Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

neděle 12. prosince 2021

Sv. Hostýn: Vodní kaple a Cesta světla

 
V minulém článku jsme procházku a okruh Hostýnem ukončili  u kaple Božího hrobu:

Tady je třeba zdůraznit hlavně to, že Jurkovič měl  výjimečnou schopnost propojit architekturu s krajinou. Je obdivuhodné, jak dokázal propojit  materiál i barvy s přírodním prostředím, to je patrné ze všech jeho děl. Neodpustím si poznámku, že je nesmírná škoda, že nemohlo dojít k realizaci dalších jím navržených staveb pro Hostýn (velká shromažďovací síň, zvonice, kaple sv. Cyrila a Metoděje a obchodní bazar, který měl nahradit nevkusné stánky hyzdící kamenné schodiště). Opravdu škoda... 

Jurkovičova křížová cesta končí u malebného hřbitůvku. Ten jsem představila minule. Dole na snímku vlevo je Kaple Božího hrobu, uprostřed Hostýnský hřbitov a vpravo XIII. zastavení Jurkovičovy křížové cesty:

 

Kaple Božího hrobu je společným XIV. zastavením "staré" a Jurkovičovy Křížové cesty. Vzácný okamžik, kdy bylo možné kapli vyfotit bez návštěvníků.

  

Interiér kaple.

 

 

To byl doplněk k předešlému tématu, kde už bylo hodně fotek. Nyní se podíváme pod baziliku k Vodní kapli.

 

Jsme asi 300 m pod bazilikou Nanebevzetí Panny Marie na Sv. Hostýně, kde ve spodní části poutních schodů najdeme Vodní kapli.

 

Vodní kaple stojí na místě zázračného pramene, který údajně vytryskl při záchraně obležených křesťanů v roce 1241. Neměli vodu a tehdy Panna Maria jim pomohla: vrhala z Hostýna své blesky po tatarském vojsku. Jde o jednu z nejrozšířenějších pověstí na Moravě, která se dodnes jako církevní tradice udržuje.

 

Samotná kaple vznikla na podnět hraběte Jana z Rottalu roku 1658. Tohoto šlechtice jsem několikrát uváděla, on totiž vlastnil celé bystřické panství. Vodní kaple byla rozšířena farářem Tomášem Požárníkem z Bystřice v roce 1700, ale brzy nato, už roku 1748 byla razantně přestavěna: bylo vybudováno sklepení s výtoky a upraveno okolí. Poslední opravy proběhly v letech 2003-2007.

Interiér Vodní kaple.

  

Když se ohlédneme, vidíme monumentální poutní pískovcové schodiště. To vede až nahoru k bazilice. 

Socha Božského srdce Páně. Její výška se uvádí 3 metry, je postavena  na žulovém podstavci. Autorem je  akademický sochař Vincenc Vosmík, vytvořena v roce 1919.

 

   

Tady začíná Cesta světla.

 

Meditační cesta byla vybudována v roce 2010 a navazuje na tradiční křížové cesty.

 

Cesta světla je nová pobožnost, která navazuje na tradiční pobožnost křížové cesty. Má také tradičních 14 zastavení, při kterých se rozjímá při vzpomínce na velikonoční příběh.

Jedná se také o dřevěná zastavení s obrazy, všimněte si těch podstavců s cedulkami. Ta zastavení jsou totiž umístěna na různých kamenech z různých míst ČR.

Je třeba zdůraznit, že každý kámen byl darován a dovezen z jiného českého lomu. Navíc je každý kámen jiná hornina a tak může být zajímavé i pro turisty nebo pro školy prohlédnout si galerii hornin. Je to dobře vymyšleno, ale všimněte si i terénu za zastavením.

  

Cesta světla totiž vede podél valu starého opevnění Hostýna. Jak bylo už v minulých příspěvcích uvedeno, na vrcholu Hostýna stávalo kdysi keltské hradiště - oppidum. Pozorný návštěvník si tedy může prohlédnout i terén.

 

  

 

Pokračování Hostýnského seriálu  

Zdroj: Materiály Sv. Hostýn, R. Kovář 

6 komentářů:

  1. Hani děkuji za úžasnou podívanou. Je to nádherné místo. Tam by se mi moc líbilo. Děkuji Ti a přeji Ti příjemné dny ve zdraví.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Ti, Jaruško, je to pravda, že je to nádherné místo. A to není všechno. Vrchol přijde o Vánocích.
      Také Ti přeji příjemné dny a hodně zdraví k tomu. ☺

      Vymazat
  2. Hani,děkuji za moc hezkou procházku po tak krásném místě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, já děkuji za zájem a věřím, že vám oběma by se tam líbilo. Tam si vybere každý, jen na rozhlednu jsme se nedostali. ☺

      Vymazat
  3. Hani, Hostýn mě díky tobě láká víc a víc! Úplně se tam vidím...
    Moc děkuji a přeji příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, tam je toho hodně k vidění, proto jsem to rozdělila do "seriálu" a vrcholem bude bazilika, tu dám o Vánocích.
      Děkuji Ti a také přeji úspěšný start do nového týdne. ☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Pozoruhodné ženy: Helena Voldanová a Zelený čtvrtek

Dnešní článek je ke Dni učitelů, který se připomíná v den narození Jana Ámose Komenského. Všem, kteří tomuto nelehkému povolání zasvětili sv...