Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

čtvrtek 7. října 2021

Milostné legendy: Napoleon a Walewská: 6. díl Syn Alexandre Colonna-Walewski

 

Příběh císaře Napoleona a polské šlechtičny Marie Walewské ukázal na blogu jednu z "milostných legend". V minulých pěti dílech jsem se pokusila přiblížit jejich vztah v kontextu s politickými událostmi té doby. Každý z nich od vztahu očekával něco jiného. Napoleon je známá postava z dějin, proto závěr příběhu nebylo těžké uhodnout. Dnes to bude pomyslná tečka - jejich společný syn. Text navazuje na článek Neviditelný císař a doplňuje ho.

Ze vztahu Napoleona Bonaparte a Marie Walewské se narodil syn - Alexandre Florian Joseph, hrabě Colonna-Walewski (4. května 1810 ve Walewicích u Varšavy, Polsko – 27. října 1868 ve Štrasburku, Francie). Byl to tedy nemanželský syn Napoleona I.  

Říká se, že v jeho žilách se snoubil dobrodružný duch jeho otce, císaře Napoleona  a oheň polských šlechticů po matce. Poklidný život proto u něj vůbec nepřipadal v úvahu. I když se vědělo, že jde o Napoleonova syna, Mariin manžel, starý hrabě Anastazy, jej na císařovu žádost, či spíše rozkaz, přijal za vlastního. Tento nelehký životní krok mu ostatně Napoleon mimo jiné ulehčil i vysokým peněžním darem. A zabezpečil i dítě. Hrabě Alexandre měl od svého pravého otce zajištěnou roční rentu 160 000 zlatých franků a pomalu se chystal na samostatný život. Po úmrtí matky v roce 1817, kdy matka zemřela v pouhých 28 letech, ho vychovával děd z matčiny strany, Theodor Laczyński na statku v Kiernoži nedaleko Walewic. Později Alexandre navštěvoval soukromou školu v Ženevě. Ve 14 letech se vrátil do Polska, ale po krátkém pobytu odjel opět do Ženevy. 

Roku 1830 se zúčastnil v Polsku celonárodního povstání. Ještě než bylo potlačeno, byl poslán s dalšími dvěma šlechtici Poláky (hrabě Zamojski a hrabě Wielopolski) do Londýna, aby se snažil získat pro povstání podporu britské vlády. V Londýně pak prožil konec povstání a zůstal tam 2 roky. Poláci toužili obnovit svůj stát, který byl rozdělen mezi tři evropské velmoci.

 
Portrét Alexandra Walewského v roce 1832

Erb Colonna-Walewski


 Portrét Marie Walewské

 
Walewice - sídlo Anastazy Colonna-Walewski, manžela Marie 

Jaké asi mohlo být dětství syna, sice zámožných rodičů, ale matka brzy zemřela a jeho otec Napoleon Bonaparte byl po prohrané bitvě u Waterloo ve vyhnanství na ostrově Sv. Heleny? 

V Londýně se roku 1831 oženil s britskou aristokratkou Caroline Mintagu, která však záhy, již roku 1833, zemřela. Přesto s ní stihl mít dvě děti  - Luise Marie Colonna-Walewska a George Eduard Auguste Colonna-Walewski.  Obě děti však zemřely v dětském věku.

Poté odjel do Francie a vstoupil do cizinecké legie. Po získání francouzského občanství přešel do pravidelné armády a byl přeložen do Alžírska.

 
Portrét Alexandra Walewského v uniformě

Za čtyři roky v r. 1837 odešel do civilu a působil jako novinář a spisovatel. Založil časopis Le Messager. V roce 1840 dostal od Ludvíka Filipa nabídku místa ve francouzském diplomatickém sboru - sedí uprostřed:

Využil ji a odcestoval napřed do Egypta a pak do Buenos Aires. Když Napoleon III. získal vládu ve Francii, stal se jeho vyslancem v Neapoli, v Madridu, Londýně a ve Florencii. Tam se také podruhé roku 1846 oženil s Marií Annou di Ricci 

a měl s ní čtyři děti:

  • Isabelle Colonna-Walewska – (nar. 1847), zemřela v kojeneckém věku
  • Charles Colonna-Walewski nar. 1848, byl roku 1916 zavražděn, svobodný, bezdětný
  • Catherine Elise Colonna-Walewska (1849-1927) – roku 1871 uzavřela sňatek s Felixem hrabětem Bourqueney
  • Eugenie Colonna-Walewska ((1856-1902) zde není vyloučeno otcovství Napoléona III.) – uzavřela sňatek roku 1875 s Fredericem hrabětem Matheus.

Mezi jeho potomky se počítá i nemanželský syn, kterého mu roku 1844 porodila herečka Rachel Felix - na snímku:

 
Portrét z r. 1855 a podpis

Vrcholem jeho kariéry bylo jmenování ministrem zahraničí Francie (7. května 1855). V této funkci zůstal až do 4. ledna 1860, kdy podal demisi. Roku 1866 byl jmenován vévodou a členem Akademie krásných umění. Obdržel též velkokříž Čestné legie. Zemřel náhle 27. října 1868 ve Štrasburku na mozkovou apoplexii a je pohřben na pařížském hřbitově Père-Lachaise.

 
Alexandre Colonna Walewski (1856)

Jeho zásluhou pokračuje přímá linie Napoleona I. dodnes.

 

(Dokončení)

zdroj: Wikipedie, Náš region

8 komentářů:

  1. Hani, další z velice zajímavých článků. 👍👍👍
    Báječně jsem si početla.
    Měj hezké podzimní dny. 🍂🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Ali, za pochvalu článků. Jsem ráda, že Tě to zaujalo.
      Měj pěkný zbytek tohoto týdne. ☺

      Vymazat
  2. Milá Hanko,tak ti nevím, mám napsat smutný konec, ale každopádně pěkně zpracované. Proč smutné, brzká a početná úmrtí. Vkrádá se mě otázka zda byl nemanželský syn Napoleona také menšího vzrůstu, kdo ví ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, máš pravdu, je to smutný příběh a vidíš, syn císaře by se mohl mít jak v bavlnce, ale štěstí neměl. Oba rodiče brzy zemřeli a ani s manželkami a dětmi to neměl lehké.
      Co se týče výšky, u něho jsem se nic nedočetla. Ale k Napoleonovi - naposledy jsem se o tom bavila s průvodkyní v expozici Napoleonští vojáci v Bystřici p. Hostýnem. Napoleon úplně malý asi nebyl, odhaduje se asi 168 cm, navíc tehdy byli celkově lidé nižší než dnes. Četla jsem, že Napoleon měl osobní ochranku z urostlých vysokých mužů a v jejich společnosti byl nejmenší. Že tam ten výškový rozdíl byl nápadný. ☺

      Vymazat
  3. Hani, zase jsem si početla. A moc děkuji za toho "pavouka" na závěr. Osudy lidí, i těch urozených, z této doby nejsou vždycky radostné.
    Měj hezký večer, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Helenko, jsem ráda za zájem a "pavouk" mě také zaujal. Je pravda, že tím, že je člověk urozený, nemá štěstí v osobním životě zaručeno.
      Měl úspěšný pátek. ☺

      Vymazat
  4. Tak to je konec toho celého romantického příběhu Napoleona a Marie.Už jsem zapomněla,že zemřela tak mladá.V tom příběhu je těch úmrtí skoro dost.
    Hani,děkuji za oživení jednoho příběhu.
    Měj hezký víkend

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to tak. Tímto článkem jsem chtěla příběh Napoleona a M. Walewské ukončit. Ona zemřela v pouhých 28 letech po porodu třetího syna. A v dnešním příběhu je opravdu úmrtí příliš hodně.
      Děkuji za zájem a přeji také bezva víkend. ☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Pozoruhodné ženy: Helena Voldanová a Zelený čtvrtek

Dnešní článek je ke Dni učitelů, který se připomíná v den narození Jana Ámose Komenského. Všem, kteří tomuto nelehkému povolání zasvětili sv...