Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

čtvrtek 17. února 2022

Depozitář Severočeského muzea ukrývá takzvaný Mayský kodex

 

 

 

Nedávno jsem tady představila zámek ve Šluknově a dnes opět zamíříme na sever. V depozitáři Severočeského muzea v Liberci leží už přes šedesát let Mayský kodex. Během tak dlouhé doby stále není jistota, jestli je pravý. Kdyby byl, to by byla pecka!

Mayové měli své vlastní rozvinuté písemnictví, jehož páteř tvořily takzvané kodexy. Šlo o spisy psané na kůru, které zachycovaly dějiny a události té doby, ale také filozofické myšlenky a vědecké koncepty. Vědci mají za to, že jich existovaly tisíce, ale dnes můžeme nahlédnout jen do čtyř. Kodexy, které se zachovaly dodnes, mají jména podle měst, kde jsou uloženy. Známe tedy drážďanský, madridský a pařížský kodex.

 Image alt 

Drážďanský kodex je nejlépe prozkoumaný

Pak existuje ještě Grolierský kodex, ale jeho pravost byla často zpochybněna. Nalezl jej v roce 1965 v mexické jeskyni amatérský archeolog a sběratel Jose Saenz. Kodex byl uložen v dřevěné krabici společně s dalšími artefakty z mayského období. Jedenáct listů kodexu vystavil Saenz v roce 1971 v Grolier clubu v New Yorku a pak celou sbírku odvezl do Mexika. Kodex obsahuje podobně jako ostatní tři astronomická pozorování a nejrůznější věštby,

To jen na úvod, protože jeden kodex leží v Liberci. Ve 20. letech 20. století ho jabloneckému muzeu daroval obchodní zástupce bižuterní firmy Emil Heinze, který prý kodex objevil v Mexiku. Do depozitu libereckého muzea se kodex dostal v roce 1954, kdy byla zrušena část jabloneckého muzea. O moc víc se o původu artefaktu pokrytém mayskými kresbami zatím neví. Není ani jasné, jestli je pravý.

 

„Kodex je sám o sobě dlouhý skoro tři metry, když se rozloží. Je rozdělen na osmnáct destiček, které jsou složeny do leporela. Jsou to vlákna agáve, která jsou potažená vápennou omítkou, a na tom je teprve provedena ta malba,“ popsala objekt kurátorka libereckých sbírek etnografie Jana Stěhulková.

Podle jedné z hypotéz se jedná falzum z přelomu 19. a 20. století, mayské kresby jsou na něm totiž údajně rozmístěny nesmyslně. Dánský archeolog Franz Blom připisuje autorství známému rytci a falzifikátorovi Genaru Lopezovi, který se pravděpodobně inspiroval drážďanským a madridským kodexem. Kromě těchto dvou odborníci uznávají jako pravý mayský kodex ještě pařížský. Připomíná mi to Turínské plátno. Každý doufá, že právě v jeho depozitáři je ten pravý kodex. Ale že by z Mexika byl právě v Liberci? Osobně bych jim to přála, ale...

„Ale třeba badatelé bratři Böhmové se domnívají, že kodex je původně z poloviny 15. století, protože se jim podařilo na jeho části najít a rozluštit řady mayských dat, která jsou jedinečná a správná. Jsou to ale jen zlomky. Pravděpodobně ten kodex nebyl zajímavý, protože obsahoval jen ta data, tak v pozdější době části toho kodexu falzifikátor přemazal a doplnil zajímavějšími kresbami,“ (Jana Stěhulková). Artefakt čeká v následujících letech podrobný výzkum, který by mohl otázku jeho původu vyřešit.

https://www.antikavion.cz/storage/images/maysky-kodex-douglas-j-preston-2005-143605-0.jpg Kniha

zdroj: liberec.rozhlas.cz, internet, YouTube

8 komentářů:

  1. Zajímavý tip na výlet do Liberce. Asi se tam budeme muset vydat. V Liberci jsme byli několikrát a kolem muzea jen prošli. Bylo totiž zavřené. Měj se moc pěkně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Liberec je pěkným cílem, ale do muzea a taky do Botanické zahrady si zajděte. To má tradici. Brzy bude o Liberci článek.
      Děkuji a přeji pěkný večer. ☺

      Vymazat
  2. I kdyby tento kodex pravý nebyl, jedná se o pěkné a působivé dílo :) Ale kdoví? Třeba se brzy doopravdy přijde na to, jak to s kodexem je. Jinak si myslím, že mayská civilizace byla úžasně inteliggentní a vyspělá!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eliss, určitě je to pěkné dílo, ale hlavně je neznámé. Tolik let se to zkoumá, že mám osobní podezření, že výsledek vědí nebo tuší, jen to zveřejnění oddalují.
      Mayové - to bylo něco! ☺

      Vymazat
  3. Hani,to je hodně zajímavé.Takové věci mě baví a ráda o nich čtu.
    Je to ostuda v Liberci jsme tak 3x do měsíce,ale v muzeu jsem nebyla.
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě takové věci také baví od dětství, tohle jsme měli společné s mým tatínkem. A to, že jste v Liberci tak často a do muzea ne, to by se mi stát nemohlo. Neříkám v době covidu, ale jinak jsem v muzeích pečená vařená ☺ ☺. Ale každý to máme jinak.
      Jituš, děkuji a také Ti v Liberci doporučím jejich Botanickou zahradu. ☺

      Vymazat
  4. Hani, do Liberce se sice občas dostanu, ale v muzeu jsem tam byla asi před ... prostě spoustou let.
    Děkuji za info, rozhodně zajímavé čtení!
    Přeji hezký den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je jasné, Helenko, že do Liberce jedete za jiným cílem. Ono je to v depozitáři, takže je otázka, jestli tento kodex už někdo z našich návštěvníků vůbec viděl.
      Děkuji, jsem ráda Tvé pochvale a přeji pěkný páteční večer. ☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Krajinou Jablunkovského průsmyku na Komorovský Grúň

Dnes se opět podíváme na úplný východ republiky. Jablunkovský průsmyk jsme navštívili během našeho pobytu v Horní Lomné.  Průsmyk protíná h...