Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

pondělí 8. srpna 2022

Dovolená v Jeseníkách: raritou Ludvíkova je šikmý kostel

 

V lesích kolem Ludvíkova jsou šachty a štoly po těžbě zlata a mědi. To je už dávná minulost a dnes tam lidé jezdí za čerstvým vzduchem, turistikou a v zimě na lyžovačku.

Většinu lidí zajímají památky. V Ludvíkově to je jasné. Hned u silnice stojí kostel a nepřehlédnete, že je šikmý. Že by stejně jako v Karviné bylo příčinou náklonu kostela poddolované území?

Je to záhada. Nikdo přesně neví, jak dlouho už je ludvíkovský kostel šikmý a proč. Trochu připomíná známý kostel v Karviné, který proslavila kniha Šikmý kostel o poddolované Karviné. Hned mi ten ludvíkovský padl do oka. O náklonu kostela v Ludvíkově nikdo nepíše, ani turistické průvodce ho nezmiňují jako kuriozitu nebo atrakci.

Koho zajímá víc čtení o kostele a chce vidět jeho vybavení i varhany, klikněte ZDE.

Kostel: Kostel v obci

Samozřejmě, že obec nechala posílit statiku kostela, který, jak je vidět na fotografii, stojí opravdu velmi blízko silnice. Jediné silnice přes vesnici v Ludvíkově. Nevím, zda už někdo změřil ve stupních úhel náklonu našeho kostela. Stabilita kostela se posílila stažením ocelovými táhly, tak snad to pomůže.

Kostel Navštívení Panny Marie v Ludvíkově je tam zajímavý z více důvodů:

  • svým účelem – kostel lze navštívit nejen jako zajímavou historickou památku, ale především slouží ke konání bohoslužeb 
  • svou architekturou – kostel v Ludvíkově je hodnotným příkladem pozdně barokní sakrální architektury na území Bruntálska
  • svým stářím – spolu s kamenným domem č. p. 30 je kostel nejstarší stavbou v Ludvíkově.

Jedná se o jednolodní, plochostropý kostel založený roku 1792, vyzděný převážně z kamene. Na stavbu kostela přispěl spolu s místními obyvateli i správce hamru Peter Dösner. Kostel a část mobiliáře je od roku 2008 kulturní památkou. Varhany pocházejí z roku 1874 a jsou od firmy Franz Rieger a syn z Krnova. 

http://www.taggmanager.cz/poi_images/2610/5623.jpg

Způsobila to stavba vysílače?

 Šikmý kostel v Ludvíkově není optický klam, ale záhada. Nikdo neví, jak a kdy došlo k náklonu kostela směrem k silnici. Proč se o této pozoruhodné raritě nezmiňují turistické průvodce Jeseníků?

Šikmý kostel je nápadný na první pohled. Jeho náklonu si musí všimnout každý řidič, i když projede kolem padesátkou. To mohu potvrdit.
Je s podivem, že prý nejsou k dispozici písemné prameny, kdy přesně byl poprvé zaznamenán náklon kostela. Domorodci pamětníci mají své vysvětlení, ale nikde jsem se to nedočetla oficiálně. Proto to nyní uvádím jako lokální pověst, ale ne historický fakt. Když se v 70. letech stavěl vysílač na Pradědu, jezdily Ludvíkovem nekonečné kolony těžkých kamionů. Kostelík je přímo u silnice, takže byl dost dlouho vystavený extrémní zátěži z dopravy.
Údajně v této situaci došlo k odtržení věžní části kostela od hlavní lodi a k náklonu směrem k silnici. Je pravděpodobné, že k tomu došlo v poměrně nedávné době. Jinak by o tak nápadně nakloněném kostele přece musely existovat nějaké historické záznamy.

Kostelu už hrozila demolice

Kostelík si postavili samotní občané Ludvíkova, takže nikdy nebyl majetkem církve, ale pouze obce. V letech 1961 až 1990, když obec Ludvíkov přišla o svou samostatnost, kostelu hrozila likvidace.
Kostel byl vytipován jako nepotřebný a určený ke zbourání. V Ludvíkově se ale proti záměru zvedla vlna nevole. Kostel sice skončil na desítky let zarýglovaný, byl nevyužitý a zanedbaný, ale dočkal se. Zdejší patrioti začali po listopadu 1989 současně usilovat o samostatnost Ludvíkova a o převedení kostela zpět do majetku obce. Vyhlásili sbírku na kostel a spojili se i s německými rodáky. Tak se obec  zase může starat se o svůj kostel.

http://www.taggmanager.cz/poi_images/2610/5621.jpg

Jedno místní překvapení na závěr: při úklidu půdních prostor kostela Navštívení Panny Marie před jeho opravou našli pracovníci velikou vzácnost. V zaprášené krabici zde po dlouhé roky ležel rozbitý betlém. 

Umělecký řezbář pan František Nedomlel z Bruntálu zjistil, že se jedná o kralický betlém. Nechali jej  restaurovat u vyhlášeného restaurátora betlémů Ing. Josefa Komárka z Hradce Králové. Od roku 2009 je betlém vystaven v malé muzejní expozici na obecním úřadě. A to má Ludvíkov asi 350 obyvatel!
Zdroj: bruntalsky.denik.cz, taggmanager.cz

8 komentářů:

  1. Děkuji za zprostředkování zajímavého místa, Hani.
    Měj pohodový den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, sama jsem netušila, jak vesnice jako Ludvíkov, kde trvale žije asi 350 obyvatel, je zajímavá...
      Děkuji a pohodovou středu přeji i Tobě. ☺

      Vymazat
  2. Hani to je zajímavý článek a ten kostel mě opravdu zaujal. Je dobře, že se nezboural a našli se lidé, kteří se o tuto, teď už raritu, postarali. Je opravdu možné, že k jeho nachýlení došlo vlivem těžké dopravy a tím se základy začala přizpůsobovat klesající těžkou dopravou udusané silnici a zároveň mohlo dojít i k odplavení spodních vrstev horniny nebo tam zmizela v hloubce nějaká vodní kapsa, která postupně zmizela. Kdo ví. třeba se časem zjistí, proč se kostel nechýlil. Měj se krásně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruš, napsala jsi to zajímavě - ten důvod nachýlení, myslím a je možné, že to tak bylo. V Karviné je poddolované území, tam budou jiné důvody. Oficiálně se o tomto šikmém kostele nepíše, ale každý vidí, že nachýlený prostě je.
      Děkuji a také se měj co nejlépe. ☺

      Vymazat
  3. Obdivuji tyto lidičky,kteří se postavili proti zbourání kostela. Šikmosti kostela určitě pomohla velká přetíženost silnice.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, Marti, lidé, kteří tam zapustili kořeny a žijí trvale, mají k vesnici a všemu, co tam je, vztah. Proto jim nebyl lhostejný ani kostel.
      Díky a přeji příjemnou středu. ☺

      Vymazat
  4. Pořád vzpomínám,ale asi o tomto kostelu jsem nevěděla,ale přes Ludvíkov jsme určitě museli aspoň jednou jet.
    Já když se dívám na svoje fotky,tak ty kostely mám všechny nějak šikmo.Jenže u mě je to tím,že jak se mi třesou ruce,tak hledám pro ně nějakou oporu,někdy je přitisknu hodně k tělu,nebo k hlavě a fotím z takové zvláštní pozice.Jsem ráda,že pořád fotím.
    Díky Hani za zajímavý článek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš, je možné, že sis toho kostela nevšimla. Ludvíkov je sice dost dlouhá vesnice, pořád se tam přejíždí přes nebo kolem Bílé Opavy, člověk si všímá jiných věcí, ale ten kostel tam "bije do oka".
      Přeji Ti, ať jsi hlavně zdravá a fotí Ti to k plné spokojenosti. ☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Slovensko: Megoňky - kamenné gule

  Pokud je možnost, ráda navštívím Slovensko. Megoňky jsou na druhé straně Jablunkovského průsmyku . Možná jste o tom už slyšeli. "Loka...