Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

čtvrtek 8. července 2021

Orientace v terénu bez internetu a bez šťávy - práce s buzolou

 

Článek navazuje na Turistické značky. Dnes to bude trochu složitější, ale možná jsme se s tím už setkali ve škole, na turistickém kurzu nebo na táboře. Je třeba to nacvičit.

V době navigací, chytrých telefonů a všudypřítomného internetu má klasická mapa a buzola při výpravách do hor pořád svoje místo v batohu. Mapa a buzola nejsou na elektřinu. Fungují za každého počasí a jsou takřka nerozbitné. Přesto vyžadují víc než vyťukat do klávesnice svou polohu nebo cílovou destinaci. Tento postup je rychlejší a jednoduchý. Při práci s mapou je dobré znát několik základních pravidel a ty si prakticky osvojit. Ukažme si některé z nich.

Upozornění pro navigaci v terénu

 

GPS navigaci ať už v mobilu nebo specializovaném přístroji (Garmin atp.) vnímejte  zejména jako velké usnadnění a urychlení, ale rozhodně ne jako jediný orientační nástroj. Bez papíru si každý horal koleduje o solidní průšvih.

Klasická papírová mapa vždy bude fungovat minimálně jako záloha v případě selhání elektroniky.

Pokud s prací s mapou a buzolou nemáte moc praxi, doporučuji koupit si nějakou mapu ve výprodeji (nebo vytisknout z map.cz) a vyrazit do terénu trochu trénovat 😉.

Úplný základ: Orientace mapy k severu

Orientaci mapy k severu můžeme v terénu provést nahrubo i bez buzoly. Mapou pootočíme tak, abychom známé markantní cíle v terénu viděli pod stejným úhlem, v jakém jsou zakresleny v mapě. Z místa, na kterém se nacházíme (to si najdeme  na mapě), namíříme mapu tak, aby vrchol v mapě byl ve stejné přímce (v zákrytu) s vrcholem skutečným. Totéž je možné udělat se silnicí, cestou, potokem či okrajem lesa.

Pokud chceme mapu "zorientovat" přesně tak, aby horní okraj mapy mířil k severu, použijeme buzolu následovně:

 

https://images.slideplayer.cz/42/11392256/slides/slide_23.jpg

Nebo tento typ buzoly:

N - sever (north)
S - jih (south)
W - západ (west)
E - východ (east)

  • Otáčením úhloměru nastavíme na buzole sever „N“ neboli 0º.
  • Buzolu přiložíme na mapu tak, aby hrana přesně kopírovala boční okraj mapy (severojižní linii N – S). Stačí také využít severojižní linie kdekoliv na mapě.
  • Mapou i přesně přiloženou buzolou otáčíme současně tak dlouho, dokud střelka neukazuje na značku severu na úhloměru buzoly. Pak míří mapa přesně k severu.
Orientace mapy k severu

Měření azimutu na mapě

Azimut je pochodový (směrový) úhel mezi severem (geografickým) a směrem k cíli, měřeno ve směru hodinových ručiček. Jdeme-li pod úhlem 0°, míříme na sever (N), 90° na východ (E), 180° na jih (S) a 270° na západ (W).

Buzolu přiložíme na mapu tak, aby její okrajová hrana kopírovala linii mezi výchozím a cílovým místem. Z toho vyplývá, že místo, ze kterého azimut měříme, musíme co nejpřesněji určit na mapě. Potom otáčíme úhloměrem buzoly až do chvíle, kdy jsou severojižní linie na úhloměru rovnoběžné s těmi na mapě, přičemž sever „N“ na otočné stupnici míří k hornímu okraji mapy (k severu). Na stupnici pak odečteme úhel (naměřeno 72 °). Buzola přitom funguje jen jako úhloměr, je tedy jedno, v jaké poloze je mapa a kam míří střelka.

Měření azimutu v mapě

Tip: Velmi přesně a pohodlně se měří azimut i pomocí plánovací fólie s úhloměrem.

Přenos azimutu z mapy do terénu

Nejprve jsme na mapě změřili potřebný azimut na úhloměru buzoly. Stupnicí už neotáčíme, uchopíme buzolu do natažených rukou ve výši očí a otáčíme jí. Polohu střelky vůči ryskám sledujeme v zrcátku. Otáčíme tak dlouho, dokud magnetická střelka nemíří k severu, tedy mezi rysky (též „chlívek“) vymezující sever. Pak si určený směr přes mířidla buzoly prohlédneme v terénu.

Co je to záměrná chyba?

Používejte i „záměrnou chybu“. V případě, že např. máte namířeno na křižovatku (modrá linie), zaměřte azimut kousek mimo (červená linie) tak, abyste v případě, že netrefíte tenhle bod přesně, věděli, že jej máte po pravé ruce a dojdete k ní po cestě, na kterou jste narazili.

 
Záměrná chyba

Měření azimutu v terénu

Buzolu držíme ve výši očí a mířidly zaměřujeme cíl. Zatímco v zrcátku sledujeme střelku, otáčíme úhloměrem tak, aby severní konec střelky mířil přesně mezi „severní rysky“. Také se používá výraz „zachlívkovat“. Pokud tomu tak je, odečteme na stupnici hodnotu azimutu.

 
K vysílači je to pochodovým úhlem 18 stupňů.

Přenos naměřeného azimutu na mapu

Nejdřív změříme ze známého stanoviště azimut vybraného cíle. Pak položíme buzolu rohem okrajové hrany na místo, ze kterého měříme (stojíme s mapou), a celým tělesem buzoly (nikoli úhloměrem) otáčíme tak dlouho, dokud nejsou severojižní linie pro střelku rovnoběžné s těmi na mapě. Někde na přímce, shodné s hranou buzoly, leží v terénu naměřený bod. Zbývá ho najít na mapě, což je tím snazší, čím výraznější objekt to je (např. rozhledna, vrchol, sedlo apod.).

Tip: Seznamte se také s měřítkem mapy, abyste bezpečně určili vzdálenost, a s její ekvidistancí (výškovým rozdílem mezi dvěma sousedními vrstevnicemi). Trénujte klidně doma nebo za barákem, než vyrazíte do divočiny nebo do hor. Udělejte si z měření pochodových úhlů zábavu.

Tech-info: Buzola a kompas

Magnetická střelka buzoly či kompasu míří díky působení siločar k severu. Na průhledném těle buzoly či kompasu jsou obvykle zakresleny severojižní linie a rysky vymezující střelce sever. Srdcem buzoly je střelka. Aby správně fungovala, držíme buzolu vodorovně. Mířidla na principu „muška – hledí“ jsou velmi důležitá pro zvýšení přesnosti při měření azimutu. Užitečné je i zrcátko, ve kterém sledujeme vzájemnou polohu střelky a rysek. Některé dokonalejší buzoly jsou navíc doplněny i sklonoměrem. Při používání buzoly dávejte pozor na rušení magnetického pole např. vedením vysokého napětí, mobilním telefonem apod.

Tip: Navigaci v mobilu používejte spíš jako záložní řešení. Učte se obejít i bez ní. Šetřete energii v telefonu na důležitější činnosti – třeba na přivolání pomoci nebo na moment, až se opravdu ztratíte.

zdroj: V. Dvořák, K. Venglář, internet 

18 komentářů:

  1. Haničko, musím se smát. Jako letitá táborová vedoucí jsem s buzolou bez problémů pracovala a učila to děti. Jenže to je už hrozně dávno... Nedávno jsem vzala buzolu do ruky a musela jsem se hodně zamyslet :o)
    Posílám pozdravy, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je dobré, já tedy jako vedoucí na táboře byla jednou, ale také jsme s buzolou chodili. A teď si představ, že z těch dětí, které jsi to kdysi učila, takových 90% to asi zapomnělo a od té doby nedrželi buzolu v ruce. Proto sem na blog dávám takový turistický seriál, třeba to někomu pomůže.
      Děkuji a turistice zdar! ☺

      Vymazat
  2. Hani, díky za tento článek. S mapami jsem pracovala 20 let u jedné společnosti. Mám fotografickou paměť, tak jsem se se rychle orientovala, jenomže když jsem přišla do terénu, bylo zle. Když zůstanu v lese opuštěná, začínám panikařit. Moje vnučky chodí do turistického oddílu, kde mívají často orientační závody, ale práce s buzolou a azimuty také nejsou jejich silná stránka, dovedeš si představit, to konečné umístění a slzičky. Vrátím se a nastuduji. Těším se na další turistické články. Hela

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, chápu tyto problémy, asi jsou velmi časté. Ze zkušenosti vím, že v terénu se obecně lépe orientují muži, než ženy, ale jsou výjimky. Chápu také to zklamání vnuček, možná by nebylo špatné pořídit jim buzolu, jednoduché stojí zhruba stovku.
      Články o turistice budou následovat. ☺

      Vymazat
  3. Hani,to je velmi poučný článek.S buzolou nás učil pracovat tatínek a také jsme se s ní orientovaly na putovních táborech.Syn ji při jeho putování používá pořád,asi,když selže elektronika.Já používám navigace v mobilu,ale občas to nefunguje.Ale mapu máme u sebe pořád.
    Měj hezký večer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš, je vidět, že váš tatínek byl šikovný a mnohému vás naučil. Je pravda, že dnes se používá navigace v mobilu, ale s buzolou také není špatné umět.
      Díky a zítra měj krásný den. ☺

      Vymazat
  4. Jo a s buzolou už bych to neuměla.

    OdpovědětVymazat
  5. My jsme se to coby školáci učili. Nebyly telefony, nebyl internet a orientovat jsme se museli v lese i podle stromů, různých vrcholů, večer i podle hvězd. Teď už bych to s buzolou taky asi neuměla, ale orientovat se člověk může i podle hodinek a polohy slunce...jsou i jiné možnosti, pokud u sebe nic nemáme.Článek je to opravdu zajímavý . Určitě se k němu vrátím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, kdysi se to učilo, asi i ta orientace v přírodě, ale podle hodinek nebo podle slunce se to také musí umět. Ještě se k podobným tématům v dalších článcích vrátím. Připadá mi to užitečné. ☺

      Vymazat
  6. Hani, díky za zajímavý článek. Pracovat s mapou a buzolou jsem se učila ve škole, přišlo nám to tehdy normální. V mapách si hledám ráda i dnes, ale nevím, jestli bych si poradila s buzolou. Kluci (synové) se to učili ve skautu, jak by si poradily děti dnes, nevím... Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, kdysi se to vyučovalo a myslím, že to bylo užitečné. Mám také ráda mapy, hlavně se v nich vyznat ☺. Ale dnešní děti, pokud nemají průpravu ze skauta, nevím, nevím... Někdo na to má Filipa, tak možná ano, ale většina má navigaci v mobilu. ☺

      Vymazat
  7. Anonymní09.07.21 8:23

    Hani, zde bych selhala na plné čáře. Je pravda, že jsme se to vše učili na táborech, ale jsem tak technicky analfabet, že bych se jistojistě ztratila. Jinak velmi zajímavý a pro mnohé přínosný článek. Fukčarinka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, někdo na to je, někdo by se ztratil. Vím podle sebe, že člověk si v tomto musí věřit a než někam vyrazí, musí si to procvičit. Jinak tyhle věci s mapou a buzolou mě vždycky bavily. ☺

      Vymazat
  8. Pak ze se nedá cestovat v čase😊. Hodina branné vychovy od našeho třídního jako vyšitá. Musím ale řici, tyto hodiny byly skvělē, neboť soudruh nás vytáhl na kopec a dokázal spojit ze, př,bv, ch, D, atd v jedno. Chození s buzolou a podle azimutu... zažitek😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Omluva za chyby, píši z mobilu.

      Vymazat
    2. Tak vidíš a to jsem vašeho třídního fakt neznala ☺. Jak popisuješ, byl to dobrý učitel, když tolik předmětů dokázal spojit. Aspoň sis zavzpomínala a třeba jednou s buzolou zase vyrazíš... ☺

      Vymazat
  9. Nemyslím si, že se práce s buzolou dá zapomenout, to hlavní twk nějak v hlavě zůstane, stačí ji vzít na chvíli do ruky....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No já si to nemyslím ... Jsou lidi, kteří to zapomenou, když dlouho nepoužívají.

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Toulky českou minulostí: 171. schůzka: Jan řečený z Husince

Jan Hus se dožil přibližně čtyřiceti pěti let, avšak o prvních dvou třetinách jeho života nedovedeme říct skoro nic věrohodného. Informací ...