Dnešní datum s sebou přináší svátek všem, kteří nosí jméno Josef/Josefína. Všem Josefům, Pepíkům či Jožkům blahopřeji a přináším (nejen jim) dárek v podobě receptu, který by jim mohl chutnat.
Bramborový závin pochází z jižní Moravy, z oblasti Strážnice. Představoval na Strážnicku vždy sváteční jídlo. Jedná se o místní obdobu knedlíků plněných uzeným, ke kterým se servíruje zelí. Je tam oblíbený i na svatbách nebo na hodech.
Co budete potřebovat?
- 600 gramů vařených brambor
- 150 gramů krupice
- 200 gramů hrubé mouky
- 2 vejce
- 2 velké cibule
- 600 gramů uzeného masa
- sůl, sádlo, strouhanku
Postup:
- Brambory nastrouháme, posolíme, přidáme vejce, krupici a hrubou mouku, vše vypracujeme v tuhé těsto, které rozválíme na obdélník.
- Na pánvi osmažíme na sádle nadrobno nakrájenou cibuli, vyválené těsto posypeme strouhankou, osmaženou cibulí a mletým nebo nakrájeným uzeným masem. Na másle osmažte strouhanku. Pokud se vám bude hodně lepit, můžete klidně použít víc mouky.
- Plát pevně stočíme do tvaru závinu, zabalíme pevně do vlhkého plátna.
- Oba konce zavážeme a pomalu vaříme po dobu 40 minut.
- Uvařené opatrně rozbalíme a nakrájíme na kolečka.
- Podáváme s kysaným zelím nebo omaštěné osmaženou cibulkou.
- zdroj: zlin.rozhlas.cz
Zajímavý recept a určitě i výjimečná chuť. hezkou sobotu Ti přeji Hani.
OdpovědětVymazatObčas zařadit něco netradičního jen prospěje. Tohle chutná výborně.
VymazatDěkuji, Jaruš a přeji příjemnou neděli. To už začne jaro. ☺
Přidám se s přáním zdraví a pohody oslavencům. Závin znám a hned bych se s chutí zakousla. Nicméně zelí je u nás na pořadu dne formou salátu,přidán křen a jablíčko. Pečené vepřové a k tomu šťouchané brambory.
OdpovědětVymazatPřeji všem pohodový den,ještě nejsme zcela fit.
V našem jídelníčku je zelí dost často zastoupeno. Dělám hlávkové dušené, jinak přítel dělá výborné zelí, to je jeho parketa. Pečené vepřové a šťouchané brambory máme pravidelně a rádi. ☺
VymazatMarti, pořádně se vykurýrujte, abyste do jara vkročili pravou nohou, ale v plném zdraví!
Neznám žádného Josefa,ale hlad jsem dostala.Mňam...☺
OdpovědětVymazathanko,přeji krásný a klidný víkend ☺
Vítám Tě, Evi a přeji pěknou, už jarní neděli. ☺
VymazatHani, tento závin mi jednou předložili (nepamatuji si kde, ale určitě to byla Morava) v restauraci. Dobře to vypadalo i chutnalo. Děkuji za připomenutí.
OdpovědětVymazatMěj hezkou neděli, Helena
Helenko, je dobře, že se dělají i záviny na slano nebo s masem, nemusí být všechno sladké. Je to paráda.
VymazatTaké Ti přeji pěknou neděli. ☺