu a děkuji za návštěvu a je fajn, že možná ten Almanach pomáhá při sestavení křížovek? Já jsem dělala roky spíše jednoduché křížovky, doplňovačky, ale bylo to pěkné období. 👍

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Praha ... ve srovnání dnešních a dávných fotografií

Na staré fotografie měst mají své kouzlo. Tak které vybrat, aby se většina zorientovala? Fotografie si rozklikněte. Doplnila jsem to krátkým...