Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

sobota 24. června 2023

Račte vstoupit do baziliky na Sv. Kopečku

 

Svatý Kopeček je už několik staletí poutním místem na Olomoucku. Exteriér baziliky jsem představila ZDE.

Dnes se podíváme do interiéru baziliky Navštívení Panny Marie:

Baziliku tvoří hlavní loď s osmi bočními kaplemi. Je zakončena presbytářem, který má po stranách v patře oratoře. V oratoři na evangelní (levé) straně jsou instalovány varhany z počátku 18. století. 

Pod ní je přístup do zimní kaple, sakristie a ke Svatým schodům. Křížení hlavní a příční lodi je zaklenuto velkou kupolí s lucernou (průměr 11,5 m, výška 30 metrů), v níž je umístěna holubice jako symbol Ducha svatého. V patě kupole je ochoz lemovaný balustrádou, přístupný z půdy nad hlavní lodí. 

V příčné lodi jsou proti sobě vybudovány dvě největší kaple (sv. Josefa a sv. Jáchyma), další čtyři kaple po stranách hlavní lodi mají nižší klenbu a jsou průchozí. Na levé straně jsou to kaple sv. Augustina a sv. Anděla Strážce, na pravé sv. Norberta a sv. Pavlíny, patronky města Olomouce. Dvě menší kaple (Nejdražší krve Kristovy a Bolestné Panny Marie) byly zřízeny v přízemí věží. 

V místě, kde se dnes nachází boční kaple svaté Pavlíny, stála původní kaple z počátku 17. století.








Kupole s lucernou (průměr 11,5 m, výška 30 metrů), v níž je umístěna holubice jako symbol Ducha svatého. 



Hlavní loď

Valená klenba s lunetami v chrámové lodi je pokryta rozměrnými štukovými kartušemi s výraznou figurální výzdobou. Freskové obrazy malované do mokré omítky mají zářivější barvy a jejich námětem je oslava Panny Marie. Na vítězném oblouku se nachází malba připomínající korunovaci milostného obrazu z roku 1732 a znaky všech zemí tehdejší rakouské monarchie. 

Klenba kupole je zdobena štukami, které vytvářejí šest kartuší s freskovou malbou. Obrazy představují události ze života šesti starozákonných žen a jsou doplněny invokacemi modlitby Zdrávas královno. Spolu s dalšími dvěma freskovými obrazy ve slepých oknech jsou dílem vídeňského mistra Jana Stegra. Do pendentivů pod kupolí namaloval Jan Kryštof Handke v roce 1731 alegorické postavy čtyř světadílů: Evropa, Asie, Afrika a Amerika. Pod kopulí jsou umístěny v nikách čtyř pilířů sochy evangelistů Matouše, Marka, Lukáše a Jana, práce Michaela a Davida Zürnových. Při levém pilíři navazujícím na presbytář je kazatelna bez stříšky, dílo sochaře Josefa Winterhaldera z roku 1731.  

Klenbu hlavní lodi zdobí dvě velké oválné fresky zobrazující Mariinu odevzdanost Bohu a boj archanděla Michaela s ďáblem. Ve čtyřech okenních lunetách je vyjádřen zpěv chvály Panně Marii čtyřmi lidskými věky – dětstvím, mládím, dospělostí a stářím. 

Štuková a fresková výzdoba je zachována i v osmi boční kaplích s oltáři přistavenými přímo k chrámové stěně. Nad každým z oltářů je prolomeno okno s půlkruhovým zakončením. Obrazy jsou dílem Jana Kryštofa Handkeho, Franse de Neve, Pavla Trogera a dalších.

 Milostný obraz - kamenný reliéf P. Marie. Svatostánek od zlatníka M. Indegrenze zhotoven ve stříbře, z darů kláštera a občanů - (1725-1732).
Na západní straně lodi mezi věžemi je pěvecký kůr s varhanami. Varhanní nástroj byl postaven v letech 1722 - 1725 brněnskou firmou varhanáře Davida Siebra, figurální výzdoba varhanní skříně pochází od J. Sturmera.  
Pokračování  
Zdroj informací: Wikipedie

8 komentářů:

  1. Ráda jsem do baziliky s tebou šla, v reálu jsme tam byli s mužem před několika lety. Olomouc mám moc ráda. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to fajn, že Olomouc znáš. My jsme si tam vzali pobyt na 7 nocí, abychom poznali i to, co při běžné návštěvě časově nejde. Do baziliky se brzy ještě vrátíme. 🌞 🍀 🍹

      Vymazat
  2. Hani, ráda jsem zavzpomínala na naši návštěvu.
    Děkuji a přeji hezkou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, jsem ráda, že jsi mohla zavzpomínat, určitě to byly bezva vzpomínky.
      Děkuji a přeji příjemný závěr června. 🌞 🍀 🍹

      Vymazat
  3. Hani,je to nádhera a velmi lákavé k navštívení.
    Měj hezkou neděli

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem moc ráda, že se Ti to líbí, Jituš.
      Krásný zbytek neděle přeji. 🌞 🍀 🍹

      Vymazat
  4. Anonymní26.06.23 1:23

    Hanko,děkuji za hodnotnou procházku do míst,která jsem navštívila,ale není naskočí si je připomenout

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem moc ráda, že se Ti moje procházka líbí, je to zajímavé a krásné poutní místo. Podle počtu fotografií odhadneš, že jsme tam strávili dost času. ☺
      Přeji vám dobře prožité léto. 🌞 🍀 🍹

      Vymazat

Toulky českou minulostí

To je také Ostrava: jarní procházka Bělským lesem

Téměř každé město má něco, čím se lidem zafixuje do paměti. To, co nějak vyčnívá, co je nápadné. Praha má svůj Hrad, Kutná Hora svoji "...