Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

úterý 21. června 2022

Superúplněk zvaný "Jahodový"

 

Na 15. června letošního roku byl avizován superúplněk. Pro lidi, kteří mají režim sovy (jako já), není noční focení překážkou. Spíše naopak, nikdy nefotím východ Slunce, ale v noci "ožívám" 😊. Jen to, že jsem ve městě, kde osvětlení dělá své, ztěžuje focení, ale na to jsem si už zvykla. V noci nikam nechodím, jen vyjdu na balkon a mám to jako na dlani. Tedy, pokud Měsíc není za mraky. Fotila jsem několik večerů, spíše nocí, jak je uvedeno na fotografiích, je tam i čas.

Co je superúplněk?

„Jako superúplněk označujeme úplněk, který nastává v době, kdy se Měsíc na své elipsovité dráze nejvíce přiblíží Zemi,“ vysvětlil Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd ČR. Právě vlivem tohoto přiblížení se nám jeví Měsíc větší. Uvádět jeho přesný nárůst je však složité, záleží to na mnoha faktorech. „Země má svůj poloměr větší než šest tisíc kilometrů. To znamená, že pokud nám Měsíc vychází na horizontu, máme v tu chvíli k němu o jeden poloměr Země dál, než kdybychom ho měli nad hlavou.“

Fotím běžným digitálním fotoaparátem, takže "zázraky" nelze očekávat.


Fotit jsem začala 11. 6., tedy 4 dny před úplňkem, kdy je vidět, že Měsíc nebyl ještě "celý".


Jen při srovnání fotek si člověk uvědomí, jak za 24 hodin Měsíc "dorůstá". Oblačnost může focení ovlivnit. 



Bylo avizováno, že 15. 6. 2022 asi v 01:00 bude Měsíc nejblíže Zemi, tak jsem se snažila to z mého stanoviště zachytit:



Večer toho dne se zdálo, že focení nebude možné. Několikrát jsem vyšla na balkon, ale Měsíc byl za mraky. Až po půlnoci se najednou objevil nad protějším domem, proto se nedalo vyfotit Měsíc celý.

Je vidět, že viditelnost této noci byla ze všech mých pozorování nejhorší. 

Další superúplněk bude možné pozorovat 13. července a 11. srpna.

Jak sledovat a fotit?

Dobře poslouží obyčejný dalekohled nebo fotoaparát s objektivem s dostatečnou ohniskovou vzdáleností, minimálně však 200 mm.  
Zdroj: blesk.cz

4 komentáře:

  1. Anonymní22.06.22 6:07

    Úžasné fotky!
    Posílám pozdravy, Helena
    https://sincerehelena.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji za pochvalu, Helenko, přeji krásný letní den. Obloha je jasná... ☺

    OdpovědětVymazat
  3. Hanko, nejlepší pozorování oblohy je prý u nás v Beskydech na Svarne Hance. Toto uvedl astrolog a fotograf z Planetária v Porubě pan Zaorálek,který pořádá právě na Svarne Hance semináře. Nicméně Tobě dávám dnes již podruhé 👍za přínosný příspěvek zde v kalendáriu. Fotografie jsou výstižné,ve městě se špatně fotí a pozoruje.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, Švarnou Hanku v Beskydech znám, kdysi jsem tam byla ubytovaná a šli jsme z ní i na Lysou. Věřím tomu pánovi z Planetária, měli jsme na Švarné H. i noční pochod, takovou brannou hru a bylo to zajímavé.
      Moc děkuji za pochvaly, už dvě jsem dostala :-) 👍, to mám radost. Je fakt, že já občas fotím ve městě i v noci a pokaždé to nejde. Fotila jsem teď "přechod jara do léta" na obloze, tak uvidím, jak to bude vypadat. ☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Pozoruhodné ženy: Helena Voldanová a Zelený čtvrtek

Dnešní článek je ke Dni učitelů, který se připomíná v den narození Jana Ámose Komenského. Všem, kteří tomuto nelehkému povolání zasvětili sv...