Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

čtvrtek 15. června 2023

Bazilika Navštívení Panny Marie na Svatém Kopečku

 

Žlutavý kostel vlá na hoře zelené,
to je korouhev této krajiny tiché a svěcené,
to je Svatý Kopeček u Olomouce, místo pro poutníky a výletníky, …Jiří Wolker

Bazilika Navštívení Panny Marie je poutní barokní kostel (bazilika minor), nachází se v areálu premonstrátského proboštství na Svatém Kopečku u Olomouce, na Návrší Jana Pavla II. 

Je to velkolepá stavba, chrám je významnou dominantou na Olomoucku.  V roce 2018 byl celý areál prohlášen národní kulturní památkou České republiky. Patří do Olomoucké arcidiecéze, vysvěcena byla 1. října 1679 Karlem II. z Lichtenštejna-Kastelkornu. 

Vzácný reliéf Panny Marie s děťátkem, který je vystaven v interiéru baziliky, je považován za paládium kraje Haná - uctívaný obraz jako ochrana města nebo kraje před nebezpečím. Dnes si všimneme exteriérů a sochařské výzdoby.

Záběr je ze stránek ct24. Z ptačí perspektivy ukazuje celý areál. Poutní areál na Svatém Kopečku tvoří chrám, obytné budovy, hospodářské budovy a ambit s kaplí. Majestátní průčelí baziliky umocňují dvě 45 metrů vysoké věže s hodinami. K chrámu přiléhají z obou stran rezidenční budovy, na jejichž římsách stojí 12 apoštolů a dva světci. Celková délka průčelí činí 97 metrů. Kolmo na severní a jižní rezidenci navazují jednopatrová křídla a areál uzavírá půlkruhový ambit s kaplí Jména Panny Marie uprostřed. To je dobře vidět na leteckém snímku. Kolem vnějších zdí jižního křídla stojí řada malých prodejních stánků, které byly typické už v 18. století.

Jak to vzniklo? V letech 1669 – 1679 na místě kaple, která byla zapálena švédským vojákem (Švédové tu byli 8 let), premonstráti vybudovali nový kostel Navštívení Panny Marie, jehož autorem byl pravděpodobně slavný architekt Giovanni Pietro Tencella. 

Počet poutníků navštěvujících každoročně toto svaté místo přímo raketově rostl. V době po vysvěcení kostela jich bylo zhruba 50 tisíc, o dvacet let později už kolem 120 tisíc ročně. Také počet zde působících kněží vzrostl z původního jednoho na dvacet. Za rok se tu odsloužilo přes šest tisíc mší. To vedlo k potřebě kostel ještě rozšířit. V první polovině 18. století proto došlo k několika přestavbám, nejdříve vznikly reprezentativní a obytné budovy po stranách chrámu a následně byl upraven i jeho interiér. Kolem chrámu a hospodářského dvora také postupně vyrostla malá osada.

Po období rozmachu ale přišel zlom. V roce 1784 byl výnosem císaře Josefa II. zrušen klášter Hradisko, mateřská základna Svatého Kopečku. Tam byla sice o rok později zřízena samostatná fara, ale po josefínských reformách byly poutě zakázány, hospodářský dvůr byl zkonfiskován a špitál zrušen. Kvůli nedostatku financí začal kostel i celý areál brzy chátrat. V roce 1846 se sem vrátili premonstráti a celý areál obnovili. Přišli ze strahovského kláštera, který tehdy duchovní správu Svatého Kopečku převzal.

 
Představíme si Svatého Augustina v nice - to je ten prostřední svatý, poznáme ho podle toho, že je zobrazován s hořícím srdcem po boku. Byl to biskup a raně křesťanský teolog. Kdo dnes čte životopisy svatých, a přesto je Augustin zajímavý nejdříve svým "nezřízeným životem". Jeho životní příběh jsem zkrátila: 

Celým jménem se jmenoval Aurelius Augustinus a vyrůstal v africké provincii Římské říše. Velký vliv na něj měla jeho matka Monika, která byla hluboce věřící křesťanka. Tento vliv se však projevil až v průběhu života. 
V mládí byl Augustin temperamentní, neklidný a ambiciózní. Díky své inteligenci byl úspěšným studentem a nakonec studoval až v Kartágu. To bylo tehdy přístavní velkoměsto a Augustin využíval všeho, co Kartágo nabízelo. Vedl nevázaný život, propadal milostným dobrodružstvím a byl častým návštěvníkem místních hospod. Na tuto životní etapu později vzpomínal nerad a litoval svého chování. Navzdory divokému životu se Augustin nikdy nepřestal zajímat o intelektuální témata a postupně se seznámil s různými filosofickými školami. Kvůli právnické a rétorické kariéře se přesunul do centra římského impéria. 
Žil v Římě a poté v Miláně, kde se setkal s biskupem Ambrosiem. Ten měl na Augustinovo myšlení zásadní vliv a setkání vedlo až k obratu ke křesťanství. Augustin přijal křest, plně se oddal kněžství a nakonec se stal biskupem v Hippo. Roli biskupa bral velmi zodpovědně a s velkou horlivostí se staral o věřící a bránil katolickou víru. Žil v letech 354-430 n. l.
Augustinovo dílo silně ovlivnilo vývoj celého křesťanství a pro svůj vliv je Augustin řazen mezi tzv. církevní otce. Dnes je svatý Augustin patronem teologů, knihtiskařů a pivovarníků.
 

Díky své poloze na kopci a ohromným rozměrům je svatokopecká bazilika vidět opravdu zdaleka. Zajímavostí je, že hlavní osa kostela nesměřuje z východu na západ, jak bývá zvykem, ale je trochu pootočena. Záměrem stavitelů totiž bylo, aby tato podélná osa směřovala k mateřskému kláštěru Hradisko. 

Barokní bazilika má v průčelí dvě věže a dekorují ho sochy dvanácti apoštolů, sv. Šebestiána a sv. Rocha. Nad vchodem do  baziliky jsou tři postavy považované za alegorie božských ctností - víry, naděje a lásky, jejichž autorem je Josef Winterhalder. Spodní průčelí zdobí sochy sv. Augustina, Štěpána a Norberta a v horním průčelí najdeme sochu Panny Marie a malého Ježíška.

 



Do baziliky se podíváme příště.  
Zdroj: Wikipedie
 

6 komentářů:

  1. Hani, to je zajímavá a skvělá reportáž z míst, kam bych se moc ráda také podívala, ale pro nás jsou příliš vzdálená. Tak aspoň díky tvé reportáži mám aspoň trochu představu o tomto nádherném místě i když už jsem viděla nějaký dokument. Přeji ti krásný den a těším se na pokračování.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jari, já to chápu, ale tak to pociťuji i já u Tebe, když uvádíš ta "vaše místa". Řešením je tam zajet, ubytovat se, možnosti jsou i vlakem a po Olomouci jezdí často Mhd...
      Pokračování se už chystá, Svatý Kopeček jen tak neopustíme. Přeji Ti krásnou slunečnou neděli, zrovna jako u nás. ☺

      Vymazat
  2. Nádherná bazilika a celý areál.Ráda taková místa navštěvuji.
    Hani,měj hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, Jituš, u Tebe na blogu je vidět, na jakou tématiku se zaměřuješ. Interiér se Ti bude jistě líbit.
      Přeji pěknou neděli. ☺

      Vymazat
  3. V tvém popisu stavby nic nechybí!
    Hani, děkuji za osvěžení načtených vědomostí a přeji příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji, Helenko, však se snažím takové stavbě a celému areálu neudělat ostudu. ☺Nevím, jestli jste byli ve Svatokopeckém muzeu?
      Krásnou neděli přeji.

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Kalendárium z Moravskoslezska: Květen - ze starého kalendáře

Sto dva roky starý kalendář můžeme otevřít díky archivu "Książnica Cieszyńska".