Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

pátek 18. března 2022

Bezpečný průvodce: Chování cyklisty na přejezdech a přechodech přes vozovku a na co si má dát pozor chodec

 


Kde a kdy musí cyklista na přejezdech přes vozovku dávat přednost ostatním a na co by si chodec měl dávat velký pozor?

Cyklista je z hlediska zákona o silničním provozu chápán jako řidič nemotorového vozidla a tudíž musí dodržovat veškerá pravidla a povinnosti, které mu ze zákonné úpravy vyplývají.

Cyklisté přejíždějí i přes běžné přechody pro chodce. „Pokud máte na mysli jen to banální přejetí toho přechodu pro chodce, tak tím ten cyklista nenaplňuje skutkovou podstatu nějakého přestupku, protože neporušuje dopravní značku, která by mu něco zakazovala nebo přikazovala, říká v rozhovoru dopravní policista Filip Lažek.

Dva nehodové scénáře

Nicméně mohou nastat dva nehodové děje. „Tím jedním je to, že cyklista užije přechodu, najede do komunikace a dostane se do kolizní situace s projíždějícím vozidlem, což by zakládalo zavinění z jeho strany, protože vyjížděl z místa ležícího mimo pozemní komunikaci. A v případě, že vozidlům v dané chvíli přednost dá, ale bude se soustředit na vozidla, která mu přijíždějí z pravé strany, tak se může dostat do takové sekundární pozice, kdy může na přechodu srazit i toho přecházejícího chodce. A zavinění by bylo na straně toho cyklisty,“ vysvětluje v rozhovoru dopravní policista Filip Lažek.

Pozor na přechodech s dělícím ostrůvkem

Pokud vás na takovém přechodu pustí vozidlo například v bližším, tedy levém pruhu, nespoléhejte na to, že vás pustí i řidiči v dalším pruhu. Může totiž dojít ke střetu s fatálními důsledky.

„Pro chodce je důležité kontrolovat veškerý prostor, než dokončí přechod. A jako řidič můžu kontrolovat další prostor ve zpětném zrcátku – a když uvidím řidiče, který nereaguje na to, že vy u přechodu stojíte, tak toho chodce můžete upozornit i zatroubením, abyste zabránil případnému střetu,“ dodává Filip Lažek.

8 komentářů:

  1. Hani ty se pustíš do každého tématu. Myslím,že máš tak obsáhlé znalosti, že bys mohla jít do nějaké soutěže. Vyhrát si tak pěkně peníze.kazdw téma umíš sepsat obdivuhodně
    Krásný den přeji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéé, Jaruško, Ty mě chválíš ☺ ♥, moc děkuji za milá slova. Je fakt, že se nevyhýbám různým tématům a snažím se, aby to bylo zajímavé i pro druhé. Nápadů a materiálů mám hodně, to by bylo na více blogů. Ale jít do soutěže, to asi ne, konkurence je velká.
      Děkuji pěkně za pochvalu a přeji krásný začátek jara. ☺

      Vymazat
  2. Hani,to je članek pro mě.Od mladi jezdim hodně na kole a chystam se vyjet zitra.Nemam řidičak a tak mně manžel musel některe situace vysvětlit.Někdy je pro mě bezpečnějši sesednout z kola a přejit třeba kruhovou křižovatku po chodniku.
    Měj hezky vikend

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš, právě proto podobné články na blog dávám a chystám další. Dnes je provoz hustý, že chápu, když je lepší křižovatku řešit tak, jak popisuješ. Jsi dobrá, že tak zvládáš kolo ☺
      Děkuji Ti a přeji pěknou jarní neděli.

      Vymazat
  3. Hani, zdravím. Určitě přínosný článek. Hodně často jezdím autem a na cyklisty a děti dávám velký pozor, mám zkušenost, že velmi často např. neukážou, že odbočují. Taky se mi stalo, že cyklistce, co jela přede mnou, se dostala do kola jedna z asi 6 igelitových tašek, co měla na řidítkách a spadla... Já když jedu na kole, tak jedině s batohem. Měj pěkný víkend. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc hezky jsi to, Leni, napsala. Máš zkušenost cyklisty i řidiče a víš, že je nutné předvídat, co se může stát. Dobře, že se rozmohly stezky pro cyklisty.
      Děkuji za přání a také přeji co nejlepší neděli. ☺

      Vymazat
  4. Na kole už jsem dlouho nejela,ale vím jak je to nebezpečné. To je dobrý nápad si zde pravidla připomenout. Každopádně být obezřetný platí pro všechny účastníky silničního provozu,chodce a cyklisty nevyjímaje.🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já už taky nejezdím na kole. Nejlepší jsou stezky pro cyklisty, městská doprava je hustá, tam se nedá bez rizika vyjet. ☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Kalendárium z Moravskoslezska: Květen - ze starého kalendáře

Sto dva roky starý kalendář můžeme otevřít díky archivu "Książnica Cieszyńska".