Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

středa 1. června 2022

Někde pochvala, jinde urážka. Co některá gesta znamenají?

 

Dnes je Den dětí a tak zařazuji něco, co využijí i děti, protože je dobré vědět. Ale dětmi jsme byli všichni a vy, kteří máte rodiče, jste dětmi pořád 👍. Tak vám přeji všechno nejlepší 🎈 🎉. 

Ve 21. století asi více používáme gesta. Na webu to vyjádří smajlík (a těch tedy je), v reálu někdy "mluvíme" rukou. Jsou lidé, kteří by si bez rukou asi nepovykládali 😀. Když na někoho ukážete palec nahoru, znamená to vždy, že je vše fajn? A co další gesta?

https://st4.depositphotos.com/3557671/21336/v/450/depositphotos_213363042-stock-illustration-hand-gesture-cartoon-icons-in.jpg

https://slideplayer.cz/slide/3173216/11/images/9/Neverb%C3%A1ln%C3%AD+komunikace.jpg 

Na koláči vpravo dole se uvádí, že očima vnímáme řeč těla, dostáváme tak až 55% informací

Víte, co znamená palec nahoru? No jistě, to přeci ví každý. Znamená to, že je vše v pohodě, nebo že někoho chválíte za super výkon. Jenže pozor! Kdybyste to samé gesto ukázali během potápění, rozhodně tím nedáte najevo, že je vše v pořádku. Právě naopak. Dáte signál k rychlému vynoření, protože se objevil nějaký problém.

https://st2.depositphotos.com/1011480/44501/v/600/depositphotos_445019754-stock-illustration-like-and-dislike-thumbs-up.jpg

Jiná gesta, která se u nás tváří jako neškodná a běžně si je ukazujeme, mohou zase v jiné zemi znamenat pořádnou urážku. Například spojení ukazováku a palce do kroužku (s ostatními prsty nataženými nahoru) znamená v mnoha zemích znak pro OK. Třeba v Turecku má ale dost neslušný význam, takže pozor na to!

 Gesto OK

Zaťatá pěst

Gesto

Nejurážlivější je v Pákistánu, je to stejné, jako byste ukazovali prostředníček. V ostatních zemích jde o význam solidarity nebo radosti. Někteří namířenou pěstí proti druhému člověku dávají najevo, že si chtějí ťuknout a ukázat, že spolu něco zvládli, takový druh souhlasu.

Pojď sem

Gesto

Velmi známé a jednoduché ukázaní, že si přejete, aby dotyčný šel k vám. Ukazováčkem se pohybujete směrem k vaší osobě. V Japonsku však lidi spíše vyděsíte. Protože tímto pohybem symbolizujete smrt, tedy si přejete, aby dotyčný umřel. A jelikož jsou tam velmi pověrčiví, nejspíš je pořádně naštvete.

Na Filipínách se tohoto gesta vyvarujte též. Tak se totiž volá jen na psy. Pokud budete posunkovat na člověka, bude si myslet, že ho maximálně urážíte.

Stop 

Gesto 

Tento symbol je provází nejspíš už od dob Byzantské říše, kdy byli zločinci vedeni přes město a ostatní lidé jim takto jasně dávali najevo, jaký odpor k nim cítí, navíc po nich mohli házet exkrementy či dřevěné uhlí.

Pozor na levou ruku

Ať budete myslet cokoliv a chtít ukázat, jak je vám dobře nebo s něčím souhlasit, pozor na to, jakou rukou to uděláte. V Indii a v Africe je totiž levá ruka vnímaná jako nečistá. Jediné, co se s ní smí v těchto zemích dělat, je používat ji na WC. Leváci mají bohužel smůlu, protože i psaní či jezení levou rukou se považuje za velkou urážku a u místních klesnete na nejnižší bod. Někteří na vás za to dokonce i plivnou.

V Bulharsku zase pozor na kývání hlavy. Je to typický příklad bulharské kultury a to můžeme vidět u souhlasného gesta, kdy se oproti naší kultuře používá opačná mimika. Když vám řeknou Bulhaři Da (ano), zavrtí hlavou jako když my říkáme ne. Je to spíš takové pohupování. Když vám řeknou "ne", kývnou hlavou dolů. Velmi snadno tak může dojít k nedorozumění. Tak pozor, až tam pojedete na dovolenou. 

Ruce v bok

Ruce v bok patří mezi často používaná gesta. Věděli jste, že tímto pohybem můžete vyjádřit dva protichůdné postoje a představy? Rozdíl je zase pouze v postavení palců, jednou palce směřují dozadu, podruhé dopředu.

Když má někdo ruce v bok, palce mu směřují dozadu a lokty jsou vystrčené do stran, vyjadřuje tím převahu. Dotyčný má nějaký problém či jiný názor, a proto je v pozoru. Pravděpodobně se brzy pustí do diskuze, v které bude velmi obtížné ho přesvědčit o opačném názoru.

Pokud palce směřují dopředu, řeč těla je jiná, vyjadřují zvědavost. Představte si pouličního umělce, kolem kterého stojí hlouček zvídavých pozorovatelů. Někdo z nich ruce v bok určitě mít bude. Tato gestikulace se může objevovat u maminek, které stojí a pozorují své ratolesti na hřišti. V hlavě se jim honí myšlenka: Copak asi ten můj kluk provede tentokrát? A automaticky dají ruce v bok s palcem daným dopředu. Více v knize:

 Tajemství řeči těla - Gesta, která prozradí více než slova - Joe Navarro kniha Co prozrazují ženská gesta: Neverbální komunikace ženy a její účinek na muže - Nikolaj Kudrjašov (2018, brožovaná) 

Vztyčený prostředník  

Lidstvo ho znalo již v 5. století před naším letopočtem. Používal ho filozof Díogenés, řečtí námořníci i válečníci. Do svého impéria roznesly obscénní vztyčený prostředník římské legie, poté přežil nadvládu křesťanství, které vztyčený prostředník nevnímá jen jako urážku, ale především projev pohanské víry. A protože v lidech víra silně zakoření, musí se kdysi tolik populární neverbální urážka poroučet do zapomnění. Gesto v ústraní přežívá a s nástupem renesance zažívá znovu vzestup. A zřejmě v 80. letech 19. století připlulo i do Ameriky.
 
Vztyčený prostředník byl vždy považován za falický symbol. Jako takový ale nebyl vždy chápán v negativním smyslu. Zobrazení mužského genitálu bylo ztělesněním plodnosti. Prapůvodní inspirace gesta vychází z takzvané falické agrese, kterou můžeme často vidět i u primátů. Například šimpanzí samci, kteří se chtějí v hierarchii tlupy prosadit, také často ukazují konkurentům svou výbavu. Dávají tím najevo fyzickou nadřazenost a předcházejí tím přímému konfliktu.
 
Francouzi používají gesto s identickým významem, při kterém zalomí celou paži hřbetem ruky ven, přičemž druhá ruka sevře či poklepává místo nad loketní jamkou. Jedná se o variaci na bras d'honneur, vzdání čestného holdu. Jenže se silně opačným významem.
 
 
Britové mají posměšné mávání dvěma prsty, prostředníčkem a ukazováčkem, nad hlavou. Pravý původ anglického véčka je zatím obestřen tajemstvím, ale jeho populární vysvětlení se vztahuje k roku 1415 a bitvě u Azincourtu (představovala jedno z nejdůležitějších střetnutí stoleté války, předznamenávající konec středověkého rytířstva, kdy anglický král Jindřich V. na hlavu porazil několikrát početnější vojsko francouzského krále Karla VI.). Ve dnech předcházejících tomuto střetu Francouzi slibovali, že každý dopadený britský lučištník přijde o prsty, jimiž napíná tětivu luku. Bitva tehdy dopadla pro francouzské těžkooděnce katastrofálně a lučištníci jim to zdviženými prsty po boji dávali najevo. Stejně jako před každou další bitvou.

Zdroj: rozhlas Junior, internet, zena.aktualne.cz, zijuspesne.cz, idnes.cz

Když Vám řeknou bulhaři Da - (ano) zavrtí hlavou volně jako když my říkáme ne. Není to ale úplné zavrtění, jen takové spíš pohupování.

Když Vám řeknou ne, kývnou hlavou dolů.



Více zde: https://dum-gosevi.webnode.cz/ruzne-informace-k-cestovani/bulharske-zvyky/

Když Vám řeknou bulhaři Da - (ano) zavrtí hlavou volně jako když my říkáme ne. Není to ale úplné zavrtění, jen takové spíš pohupování.

Když Vám řeknou ne, kývnou hlavou dolů.



Více zde: https://dum-gosevi.webnode.cz/ruzne-informace-k-cestovani/bulharske-zvyky/
zdroj: junior.rozhlas.cz, internet

10 komentářů:

  1. Hani,ráda jsem se poučila.
    Měj hezký večer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituško, jsem ráda, že Tě článek zaujal.
      Děkuji a přeji pěkný čtvrtek. ☺

      Vymazat
  2. Hani, u tebe se člověk vždycky trochu "nachytří"!
    Děkuji a přeji hezký večer, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Helenko, beru to jako pochvalu, protože mě samotnou taková témata zajímají.
      Měj úspěšný čtvrtek. ☺

      Vymazat
  3. Jani, to jsem se zase dozvěděla hodně věcí, o nichž jsem neměla tušení
    To je velice zajímavý článek a o mnoha gestech jsem ani neměla tušení. Tak že chválím bez gesta, ale slovy. Díky a přeji krásné dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruš, těch gest je mnohem více a k řeči těla se ještě někdy vrátím. Napadlo mě, že zařazením příspěvku na blog to mnohým připomenu.
      Děkuji a přeji dny vhodné k výletům a dobrému focení. ☺

      Vymazat
  4. Hani ....Omlouvám se, píši na mobilu a sáhla jsem vedle.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To nevadí, je to jen písmeno, jména jsou to hodně podobná. ☺

      Vymazat
  5. Smajlíka palec nahoru dávám do komentářů často a zvláště zde Hanko 👍. Opět poučné,raději slovy při pobytu v cizině,ovšem pokud perfektně ovládáme řeč. Jinak může také dojít k nedorozumění.
    Vítej Hanko zpět z určitě pohodového pobytu na horách.

    OdpovědětVymazat
  6. Děkuji za palec nahoru, Marti. To je právě to, někdo může ovládat řeč obstojně, domluví se na ulici, v restauraci, ale může použít gesta v našem prostředí běžná, kdežto v cizině to může být průšvih.
    Moc děkuji za hezké přivítání, jsme rádi, že jsme na hory vyjeli, až zpracuji fotografie, dám takový seriál příspěvků k pobytu v Jeseníkách. ☺

    OdpovědětVymazat

Toulky českou minulostí

Slovensko: Megoňky - kamenné gule

  Pokud je možnost, ráda navštívím Slovensko. Megoňky jsou na druhé straně Jablunkovského průsmyku . Možná jste o tom už slyšeli. "Loka...