Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

neděle 22. srpna 2021

Začínáme se šitím - Co si pořídit do začátku

 

 
Video je určeno všem začínajícím švadlenkám. Šicí stroj je základ, ale ve videu se dozvíte, co všechno je nutné si do začátku pořídit :-).

Na konci se doporučuje kurs šití, pokud jen neopravujete nebo neupravujete oděvy. Chcete-li si oblečení ušít, kurs šití je řešením - sama jsem jich absolvovala asi deset. Pokud v kursu trefíte na šikovnou lektorku - švadlenu, je vyhráno. Musíte už ovšem umět ovládat šicí stroj. Mýlí se ten, kdo si myslí, že v kursu šití se mu budou individuálně věnovat a budou ho učit "fígle", které jsou v této rubrice. Tam na to není čas.

ZÁKLADNÍ VÝBAVA: 

1. ŠICÍ STROJ. Při koupi stroje, pokud máte možnost, jděte raději tam, kde vám ho představí a předvedou prakticky. Výběru stroje byl už věnován článek. 

2. OSVĚTLENÍ. Nejlepší je šít na denním světle. Novější typy strojů mají zabudované osvětlení, ale přenosnou lampičkou se nic nezkazí, večer ji používám.

LED stolní lampa W050-W, 8 W - bílá

3. STŮL - na umístění stroje při šití, pokud nemáte skříňkový. Osobně mám na šití  jednoduchý (a levný) psací stůl:

KURT

Rozhodně se mi neosvědčilo šít na kuchyňském stole nebo na konferáku (je nízký a člověk se hrbí). Psací stůl má hloubku jen 50 cm, nezabere moc místa a v době, když nešiji, je tam  notebook. V šuplíku mám šicí potřeby, dole je tiskárna. Větší látka se na něm stříhat nedá.

4. NITĚ. Pozor na výběr nití! Většina strojů je na kvalitu nití háklivá. Ty se pak trhají nebo se rozladí napětí nitě. Základem je bílá a černá nit. Číslo nitě, např. 120, určuje "tloušťku" nitě. S tím souvisí i volba jehly, např. 70, 75, 80 max. Polyesterové nitě jsou pevnější, lze s nimi šít prakticky všechno, ale pozor při žehlení. Nesnesou vysoké teploty - stehy se časem potrhají. Bavlněné nitě jsou vhodné na bavlnu, len, jinak na ostatní materiály používejte polyesterové. Pro stehování se používá  tzv. stehovka:

https://latkygalanterie.cz/wp-content/uploads/2021/02/IMG_20210208_1531162-scaled.jpg

5. CÍVKY. Plastové nebo kovové, záleží na vás. Ale pozor na výšku cívky. Každý stroj to nemá stejné. Čím více budete šít, tím více cívek budete potřebovat podle barev nití, nejde stále namotávat další barvy, sama jich mám asi 20.

https://test-eshopu.s15.cdn-upgates.com/_cache/b/2/b206e9ff96708228405f6ad754269543.jpg

https://www.sici-centrum.cz/img_detail/pod_19741_2.jpg 

Praktická je i kazeta na šicí potřeby.

6. NÁVOD K ŠICÍMU STROJI NEBO KNIHA O ŠITÍ. Je to základ - součást výbavy stroje, ale nejlepší jsou praktické ukázky nebo videa. 

7. ŠPENDLÍKY. Doporučuji dlouhé a ostré se skleněnou barevnou hlavičkou. Ty totiž tolerují i přežehlení, případně i kolmé přešití. Hlavně ne tupé nebo silné špendlíky. Ty pak proděraví nebo i poškodí látku, je to vidět.

https://cdn.myshoptet.com/usr/www.sazo.cz/user/shop/big/7245-2_spendliky-s-plastovou-hlavou.jpg?602faef1

8. JEHELNÍČEK, MAGNETICKÁ MISKA.

  https://www.mixsa.cz/fotky60514/fotos/_vyrp11_3148Magneticka-miska-Prym-Love1.jpg 

Je to praktické, nebo aspoň magnetka. 

9. PÁRÁČEK. Bývá ve výbavě ke každému šicímu stroji, využije se k proříznutí knoflíkových dírek, ale stejnou službu udělají i párací nůžky. 

10. NŮŽKY. Tohle je opravdu investice, která se vyplatí a urychlí práci. Osobně doporučuji nůžky KAI - ty velké na látky.

https://www.ladasicistroje.cz/fotky39648/fotos/_vyrn_82v5210r.jpg

       https://proviz.cz/wp-content/uploads/img_a358618_w1736_t1572953056.jpg

 

 

 

Jsou i nůžky entlovací 

(já entluji na stroji), pak jedny střední (15 cm) a jedny malé (asi 11 cm). S nůžkami na šití, resp. na látku, se zásadně stříhá jen látka. 

11. PRAVÍTKA. Záleží na tom, co chcete šít. Krejčovské pravítko na snímku je potřebné pro úpravu délky sukně nebo šatů, pro konstrukci střihu je také využijete.

https://www.caramilla.cz/wp-content/uploads/2016/12/2-53.jpg

12. KREJČOVSKÝ METR. Hlavně nevytahaný, přesný. Švadlena se bez metru neobejde.

 https://www.galanterie-libochovice.cz/fotky29108/category/list/list_72_933_2_centi.png

13. KŘÍDA. Klasická křída je nezbytnost.

https://sakami.cz/wp-content/uploads/2020/06/85B4EC97-D3DA-48A0-AAC8-881AE60C3DC5-scaled.jpeg

I když se láme, každý odlomek jde použít do posledního kousku. Dobré jsou i  vypratelné fixy (nutno vyzkoušet). Lze značit  i obyčejnou tužkou... 

14. JEHLY. Singer má svoje speciální, ale jinak nejlepší jsou Schmetz.

https://www.galanterie-vseprovasetvoreni.cz/public/galerie/prislusenstvistroj/prislusenstvistroj1843.jpg

Je jich více druhů různé tlouštky. Záleží na tom, co se šije, např. jehly na úplety nebo na džíny. Jinak se jehly lámou, ohýbají, a to pak hodně odrazuje od dalšího vytažení stroje. Je potřebné mít pár jehel do stroje v zásobě.

15. CHUŤ A VÝDRŽ. Chce to čas a také odvahu střihnout do látky - odvážnému štěstí přeje 😉.

zdroj: YouTube, Svět podle LU, internet 

10 komentářů:

  1. Hani,tak já mám snad všechno vyjmenované vybavení.Dnes jsem měla šicí odpoledne.Mladí mi nanosí,co potřebují zašít,zkrátit ač šicí stroje vlastní.Dcera mi ho tedy půjčila,můj mě zlobí.A dnes začal i dcery.Nešly mi navinout nitě na cívku.Vůbec se neotáčela.Musím se podívat do svého návodu.
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš, tohle znám u své švagrové. Má už (podle vyprávění) třetí stroj a nestačí spravovat a zašívat. Má tři děti a hlavně dcera, která by mohla své šít své rodině, ji nanosí věcí ... Švagrová měla kulatiny a co si přála? Nový šicí stroj, tak ho od dětí dostala, tak zase šije a upravuje, ale na sebe nemá čas. Já jsem jako dospělá nikdy od mamky žádné šití nechtěla, začala jsem chodit do kursů a zvládám to doposud.
      Jituš, přeji Ti, aby Tě ten stroj nezlobil, někdy stačí maličkost a nedaří se to. A opraváři - to je dnes také kapitola pro sebe. Ať se Ti daří! ☺

      Vymazat
  2. Hani, zdravím. Pro začínající švadlenky určitě super. Já jsem nikdy do žádného kurzu šití nechodila a nikdy mě to nechybělo. Vše mě naučila mamka, která sice byla účetní a ne švadlena, ale uměla ušít úplně všechno. Měj se hezky. Ahoj Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, Leni, měla jsem to doma podobné, základy a vztah k šití mám od maminky. Ona byla také celý svůj pracovní život mzdová účetní, ale uměla šít a tak šila a spravovala i tetám. Maminka mi občas ukázala, jak se postupuje při šití, těšila jsem se na prázdniny, že budu šít (kromě jiného). Už jako studentka jsem si zvolila svůj první kurs šití a mám jich za sebou asi 10! Bylo to dobré rozhodnutí, rozhodně to nebyl ztracený čas nebo vyhozené peníze. Člověk se tam naučil věci od profesionální švadleny, které bych se doma nenaučila. Navíc to tam má svůj řád, člověka to nutí víc se snažit, ale nebyly takové všechny členky kursu.
      Tato rubrika je určena hlavně začínajícím švadlenkám, pokud se najdou. Děkuji a také se měj co nejlépe to jde. ☺

      Vymazat
  3. Hani, vzpomněla jsem si na babičku. Měla klasický šlapací stroj, milovala jsem ty dva šuplíčky a všechny kouzelné věci, co v nich byly. Vztah k ručním pracem se zjevně buduje od velmi útlého dětství :o)
    Přeji krásný večer, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, hezky a dobře jsi to napsala. Moje babička na stroji nešila, ale její sestra ano, měla takový z dnešního pohledu historický stroj, krásný na pohled. Od útlého dětství jsem vnímala, že je dobré umět šít a mamince, která šila doma všechno, jsem ráda asistovala. Tím jsem se i něco přiučila.
      Děkuji a také přeji příjemný nedělní večer. ☺

      Vymazat
  4. Koukám, že začínající švadlenka toho potřebuje docela hodně :) Já na takové ruční práce moc nejsem, maximálně příteli přišiju ulítnutý knoflík :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eliss, to ještě není všechno, tohle je základ, ale díky za upřímnost. Každý na ruční práce není, to je pravda a ve tvém případě není to i tím, že jsi levák, jak jsi psala? ☺

      Vymazat
  5. Haničko,to je super. Třeba o těch nůžkách jsem to vůbec nevěděla,že na látku mám používat jen ty jedny a na nic jiného ne.Používám jedny na všechno,ale je pravda,že nejsem moc šikovná na šití. Jinak jsem vybavená dobře. Díky a krásné dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, mohu potvrdit, že na látky se mají používat jen k tomu určené a nic jiného nestříhat.
      Dobré nůžky - to je "poklad".
      Také děkuji a měj se pěkně. ☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Pozoruhodné ženy: Helena Voldanová a Zelený čtvrtek

Dnešní článek je ke Dni učitelů, který se připomíná v den narození Jana Ámose Komenského. Všem, kteří tomuto nelehkému povolání zasvětili sv...