Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

neděle 13. října 2024

Co je eldorádo?

Jsou slova, která občas použijeme, aniž pořádně víme, co přesně znamenají. No, řekněte, kdo dnes ví, že původně to byla přezdívka bájného jihoamerického panovníka? Později se tak začalo přezdívat jeho městu u smyšleného jezera Parime. Podle místních legend ze sebe tamní indiánští náčelníci smývali zlatý prach, jímž byli rituálně posypáni. Akt měl symbolizovat bohatý výskyt zlata v okolí.  Bylo tam toho "prachu"  tolik, že se mohl vyhazovat do větru. Nemůžeme se divit, že pověst vzbuzovala zejména v Evropě zájem celé 16. a 17. století a tak se i rozšířilo slovo "eldorádo". Věřilo se, že dosáhnout „země zlata“ lze jen po překonání mnoha překážek, s nasazením vlastního života.

Zlatý vor panovníka lidu Muisca, související s legendou o El Doradu (Muzeum zlata v Bogotě), zdroj Wikipedie

Když dnes vyslovíme výraz eldorádo, máme obvykle na mysli místo nějaké radosti, místo, kde se s chutí můžeme věnovat příjemné činnosti, něčemu, o čem sníme. Např.: Tok řeky je eldorádem rybářů. A také když dnes řekneme eldorádo, ani nás nenapadne, že mluvíme o zlatě. Tedy, že španělsky mluvíme o zlatě. 😮 Slovník cizích slov toto slovo vysvětluje jako "blaho, vytoužený cíl".

Naše eldorádo je původně španělské slovo, vlastně slovo se členem. El je člen a dorado znamená zlatá. Původně výraz zněl El dorado pais a znamenal Zlatá země. Zajímavý je původ španělského výrazu "dorado". Jde o příčestí trpné od slovesa dorar = zlatit, pozlatit. Toto španělské sloveso vzniklo z latinského slovesa deaurare a mělo stejný význam. Zlato se latinsky řekne aurum. Z tohoto slova máme v našem jazyce výraz aureola = svatozář, zobrazovaná jako zlatý kruh kolem hlavy svatého. Někteří etymologové říkají, že latinské pojmenování zlata aurum je blízce příbuzné latinskému pojmenování jitřenky - aurora. (Jitřenka je poetický název pro planetu Venuši).

 Zlato prý spadlo na Zemi z vesmíru! Jsme otroci mimozemšťanů, kterým ho máme vytěžit?

Vraťme se k El Doradu - do období španělského objevování či spíš dobývání Jižní Ameriky. Španělští dobyvatelé, kteří do Ameriky přišli především kvůli zlatu, stříbru a diamantům, ochotně uvěřili  indiánským vyprávěním o zemi skryté kdesi v horách, prý u velkého jezera, kde je zlata tolik jako jinde kamení. Španělé si tuto mýtickou zemi nazvali El Dorado - Zlatá a začali ji hledat. 

Údajná mapa k "Eldorádu" pocházející ze 16. století | Profimedia.cz

Hledali ji na různých místech. Víra v El Dorado trvala více než dvě stě let a padly jí za oběť tisíce lidí, které zkosily nemoce, vyčerpanost, šípy indiánů. Ta země, kde by stačilo vzít si kámen u cesty a bylo by do konce života vystaráno, se ovšem nikdy nenašla. Vstoupila však do filmu, písní a literatury, nejen oddechové, ale i vážné. 
Článek připomíná i výročí objevení Ameriky, které se připisuje Kryštofu Kolumbovi (i když nebyl první) a jako datum se uvádí 12. říjen 1492:
"Nakonec, po šesti týdnech plachtění, se v noci ukázala světla, a když svítalo, před námořníky se otevřel zelený malebný ostrov pokrytý vegetací. Columbus poté, co přistál, prohlásil tuto zemi za majetek španělské koruny. Ostrov se jmenoval San Salvador, tedy Spasitel. Byl to jeden z malých kusů půdy zahrnutého do souostroví Bahamian nebo Lukai."
zdroj: Michal Novotný, paulturner-mitchell.com

4 komentáře:

  1. Hanko, původní význam slova jsem neznala, díky za informaci. Měj se hezky, pá 😀😊

    OdpovědětVymazat
  2. Jo, Evropané se tam nezapsali moc hezky. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  3. Eldorádo mám spojené s westerny, na které jsem dříve hodně koukala.A ty se točily hodně kolem zlata.
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
  4. Jako vždycky - aktuální příspěvek plný zajímavých informací. Proč si znalosti nerozšířit a trochu neoprášit...
    Hani, děkuji a přeji příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat

Toulky českou minulostí

Co je eldorádo?

Jsou slova, která občas použijeme, aniž pořádně víme, co přesně znamenají. No, řekněte, kdo dnes ví, že původně to byla přezdívka bájného ji...