Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

pondělí 21. června 2021

Co je to letní slunovrat a jaká lidová magie je s ním spojená?

 

Tak už to nastalo. Máme ho tady. Ptáte se - co? No přece dnes nastal letní slunovrat. Léto je tady a s ním i nejdelší den roku, který  byl oslavován ve všech evropských kulturách. Naši předkové o slunovratu obětovali bohům a čarovali, oslavovali studny a prameny, přivolávali si lásku. Jak se slunovratem souvisejí svatojánské ohně a postava sv. Jana Křtitele? Postupně se to dozvíte.

Keltský slunovrat

Keltové svátku říkali Alban Heruin nebo Litha. Vnímali ho jako triumf slunečního boha Mabona, který se zrodil o zimním slunovratu, o jarní rovnodennosti porazil temnotu a nyní neomezeně vládne. Jemu a bohyni Matce obětovali a na jejich počest zapalovali posvátné hranice. Aby se moc světla udržela co nejdéle.

Keltové kolem posvátných ohňů tančili a do kytic a otepí svazovali vonné byliny, které pak zapalovali a žehnali jimi dobytku. Uhlíky ze slunovratových ohňů rozhazovali po polích pro zajištění dobré úrody. Pořádali taky tzv. čarodějné svatby – nevázané sexuální radovánky, které měly vyústit v podporu síly rodu.

Kromě ohně vzývali Keltové o slunovratu taky vodu. Proto oltáře zasvěcené Slunci často stávaly u léčivých pramenů i studní. Vodním zdrojům se vzdávala čest „odíváním studny nebo pramene“, tedy jeho pokrytím květinami a větvemi. Součástí odívání studní bývalo i přivolávání deště. Lidé nabírali vodu do misek a rozstřikovali ji během rituálních tanců po stromech i polích.

Slunovrat u Slovanů

Podobně vítali oheň i Slované. Ti ve své staré vlasti, tedy na území dnešního Ruska, Polska a Ukrajiny, slavili letní slunovrat dávno před příchodem do střední Evropy a před přestupem na křesťanskou víru. Oslavovali oheň i vodu. První koupel ve studené vodě přivolávala vláhu a úrodu, oheň zaháněl zimu a sexuální nevázanost zaručovala pokračování rodu.

Vědělo se taky, že kdo chce o svatojánské noci najít poklad, narazí na bludičky, které ho vlákají do bažin, nebo překročí bludný kořen a zabloudí. Světlušky měly představovat duše nekřtěňátek, zemřelých dětí, které nikdo nestačil pokřtít. Říkalo se, že divoženky, bosorky a lesní ženy vyměňují lidské děti za vlastní. Zpěvem a tancem lákají mládence do lesa, utancují je k smrti a roztrhají.

Základem slovanských oslav slunovratu byl motiv sňatku ohně a vody coby bratra a sestry, dvou hlavních živlů. Proto se zapalovaly ohňové hranice a pletly se věnce a posílaly se po vodě. Velký důraz se kladl na magickou moc rostlin a bylin.

Hledal se bájný kapradinový květ a vědělo se, že byliny, nasbírané o slunovratu nebo o svátku Jana Křtitele, mají absolutně největší moc. Jejich prostřednictvím se často i čarovalo.

Svatojánské svátky

Letní slunovrat se stal v křesťanské a především slovanské Evropě synonymem svatojánských svátků. Oba svátky splynuly, ale v Čechách se slunovrat slavil podle pohanského způsobu ještě dlouho po christianizaci.

Kronikář Kosmas píše, že roku 1092 kníže Břetislav II. „vyhnal ze země čarodějníky, věštce a pohanské hadače“. Podle Kosmy kníže vykořenil „obyčeje pověrečné, které polonazí vesničané o Letnicích v outerý nebo ve středu zachovávali, přinášejíce dárky ke studánkám, oběti zabíjeli a zlým duchům obětovali.“

Postupem času došlo ke zvláštní situaci – lidé slavili slunovrat po svém, ale zároveň začali uctívat i sv. Jana Křtitele, jehož narození slaví křesťané 24. června. Převrstvili tak pohanský svátek, ale základ zůstal vlastně stejný. Oslavuje se narození, život, víra a touha.

Svatojánské ohně se zapalovaly na řadě míst, ze svahů se spouštěla ohnivá kola. Ohně a vatry se taky přeskakovaly. Proč? Poslechněte si Expedici.

 

Co je to slunovrat?

Letní slunovrat je okamžik, kdy Slunce dosáhne největší kladné deklinace, to je +23,5°. Je to obvykle 21. června a označuje se jako první letní den.


Shrnutí letního slunovratu

  • Slunce svítí kolmo na obratník Raka
  • Den trvá 16 hodin, noc 8 hodin
  • Na severní polokouli začíná léto
  • Dny se začínají zkracovat

Letní i zimní slunovrat má tedy vztah k náklonu zemské osy od roviny oběhu Země okolo Slunce. Nijak nesouvisí  se vzdáleností Země od Slunce, jak se nesprávně traduje.

V naší zeměpisné šířce se během letního slunovratu stane toto:

* Slunce dosáhne nejsevernějšího bodu své pomyslné dráhy, tak zvaného obratníku Raka.

* Den je nejdelší z celého roku a noc je nejkratší.

* Slunce vystoupí v poledne nejvýše.

* Začíná astronomické léto.

Nejčastěji se letní slunovrat odehrává 21. června. Jindy padne na 20. června.

Letní slunovrat v Česku letos a v dalších 5 letech:

2021 - 21. června - 05:33 h
2022 - 21. června - 11:14 h
2023 - 21. června - 16:58 h
2024 - 20. června - 22:51 h
2025 - 21. června - 04:43 h
2026 - 21. června - 10:25 h

Pro naše předky bývala Svatojánská noc spojená s letním slunovratem přímo magická. Některými z jejich tradic a rituálů se můžeme inspirovat ještě dnes. 

 

Naši předkové byli na Slunci a jeho síle doslova závislí. Letním slunovratem začínal čas hojnosti, tepla, plodnosti a naděje v bohatou úrodu.

Vždyť Slunce bylo dárcem života – dávalo úrodu a letní slunovrat tak předznamenával období sklizně, nejdůležitější část zemědělcova roku. Křesťané v tomto období, konkrétně 24. června, slavili narození Jana Křtitele. Ten je tak vnímán jako patron magického času, kdy síla slunce vrcholí a tajuplné síly přírody se propojují s lidskými sny a přáními. Otevírají se brány do neznámých světů, cesty ke splnění i těch nejtajnějších tužeb. Generace před námi věřily, že právě o Svatojánské noci, tedy v noci z 23. na 24. června, se propojují odlišné světy a ke slovu se dostávají tajemná kouzla a mocnosti. V rituálech tohoto období se tak projevovala úcta k přírodě a životu, slunci, úrodě a lidé oslavovali často nevázaným sexuálním veselím. Křesťanská tradice se snažila tuto neurvalost potlačit a do popředí vsunula prvek očistné vody, související s křtem vodou, jejž zavedl právě Jan Křtitel jako jeden z hlavních rituálů, jímž jsou dodnes noví věřící přijímáni mezi křesťany.

 https://www.kudyznudy.cz/files/da/dae3820b-ec00-4beb-ac95-01ce54230ae8.jpg?v=20200827083536

zdroj: Josef Kluge, Markéta Ševčíková, YouTube, internet

14 komentářů:

  1. Krásně a přehledně shrnuto!
    Haničko, měj příjemný večer. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Helenko, přeji Ti příjemný dnešní den, i když u nás zrovna prší a bouří. ☺

      Vymazat
  2. Krásné jsi toto téma zpracovala Hani. Ano, sv. Jana je 24 a tento svátek k létu neodmyslitelně patří. Děkuji za hezké počtení a přeji Ti krásný večer a pohodový letní čas.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Jaruško, za pochvalu. Člověk si to musí připomínat a tak jsem se do toho dala.
      Přeji příjemný, už letní den. Ať je léto pochváleno! ☺

      Vymazat
  3. Hani,krásně jsi to napsala!I pro mě má toto období magickou moc-narodila jsem se 24.6..Byla jsem hodně nemocná,ale asi Jan Křtitel mi dal sílu do života a drží nade mnou ochrannou ruku.Přeju krásné dny!Zdena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdeni, děkuji za návštěvu i za pochvalu. Je vidět, že jsi se narodila v tom magickém období a věřím, že jsi svoje zdravotní komplikace už překonala, což Ti moc přeji. K tomu krásné léto, abys to mohla užívat. ☺

      Vymazat
  4. Hani, krásně jsem si početla. 👍👍 Zasloužíš si za článek velikou pochvalu.
    Měj krásné a pohodové letní dny, i když se nám začnou zkracovat. 🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, svou pochvalou jsi mě potěšila, vážím si toho. Ne každé téma je čtivé, ale nástup léta uvítá snad každý.
      Také Ti přeji příjemné a pohodové léto, u nás je zrovna bouřka a vláha padá z nebe, ale to k létu patří. ☺

      Vymazat
  5. Hani, děkuju za tak krásný příspěvek. Ten se Ti povedl !!! Zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, jsem moc ráda, že se Ti příspěvek líbí. Vážím si pochvaly a děkuji za krásná slova. ☺ ♥ ☺

      Vymazat
  6. Ráda tyto věci čtu.A tak jsem i včera pár článků na toto téma přečetla a děkuji i za ten tvůj.
    Hani,měj hezký letní den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituško, já děkuji, moc... Asi na příchod léta čekáme a tak si rádi na toto téma počteme. Je dobré si připomínat i tradice našich předků.
      Přeji pěkný letní den, ale dnes bez deštníku ani rána, tady prší od večera (s přestávkami) a první letní bouřka je tady. ☺

      Vymazat
  7. Hani, moc hezké vyprávění, děkuji. ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Marti, jsem ráda, že se Ti článek líbí. ☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Toulky českou minulostí: 168. schůzka: Třetí vláda Václava IV.

  Z minulého dílu: Českého krále Václava máme zase na svobodě, a zdá se, že během svého druhého věznění měl přece jenom možnost přemýšlet, ...