Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

neděle 11. července 2021

Lučina - malá řeka, která se dokázala rozvodnit

 

Lučina je řeka v Moravskoslezském kraji,  pramení na svazích Prašivé v Moravskoslezských Beskydech v nadmořské výšce 580 m n.m.

Ano, Prašivá je hora, kam chodili poutníci na svatého Antoníčka v červnu, protože je tam kostelík "z jedlí" sv. Antonína z Padovy už z roku 1640. Psala jsem o tom ZDE

https://cdn.megapixel.cz/gallery/w1380h900/9/83259.jpg?v=1414865147 
Tady na snímku je místo, kde se sbíhají všechny pramínky z okolních kopců a začínají svou pouť jako Lučina k Šenovu a Ostravě.

Lučina ústí do Ostravice zprava na území města Ostravy v podstatě pod slezskoostravským hradem. Délka toku činí 37,9 km. Z ní přibližně 4,6 km tvoří zátopa údolní nádrže Žermanice.

Lučina je tedy podhorským beskydským tokem a její horní úsek má zřetelně bystřinný charakter o vysokém podélném sklonu dna. Ve střední části sklon nad nádrží Žermanice klesá.

Přímo do Lučiny ústí přivaděč Morávka – Žermanice a několik dalších menších toků, z nichž je vhodné zmínit alespoň Bruzovku, Sušanku a Datyňku. Na Lučině, případně v její blízkosti, se ze sídel nacházejí Havířov, Šenov a u ústí Ostrava s městskými částmi Bartovice, Radvanice a Slezská Ostrava. Opět mohu říci, že řeku znám dosti důvěrně a vím, že dříve ji lidé nazývali jako Lucinu. Tak ji nazývali dědeček s babičkou, se kterými jsem k řece občas chodila. Ke změně názvu řeky Luciny na Lučinu se Petr Bezruč, v básni Polská Ostrava, vyjádřil dosti ostře:

  „Přibylec nadutý národa jazyk psuje,           

 on švarné Lucině sází háček na hlavu,“

Od středověku řeka Lucina napájela několik šenovských rybníků. Využívána byla rovněž pro pohon mlýnů u ní vystavěných. Za tímto účelem byly její zákruty důmyslně propojeny kanály – „mlýnskými strouhami“, které zkrátily délku toku a došlo tak k zesílení a zrychlení vodního proudu. V Šenově existovaly dva mlýny, jejichž kola takto „urychlená“ voda roztáčela. Rozvodněná Lucina se často stávala jen velice těžce překonatelnou překážkou. Na konci války 3. května 1945 na jeden den zastavila i postup osvoboditelské armády, neboť ji bylo možné přejít pouze po jediném mostě ostřelovaném německými vojáky. Ruský tank, který se pokusil projet, byl zasažen a jeho osádka zahynula. 

Nevyzpytatelné chování vodního toku bylo částečně usměrněno v roce 1958 vystavěním přehrady v  Žermanicích. V  roce 1965 došlo k  předělení šenovských luk vysokými náspy, na ně byla vyzvednuta kdysi často zaplavovaná cesta směřující k  Frýdku.

Jde-li o chráněná území, Lučiny se přímo dotýká Chráněná krajinná oblast (CHKO) Beskydy, do níž tok spadá svým horním úsekem nad silničním mostem v Dobraticích (km 35,9). K maloplošným chráněným územím na řece patří tzv. „Meandry Lučiny“, což je 3 km dlouhý přirozený úsek toku (km 16,4 – 19,4) v prostoru kolem města Havířova. K chráněným územím patří i Žermanický lom pod přehradní hrází a mokřad U rondelu na soutoku se Sušankou v Havířově. Z chráněných živočichů v řece je z ryb třeba jmenovat střevli potoční (od ústí Sušanky po Bruzovku),

střevle potoční, ryby, říční dno

z ostatních pak raka říčního (od Bartovic po Bludovice a nad přehradou po Dobratice), Lučina je i lovištěm ledňáčka. Rybí společenství si na Lučině zachovává druhovou skladbu pstruhového pásma.

Potřeba úpravy v souvislejší délce vyplynula hlavně z ovlivnění tohoto prostoru důlní těžbou a jí vyvolanými poklesy terénu. Pod Lučinou se na jejím spodním úseku těžilo uhlí déle než 100 let v důlních polích Hermenegild (později Důl Zárubek) a Trojice a zaklesávání koryta při zpětném vzdouvání povodňových průtoků z Ostravice, která pod ústí Lučiny neklesala, způsobovalo vzdouváním vody v tomto exponovaném území četné problémy. V meziválečném období se v uvedeném prostoru kromě toho hledaly plochy pro odvaly z důlní hlušiny a jíž se pak v okolí toku nadvyšoval terén.

Ze stabilizačních důvodů byla na Lučině postupně vybudována v rámci uvedených úprav řada spádových objektů, od ústí po přehradu je jich registrováno celkem 19, žádný z nich ale neslouží jako jez ke vzdouvání vody. Žádný odběr vody není zde vázán přímo na koryto řeky, největší – pro komplex Arcelor Mittal (Nová Huť) v Kunčicích a Biocel Paskov – se provádí přímým trubním odběrem přímo z nádrže Žermanice.

 
Lučina nad Vojkovicemi v místě soutoku se Šprochůvkou (km 32,1 Lučiny – proti vodě)
 
  
 Soutok Lučiny (km 31,2) s přivaděčem vody, vedeným do přehrady Žermanice od jezu ve Vyšních Lhotách na Morávce
 
  
Pod soutokem s přivaděčem byla až ke konci vzdutí žermanické přehrady vlastní Lučina upravena v 50. letech min. stol. do stejné podoby, jako umělé koryto přivaděče (stupeň v km 30,6)

 
Údolní nádrž Žermanice na Lučině
 
  
Stabilizace dna spádovými stupni pod žermanickou přehradou je provedena na 4 km dlouhém úseku (stupeň v km 23,5); níže pod tím je tok bez úprav
 
  
 Přírodní úsek v nivě podél města Havířova (km 16,4 – 19,4) byl vyhlášen chráněným územím pod názvem „Meandry Lučiny“ (km 18,8)
 

  
Přirozený a ničím nedotčený charakter mají i některé dílčí úseky řeky mezi Šenovem a Bartovicemi (km 9,7 – po toku)
 
  
Úsek podél čistírny odpadních vod hutního komplexu Arcelor – Mittal (km 6,0 – po toku)
 
  
Největšího sumárního poklesu (cca 15 m) za celou dobu dolování v západní části Ostravsko – karvinského revíru bylo dosaženo v prostoru Slezskoostravského hradu (km 0,4 – proti toku)
 
  
Zaústění Lučiny do Ostravice (zprava, směrem po toku) na území města Ostravy
 Zdroj: Atlas hl. vodních toků povodí Odry, Zd. Šebesta, video St. Ubík 

6 komentářů:

  1. Hanko, velmi obsáhlý a poučný výklad. Musí to dát mnoho práce vše vyhledat a uvést zde na blogu. Mě známá místa a přesto spoustu nových informací, moc děkuji a dávám palec nahoru. Fukčárinka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za uznání, Marti, je to tak, vyhledávání a sbírání informací čas zabere a pak se to musí třídit a sesumírovat, aby to dávalo smysl. Pro nás jsou to známá místa, ale to neznamená, že by to čas nezabralo.
      Měj se hezky a pěkný nový týden. ☺

      Vymazat
  2. Náš kamarád, hydrogeolog a vodohospodář by měl z tvého článku velkou radost.
    Já děkuji za zasvěcené informace a popřeji hezký večer, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně jsi to napsala, pro mne pochvalně, právě hydrogeologie mě přivedla k nápadu dát sem na blog podobné články.
      Díky a pěkný nový týden. ☺

      Vymazat
  3. Hani,zajímavý příspěvek.Ale tady ty končiny vůbec neznám a tak děkuji za seznámení.
    Měj hezký celý nový týden

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, s tím počítám, že pro mnohé návštěvníky jsou ty naše končiny neznámé, ale stejné to mám já u Tebe, když fotíš pro mne vzdálená místa. ☺
      Měj se pěkně a také příjemný a úspěšný nový týden. ☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Slovensko: Megoňky - kamenné gule

  Pokud je možnost, ráda navštívím Slovensko. Megoňky jsou na druhé straně Jablunkovského průsmyku . Možná jste o tom už slyšeli. "Loka...