Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

čtvrtek 17. února 2022

Zdraví: Trápí vás křeče? Dá se jich zbavit?

 

Že jsou křeče nepříjemnou záležitostí, je škoda slov. Svalová křeč je mimovolní prudký stah svalů doprovázený silnou bolestí. Můžeme se jí vyhnout, nebo se jí alespoň rychle zbavit?

Křeče jsou pěkně nepříjemné. Dokážou být i nebezpečné. Zejména takzvané křeče celkové. Ty postihují hned několik skupin svalů například při epileptickém záchvatu. Mnohem běžnější jsou ale křeče místní, které se týkají jen konkrétního svalu. I když bolí, samy rychle odezní. Pomáhá protažení a nahřátí.

Za křeč většinou může nedostatečné krevní zásobení pracujícího svalu nebo porucha odplavování odpadních látek, které při svalové práci vznikají. Křeče se nejčastěji dostaví při nadměrné námaze a přetížení svalu. Vyvolá je také nedostatek minerálů, vody nebo vitamínů D, E a B.

Předejít jim můžeme, pokud budeme přijímat dostatek minerálů a vitamínů a dostatečně pít. Dlouhodobé křeče ale mohou ukazovat i na nějakou nemoc, takže pokud nemizí, měli byste zajít za doktorem. 

zdroj: junior.rozhlas.cz

10 komentářů:

  1. Hani, tak to je trochu téma pro mně. Občas mě křeče trápí, ale zmírňuji jejich četnost užíváním hořčíku (magnézium). V zimě je to způsobeno i tím, že chodím méně do přírody a tak je svalstvo nohou ztuhlé...už se těším, až bude hezky. Přeji ti krásný večer.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hořčík na to zabírá, to jsem poznala u kamarádky, která s tím trpěla léta. Teď si nestěžuje, má jiný problém a zdá se, že horší. Píšeš o pohybu - právě ta kamarádka je takové "šídlo", neposedí, práce kolem domu ji nenechá zahálet, pohybu dost a křeče tam byly.
      Děkuji a přeji, aby to jaro už brzy přišlo. ☺

      Vymazat
  2. Užívám rozpustný magnosolf, předepisuje internista. Jinak Hanko přínosný článek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No bezva, Marti, ale možná to jsou léky na předpis. Já mám z lékárny volně dostupný hořčík. Děkuji, sama si myslím, že podobná témata jsou užitečná. ☺

      Vymazat
  3. I mě křeče občas trápí, ale zatím si vystačím s větším přísunem magnezia.
    Děkuji za osvětový příspěvek a přeji hezký den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hlavně, Helenko, že si s tím poradíš a umíš pomoci. Mě křeče trápí někdy k ránu ještě v posteli, musím se postavit, udělat pár kroků a pak stejně už neusnu.
      Díky za pochvalu a také přeji pátek ve všech směrech úspěšný. ☺

      Vymazat
  4. Křeče mě netrápí,ale vím,co to je.Manžela občas chytne do zad a při pohledu na něj bych to zažít nechtěla.Co beru magnezium má možná klid.
    Hani,hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak to, Jituš, popisuješ, asi je rozdíl v té intenzitě křečí a dovede to pořádně potrápit.
      Děkuji a přeji také hezký den. ☺

      Vymazat
  5. Hani, mně pomáhá pohyb a pití magnezia, ale moc na to netrpím. Měj se hezky. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, to je dobře, také na křeče nějak netrpím, ale občas je období, kdy se vyskytnou. Hlavně, že víme, jak na to. ☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Toulky českou minulostí: 171. schůzka: Jan řečený z Husince

Jan Hus se dožil přibližně čtyřiceti pěti let, avšak o prvních dvou třetinách jeho života nedovedeme říct skoro nic věrohodného. Informací ...