Slyšeli jste o Mutěnicích, ve slováckém nářečí "o Mutěnicách"? Mám na mysli Mutěnice u Hodonína, protože ještě jsou další u Strakonic. V takové vesnici z těch lidí vnímáte vztah k obci i tradicím a optimismus. Uvědomíte si, co rčení "In vino veritas" skutečně vyjadřuje.
Ve středověku se Mutěnice ubíraly jiným směrem. Na sklonku 15. století šlechta podnikala v rybníkářství a v Mutěnicích Vratislav z Pernštejna založil soustavu velkých rybníků o rozloze přes 2000 hektarů! Postupem doby nastalo dilema: Je lepší "kapr" nebo obilí? 🙇
Od konce 18. stol. byly rybníky rušeny, obilniny znamenaly obživu a půdy bylo málo. V roce 1872 byly už všechny zdejší rybníky vysušeny a přeměněny na pole a louky. To až po r. 1945 se začalo s obnovou rybníků, ale v menší rozloze. 👍 Fotografie rozklikněte:
Návštěvník se tam může kromě vinařství věnovat pozorování ptactva nebo vlhkomilných rostlin.
Já si zvolím vinné sklepy a vinařství, práce vinařů a jejich postupy mě zajímají víc. Návštěvník vinařského kraje tam vidí, jaké poznatky musí vinař mít. Vinaři rádi vysvětlí třeba to, že pro kvalitu hroznů je třeba provádět podlom. Při něm se odstraňují letorosty neplodné nebo přebytečné. Je to všechno ruční práce. Nebo zastrkování letorostů do drátěnky, během vegetace se ty letorosty zastrkují asi 3x. A ve vinohradu jsou stovky i tisíce keřů.
Dále vylamování zálistků, což ovlivňuje cukr v hroznech. V zálistcích se tvoří cukr, který je transportován do hroznů, které rostou pod ním. Zálistky nad hrozny se nenechávají, ale zkracují se. Kdyby se odstranily všechny zálistky na letorostu, byla by nižší kvalita hroznů. Vinař svým zásahem ovlivní cukernatost a vůbec kvalitu hroznů už na vinici. Ty jsou pak lépe osluněné a brání se plísni.

Být na Slovácku a nepředstavit Mutěnice, to nejde. A jaký asi má vinařská obec znak? Samozřejmě vinný keř s hrozny.
Mutěnice jsou největší vinařskou obcí na
Slovácku s bohatými folklórními tradicemi. Raritou je areál asi pěti
set vinných sklepů zvaný Búdy s tradičními viničními tratěmi: Mutěnská hora, Vyšicko, Dubňanská hora, Úlehle, Hraničky.
Snad dnešní článek překousnou i ti, kteří mají s alkoholem v rodině špatné zkušenosti.
Mutěnské Búdy jsou vinné sklepy na okraji obce pod Mutěnskými vinohrady. Své sklepy zde obhospodařuje téměř 600
vinařských rodin. Jednotlivé sklepy jsou různého stáří a jsou zde malebné sklepy "našich dědů", ale i
sklepy s moderním zařízením, degustačními místnostmi, posezením a také pokoji poskytující ubytování. Já se nedivím, že po poctivé degustaci je potřeba ty návštěvníky ubytovat. 😉 Začátky jsou těžké, chce to "trénink" a zkušenosti. 😎 Psáno s humorem, pokud to někdo nepoznal...
Typickým
prvkem většiny Mutěnských sklepů i některých domů, je vstupní průčelí zvané „žůdro“, kde se uplatnilo tradiční malování slováckými ornamenty či
škrábanými sgrafity. Pro představu, co je žůdro, pár fotografií:
Po staletí se mutěnští vinaři řídili vlastním horenským právem. Za jeho porušení, např. krádeže ve vinicích,
bývaly vynášeny velmi přísné tresty. Provinilec mohl například přijít nejen o ruku, ale také o hlavu. V roce 1725 byla
založena nejstarší mutěnská horenská kniha, do níž se zapisovaly všechny převody vinohradů.
V mnoha jihomoravských vinařských střediscích si můžeme prohlédnout různá zařízení.
Proč jen některé oblasti jsou vinařské? Zdejší
geologické a klimatické podmínky jsou vhodné k pěstování révy. Jde hlavně o sedimenty (usazeniny), ale podle vinařů mnohem důležitější než horniny je
půdní pokryv.
V katastru Mutěnic a blízkém okolí se nejčastěji
nacházejí černozemě vytvořené na vrstvě spraší uložených na
píscích, případně i nivní půdy na nivní uloženině s podložím
písku. V nížinách jižní Moravy dosahují spraše mocnosti kolem 5-15 m, místy i přes 30 m! Tedy naváté půdy, aby bylo jasno. Spraš je úlomkovitá usazená hornina navátá větrem, je pak velmi propustná pro srážky.
Pro vinaře je důležité toto: půdy jsou lehčí a středně výsušné. Vykazují velmi velký počet letních dnů s teplotami
nad 25°C, kterých je 53 dnů v roce. Dále je vysoká průměrná
teplota v červenci 25,2°C a roční průměrné množství srážek
500 až 600 mm. A jaké druhy se tam pěstují? Je jich hodně a nechci to zkracovat:
Patří mezi ně:
Müller Thurgau
Ryzlink vlašský
Svatovavřinecké
Modrý Portugal
Frankovka
Ryzlink rýnský
Veltlínské zelené
Sauvignon
Neuburské
André
Rulandské bílé
Tramín červený
Zweigeltrebe
Muškát moravský
Rulandské modré
Cabernet Moravia
Rulandské šedé
Chardonnay
Cabernet Sauvignon
Neronet
Ryzlink vlašský
Svatovavřinecké
Modrý Portugal
Frankovka
Ryzlink rýnský
Veltlínské zelené
Sauvignon
Neuburské
André
Rulandské bílé
Tramín červený
Zweigeltrebe
Muškát moravský
Rulandské modré
Cabernet Moravia
Rulandské šedé
Chardonnay
Cabernet Sauvignon
Neronet
Je tam vaše oblíbená značka? Moje ano, asi čtyři... 🍷 Snad
v žádném vinném sklepě ani dnes nechybí soška svatého
Urbana, Vavřince či Vincence. Spousta pranostik se týká dnů,
kdy mají tito světci svátek. Tak např. k 10. srpnu se mezi vinaři
traduje: „Když o svatém Vavřinci slunce svítí, budem dobré
víno míti.“ V půli srpna mívají akci "Letní vinné sklepy Mutěnice" a 5.-7. září 2025 je Mutěnské vinobraní Pod Bůdama.
Sklepy ožívají pracovním ruchem zejména na konci léta, je
potřeba nachystat sklep před vinobraním. Musí se poumývat bečky, zamočit
kvasné kádě, aby z nich nevytekla šťáva. A pak už přijde ten dlouho
očekávaný den – vinobraní. Jednotlivé odrůdy postupně dozrávají a
sbírají se. Ve sklepě je hospodář zpracovává, mele, lisuje a postupně
přivádí ke kvasu. Občas se potěší pohárkem dobrého burčáku, třeba
i červeného, na který někteří i do noci čekají. Je všeobecně známá
pověra, že člověk by měl za vinobraní vypít tolik burčáku, kolik má
v těle krve. 😺
Tohle můžete číst jen v Mutěnicách:
Znáte ten vtip?

Ta jihomoravská pohostinnost mě vždy "dostane". Tam se pořád něco slaví: Např. Zarážání hory, Svěcení vína, Zahrávání hodů, Hody, Pochod slováckými vinohrady, Dožínky... a vždy s ochutnávkou vín a slováckých specialit. 😸 Udržuje se tam turistika za vínem.
Pár fotek z putování okrajem obce, ale bez demižónku 😊:
Z Mutěnic ještě něco připravím.
Vinohrady, vinohrady, dobré vínko dáváte... 🍷
Hezká a bohatá nabídka vín. Určitě bych si vybral. Práce vinařů je asi nekonečná, ale i záslužná. Ve vinném sklípku jsem byl jednou u soukromníka no a raději to nebudu rozvádět. Hezký den.
OdpovědětVymazat