Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

neděle 7. srpna 2022

Letní tvarohové knedlíčky

 

Česká kuchyně nabízí nejrůznější typy knedlíků, letní variantou jsou sladké knedlíky plněné nebo polévané ovocem. První psaný recept na ovocné knedlíky na českém území pochází ze 17. století. Tehdy se připravovaly smažením a byly plněné švestkami.

Vařené knedlíky se začaly objevovat až o něco později. Sypaly se tvarohem nebo mákem, v bohatších domech se polévaly máslem nebo smetanou.

Knedlíky se objevují i v jiných zemích střední Evropy – Rakousku, Německu i Polsku. V Česku má tento sladký pokrm ovšem silnou tradici. Během let se receptář rozšířil o knedlíky kynuté, spařené, tvarohové, případně i z bramborového těsta.

V pozdním jaru se knedlíky plnily rebarborou, s létem přicházely na řadu jahody, třešně, meruňky, borůvky a švestky. Uvádí se, že právě švestkové knedlíky si zamiloval i následník rakousko-uherského trůnu arcivévoda František Ferdinand d´Este. Údajně byly také nejoblíbenějším jídlem prvního československého prezidenta T. G. Masaryka. To by měla moje babička radost, protože ona dělala se švestkami nejen knedlíky, ale i kynutý koláč.

Velmi jednoduché těsto na letní tvarohové knedlíčky: Naplnit je můžete čímkoliv, co máte rádi nebo tím, co vám právě dozrálo na zahradě. Použít můžete i marmeládu nebo povidla.

Budete potřebovat:

  • 1 kostku tvarohu (není vhodný ten ve vaničce)
  • 2 polévkové lžíce polohrubé mouky
  • 2 polévkové lžíce krupice
  • 1 vejce
  • špetku soli

Postup:

  1. Vypracujeme těsto, vytvoříme kolečka a vkládáme náplň.
  2. Zabalené knedlíčky vhazujeme do vroucí osolené vody.
  3. Jakmile vyplavou, jsou hotové.
  4. Posypat a polít je můžete tím, co máte nejraději.
  5.    Zdroj: brno.rozhlas.cz

10 komentářů:

  1. Na knedlíky se chystám,nyní byl k obědu švestkový koláč.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, i koláč se švestkami mám moc ráda, kdysi to dělávala babička. Ona byla "švestková". ☺

      Vymazat
  2. Tvarohové knedlíky mám nejraději.Ovšem dostali jsme borůvky a to dělám knedlíky z kynutého těsto.Nějak mi moc nakynuly a sotva jsem snědla jeden.Tvarohové jsou takové lehčí.
    Hani,měj hezké dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš, určitě ty knedlíky byly chuťově vynikající. Na dovolené jsem si všimla, že hodně restaurací mělo na jídelním lístku právě ty borůvkové knedlíky, přítel to má rád, tak jsme je měli 2x. V obou případech se jim moc povedly. Ale souhlas, že tvarohové jsou lehčí, sníš jich víc, ale zase jsou menší. ☺
      Děkuji a přeji dobrý start do nového týdne.

      Vymazat
  3. Vzpomínám na mamku mého muže a jej knedlíčky... ach! A na svou mamku, které na Šumavě dělala kynuté knedlíky s borůvkami pod stanem... Sama je moc nedělám, sladká jídla u nás zrovna nefrčí. Tak jednou za rok jako dezert...
    Ale švestkové bych udělat mohla...
    Hani, díky za inspiraci a přeji hezký den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, ty vzpomínky na milované lidi znám a je to tak, jak píšeš. Já ohledně vaření nejvíc vzpomínám na babičku z mamčiny strany, ale její doménou byly švestkové knedlíky.
      U nás doma také sladká jídla nefrčí, sladké obědy nedělám, ale je pravda, když někam vyjedeme, pak v restauraci si i přítel třeba borůvkové knedlíky vybere.
      Děkuji, ráda inspiruji a přeji úspěšný nástup do nového týdne.

      Vymazat
  4. Tvarohové knedlíčky mám moc ráda. Teď jsem je zrovna dělala, ale jednodušší variantu, bez plnění. Máme hodně jablek a zbylo mi nějaké pyré, kterým jsem polila knedlíčky, přidala jsem na talíř trošku kysané smetany a dobrotka byla na světě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, tato varianta, jak popisuješ, je opravdu jednodušší. Jablka se v takové podobě dají skvěle využít. My si někdy ovocné knedlíky dáme někde na výletě a v restauraci u zámku Červená Lhota takto podávali borůvkové knedlíky, neplněné a přelité tím žahourem. Je to výborné. ☺

      Vymazat
  5. Švestky miluji, ale švestkové knedlíky dělám z bramborového těsta. Ty manžel miluje., Měj se moc pěkně a přeji dobrou chuť.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, Jaruš, že teď se už knedlíky z bramborového těsta tak často nedělají, ale v dětství od babičky jsem jiné neznala. Ona také milovala švestky a tak dělávala tyto knedlíky a pekla švestkový kynutý koláč.
      Děkuji a dobrou chuť vám přeji také. ☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Miniarboretum plné bonsají, čarověníků a zakrslých konifer

D nes vás zavedu do Staříče, ale nevím, jestli jste o něm někdy slyšeli.       Staříč je obec v okr. Frýdek-Místek v Moravskoslezském kraji....