Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

čtvrtek 15. července 2021

Plánování túry v horách: délka, převýšení, terén a časová rezerva

 

Dnes pokračuji v seriálu, který začal článkem Turistické značky a pokračoval Orientací v terénu.  Chceme-li si při jakékoli akci v horách říct, že jsme pro bezpečnost svou, ale i druhých, udělali maximum, je nutná pečlivá příprava a plánování. Zvláště tehdy, máme-li odpovědnost za skupinu lidí, kteří na nás spoléhají. A jít s dětmi nebo staršími lidmi do lesnatého nebo horského terénu - to je teprve zodpovědnost! Jakými pravidly se při plánování horské túry řídit, abyste při setmění nebyli teprve v polovině trasy? Může být ve skupině někdo, kdo tempu z různých důvodů nestačí - i na to je třeba pamatovat. Možná se někomu bude následující text hodit.

Základem každého plánu je strategické rozhodnutívolba cíle. Může se jednat o vrchol hory, horskou chatu nebo přechod určité trasy (projití horského údolí, přechod horského hřebene, sedla atd.)  Nesmíme přitom zapomenout na návrat zpátky na základnu nebo domů.

Nepostradatelným nástrojem pro orientaci na horách je buzola či kompas, který je lepší mít po celou dobu túry po ruce pro rychlé zorientování mapy. Ovšem - musíme s tím umět pracovat! 

Nepostradatelným nástrojem pro orientaci na horách je buzola či kompas, který je lepší mít po celou dobu túry po ruce pro rychlé zorientování mapy.
 
Vzdálenost trasy zjistíte nejlépe pomocí mapoměru, kdy trasu projedete na mapě měřícím kolečkem a na stupnici, odpovídající měřítku vaší mapy, odečtete vzdálenost v km.

Vzdálenost trasy zjistíte nejlépe pomocí mapoměru_ trasu projedete na mapě měřícím kolečkem a na stupnici, odpovídající měřítku vaší mapy, odečtete vzdálenost v km

Dobrým pomocníkem je plánovací fólie, tzv. Planzeiger, pomocí níž na mapě naměříme azimut, určíme vzdálenost nebo sklon svahu.

Dobrým pomocníkem je plánovací fólie, tzv. Planzeiger, pomocí níž na mapě naměříme azimut, určíme vzdálenost nebo sklon svahu

Teprve s vědomím cíle jsme schopni zamyslet se nad tím, kudy se k němu vydat, jak na cestě postupovat a co na ní budeme potřebovat. Budeme se  věnovat dovednosti, kterou  je výpočet času, který na túře strávíme.

Mapa a buzola nepotřebují nabíječku

V době mobilních aplikací a bezpočtu webových stránek s podrobnými popisy tras se může zdát dovednost plánování a počítání času túry nad mapou s papírem a tužkou v ruce jako zcela zbytečná. Ne vždycky ale bude mobil nabitý, ne vždy je internetové připojení k dispozici. A my najednou potřebujeme vědět, jestli je náš plán reálný.

Základní osou každého plánování túry je časový odhad. Musíme vědět, jak dlouho budeme na cestě. Z toho pak odvodíme, kdy vůbec vyrazit na cestu, abychom se ve stanovený čas dostali do cíle. V určitém čase musíme být na konkrétním místě často kvůli změně počasí a charakteru terénu (provlhlý sníh, sestup exponovanou cestou, poslední vlak…).

Ačkoli má papírová mapa a buzola v batohu vždy své jisté místo, doporučovány jsou  i některé z aplikací, díky nimž můžete mít v mobilu mapy stažené i offline.

Vertikální i horizontální metry

Při výpočtu času túry vycházíme ze dvou základních veličin: ze vzdálenosti v metrech, případně kilometrech, a převýšení v metrech. Obě vyčteme z každé lepší mapy.  Ideální mapy pro pěší turistiku jsou v měřítku 1:25 000, vzdálenost změříme za použití měřiče vzdáleností nebo plánovací fólie (tzv. Planzeigeru), převýšení spočítáním vrstevnic (samostatně počítáme výškové metry při stoupání i klesání). Pak musíme znát rychlost chůze naší skupiny. Alpské svazy ve svých metodických materiálech shodně udávají pro větší či menší skupiny tyto hodnoty:

Jednotlivec, případně malá skupina lidí ujde pěší chůzí za hodinu:

  • 400 výškových metrů ve výstupu
  • 600 – 800 výškových metrů v sestupu
  • 5 km vodorovné vzdálenosti

Větší skupina lidí, případně i malá skupina při pohybu „na těžko“, ujde pěší chůzí za hodinu:

  • 300 výškových metrů ve výstupu
  • 500 výškových metrů v sestupu
  • 4 km vodorovné vzdálenosti

Pokud si nejsme jistí, jak rychle se budeme jako skupina pohybovat, je vhodnější ze začátku kalkulovat s pomalejšími časy a být radši příjemně překvapeni, než podcenit své schopnosti a do cíle dorazit mnohem později, než bylo v plánu.

Vzoreček pro matematiky

výstup T1 = 300 – 400 vm/hod
sestup T1 = 500 – 700 vm/hod
rychlost chůze T2 = 4 km/hod Celkový čas túry T:
T = T1 + (T2/2)  (pokud T1 > T2) nebo T = (T1/2) + T2 (pokud T1 < T2)

Rovnice pro výpočet času

Pokud jsme pomalejší skupina, vypočítáme si časy pohybu horizontálně a vertikálně: první čas získáme podělením vzdálenosti v kilometrech hodnotou 5 (u rychlejších skupin 4), druhý dostaneme vydělením výškových metrů číslem 300 (u rychlejších skupin 400). Z těchto dvou časů vydělíme ten s menší hodnotou dvěma. Výsledek přičteme k hodnotě větší. Vyjde nám čistý čas, který na túře strávíme.

Přestávky a časové rezervy

Při plánování jednodenní túry si přidáváme vždycky minimálně hodinovou rezervu, nezávisle na velikosti skupiny. Musíme zohlednit riziko zhoršujícího se počasí nebo nejednoznačnosti trasy. Jenom pokud dobře známe trasu, prostředí i fyzickou kondici účastníků, můžeme časovou rezervu z plánování vypustit. Pokud víme, že v rámci túry budeme překonávat i technické pasáže, vyžadující použití maček, sedáku, lana, feratového kompletu atd., počítáme s další půlhodinovou rezervou.

Příklad z praxe

Z mapy jsme spočítali celkové stoupání 600 výškových metrů, klesání 1200 výškových metrů, vzdálenost 10 km. Jsme menší skupinka, která má svižnější tempo. T1 (výstup a sestup) spočítáme jako součet času výstupu (600 výškových metrů vystoupáme za 1,5 hod) a sestupu (1200 výškových metrů sklesáme za 2 hod), tedy T1 = 3,5 hod. Vzdálenost 10 km ujdeme za 2 hodinky, tedy T2 = 2 hod. Čas T2 je menší, jeho hodnotu podělíme dvěma a celkový čas, který strávíme na túře, bude čtyři a půl hodiny. Pozor, jedná se o čistý čas chůze, ke kterému je potřeba přičíst přestávky!

V každém případě plánujeme během jakékoli túry několik přestávek. První by měla nastat 10 – 15 minut poté, co se vydáme do terénu. Stačí krátká, v délce 5 – 10 minut, a slouží hlavně k úpravě výstroje a vrstev oblečení. Pak plánujeme přestávky podle fyzické a psychické kondice účastníků ideálně každou hodinu, případně každé dvě hodiny, v délce 15 – 20 minut, v poledne jednu delší, 30 – 60 minut. Každý na túře ocení, pokud jsou přestávky na zajímavých místech s výhledy, u naučné či informační cedule, na fotogenických místech apod. Délky přestávek rostou úměrně s velikostí skupiny – čím víc lidí, tím se časy přestávek prodlužují. Pokud zohledníme zkušenosti účastníků túry a znalost terénu, platí tu naopak nepřímá úměra – zkušenější skupiny v důvěrně známém terénu můžou mít přestávky kratší.

Výsledný čas postupu v terénu také ovlivňuje řada dalších faktorů, např. roční období, počasí (velké horko, déšť, bouřka, nečekaný sníh) nebo fyzická kondice a předchozí zkušenosti účastníků. Tyhle faktory se dají jen těžko promítnout do matematických vzorců, musí být zohledněny podle reálné situace. Při dobře naplánované túře si můžeme pojmenovat všechna rizika, vyvodit patřičné závěry, máme dostatek prostoru na zvážení alternativ a nebudeme vystaveni nebezpečí.

Pečlivým plánováním můžete předejít bloudění
Pečlivým plánováním můžete předejít bloudění.
zdroj: M. Lollok Klementová

10 komentářů:

  1. Opět zajímavé čtení. Jen my už víme, že za hodinu pěšky uděláme maximálně tři km, ale pět ani náhodou. To bychom museli jít rychlou chůzí, což v našem věku už je trochu horší. Já bych to možná ještě zvládla, ale manžel ve svých 73 letech už, tak rychle ne. Jak píšeš, Musí se plánovat s ohledem na děti a věk skupiny. U mně ještě se zastávkami na focení....Děkuji za zajímavé čtení a přeji Ti krásné dny ve zdraví. Jára

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, je to hodně individuální ta turistika, mám zkušenost, že delší túra se musí naplánovat a mít rezervu, kdyby něco... Dříve se asi tolik nefotilo jako dnes, jen těch fotek, kolik pořídíme za jeden výlet, co?
      Také děkuji a přeji pěkné letní dny. ☺

      Vymazat
  2. Je to zsjímavé a poučné čtení.Ráda jsem kdysi chodívávala...,ale to je opravdu dávno.
    Přeji hezké dny ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, pro ty, co mají k turistice blízko, je to zajímavé čtení, kdo ani dříve nikam nechodil, to nebude. Tak aspoň vzpomeneme, kam jsme došli a jací jsme byli chodci.
      Díky a také přeji pěkné letní dny. ☺

      Vymazat
  3. Hani,to je hodně zajímavé.Samozřejmě,že nás tatínek ledacos jako velký turista naučil,ale v praxi jsem používala jenom mapu.A od nemoci manžela jsme s horami skončili v roce 2007.Spousty let jsme jezdili do Vysokých Tater,ale tam jsme měli horského průvodce a v zimě jsme hodně běžkovali v Krkonoších,ale v partě a tam to měl vždy taky někdo na starosti.Teď už se tak šouráme a hlavně,že dojdeme do cíle podle značek.
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Jituš, také jsem jezdívala do Vys. Tater, vy jste si hor asi dost užili. To je dobře a každý na túry podle toho, jak může, hlavně aby to nenarušilo zdraví.
      Také se měj hezky. ☺

      Vymazat
  4. Anonymní16.07.21 2:52

    Velmi zajímavý článek,kde jsou ty časy, kdy jsme si plánovali výšlapy. Nyní už jen krátké trasy, hlavně,že jsme v přírodě. Hani, přeji pohodové dny. Fukčárinka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, hlavně si hor a výšlapů užít za mlada a neodkládat to na "později" - pak už to nemusí vyjít z různých důvodů.
      Měj i Ty, Marti, pohodové dny. ☺

      Vymazat
  5. I já děkuji za poučení a přeji příjemný pátek, Haničko!
    Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji a také přeji příjemný celý víkend, Helenko. ☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Kalendárium z Moravskoslezska: Duben - ze starého kalendáře

  Sto dva roky starý kalendář můžeme otevřít díky archivu "Książnica Cieszyńska".