Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

sobota 19. března 2022

Strážnický bramborový závin jako příloha k zelí

 

Dnešní datum s sebou přináší svátek všem, kteří nosí jméno Josef/Josefína. Všem Josefům, Pepíkům či Jožkům blahopřeji a přináším (nejen jim) dárek v podobě receptu, který by jim mohl chutnat.

 Přání k svátku pro Josefa (Pepu) | Pobavime.cz

Bramborový závin pochází z jižní Moravy, z oblasti Strážnice. Představoval na Strážnicku vždy sváteční jídlo. Jedná se o místní obdobu knedlíků plněných uzeným, ke kterým se servíruje zelí. Je tam oblíbený i na svatbách nebo na hodech.


Co budete potřebovat?

  • 600 gramů vařených brambor
  • 150 gramů krupice
  • 200 gramů hrubé mouky
  • 2 vejce
  • 2 velké cibule
  • 600 gramů uzeného masa
  • sůl, sádlo, strouhanku

Postup:

  1. Brambory nastrouháme, posolíme, přidáme vejce, krupici a hrubou mouku, vše vypracujeme v tuhé těsto, které rozválíme na obdélník.
  2. Na pánvi osmažíme na sádle nadrobno nakrájenou cibuli, vyválené těsto posypeme strouhankou, osmaženou cibulí a mletým nebo nakrájeným uzeným masem. Na másle osmažte strouhanku. Pokud se vám bude hodně lepit, můžete klidně použít víc mouky.
  3. Plát pevně stočíme do tvaru závinu, zabalíme pevně do vlhkého plátna.
  4. Oba konce zavážeme a pomalu vaříme po dobu 40 minut.
  5. Uvařené opatrně rozbalíme a nakrájíme na kolečka.
  6. Podáváme s kysaným zelím nebo omaštěné osmaženou cibulkou. 
  7. zdroj: zlin.rozhlas.cz

8 komentářů:

  1. Zajímavý recept a určitě i výjimečná chuť. hezkou sobotu Ti přeji Hani.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Občas zařadit něco netradičního jen prospěje. Tohle chutná výborně.
      Děkuji, Jaruš a přeji příjemnou neděli. To už začne jaro. ☺

      Vymazat
  2. Přidám se s přáním zdraví a pohody oslavencům. Závin znám a hned bych se s chutí zakousla. Nicméně zelí je u nás na pořadu dne formou salátu,přidán křen a jablíčko. Pečené vepřové a k tomu šťouchané brambory.
    Přeji všem pohodový den,ještě nejsme zcela fit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V našem jídelníčku je zelí dost často zastoupeno. Dělám hlávkové dušené, jinak přítel dělá výborné zelí, to je jeho parketa. Pečené vepřové a šťouchané brambory máme pravidelně a rádi. ☺
      Marti, pořádně se vykurýrujte, abyste do jara vkročili pravou nohou, ale v plném zdraví!

      Vymazat
  3. Neznám žádného Josefa,ale hlad jsem dostala.Mňam...☺
    hanko,přeji krásný a klidný víkend ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vítám Tě, Evi a přeji pěknou, už jarní neděli. ☺

      Vymazat
  4. Hani, tento závin mi jednou předložili (nepamatuji si kde, ale určitě to byla Morava) v restauraci. Dobře to vypadalo i chutnalo. Děkuji za připomenutí.
    Měj hezkou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, je dobře, že se dělají i záviny na slano nebo s masem, nemusí být všechno sladké. Je to paráda.
      Také Ti přeji pěknou neděli. ☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Toulky českou minulostí: 202. schůzka: Praha, defenestrace pořadové číslo 1.

 „30. dne měsíce července Léta Páně 1419 purkmistr a někteří konšelé Nového Města s podrychtářem, nepřátelé přijímání z kalicha, od obecnéh...