Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

středa 16. října 2024

Na Strakonický hrad za maltézskými rytíři

Možná jste svoji dovolenou někdy trávili na Rhodosu jako moje švagrová (řecký ostrov u pobřeží Malé Asie) nebo jste snad byli na Maltě? Já vím, teď někdo řekne "na maltě jsem strávil/a pár let", to proto, že stavěli barák, ale tady jde o ostrov Malta ve Středozemním moři.

 https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/0d/Malta_mapa.PNG 
Malta už ve starověku byla ovládána Féničany, Řeky, Římany atd., zaujal mě vznik tohoto názvu. Z několika teorií jsem vybrala: 
"Nejčastěji je zmiňován řecký původ názvu, konkrétně ze slova μέλι („meli“, v překladu „med“). Řekové ostrov nazývali Μελίτη („Melite“, v překladu „med“ nebo „sladký jako med“), pravděpodobně kvůli jedinečnému Maltskému medu – žije zde totiž endemický druh včely." (Wikipedie) Takto vypadá maltská včela medonosná:
 

To je úvod k dnešnímu příspěvku, protože na Strakonickém hradě je expozice o těch, kteří se v minulosti stali pány Malty i Rhodosu.  Zakoupíte-li si prohlídku několika expozic, jsou hodně pestré a nudit se tam nebudete.

  
Upoutávku k návštěvě hradu uvidíte už z auta.

"Davy", kterých se mnozí bojí, jsme tu nezažili, někde jsme byli úplně sami. A pokud se tu návštěvník přece jen našel, některý se jen mihnul a "letěl" dál. 😎 Ovšem, pár fotek si udělají a na hradě "byli". 🙊 My jsme na hradě strávili přes tři hodiny a to se vyplatilo. 

 
Přijeli jsme za deště a pohled na oblohu nebo dešťové kapky na tabuli u studny jsou důkazem. Ovšem, za dobu naší prohlídky se tak vyčasilo, že jsme pak měli krásnou procházkou městem, tu jsem představila ZDE.

Ani chůze do schodů tam nemusí být problémem, v pokladně vám zajistí výtah k expozicím. Začínáte tou, která je ojedinělá u nás. Expozice přibližuje historii a současnost Řádu maltézských rytířů, spravuje ji Muzeum středního Povltaví a je v prostorách bývalé komendy maltézského řádu. Expozice je vytvořena interaktivní formou, aby to lidi bavilo a zároveň to splňovalo moderní požadavky. Jsou tam dotykové obrazovky, a kde si můžete vzít do rukou meč středověkého rytíře? Zájemce si může potěžkat výzbroj rytíře - repliku meče a rukavic a když si člověk představí, jak toho bojovníka odírá drátěná košile nebo ho tlačí boty, odpočinek i strava nevyhovující a lidský život se neřešil... 😉 

Listiny si zájemci o gotický text mohou nejen prohlédnout, ale i zkusit psaní gotických písmen. Na začátek jsem vybrala základní informace o tomto řádu. Velvyslanectví řádu sídlí ve Velkopřevorském paláci na Malé Straně v Praze:

Maltézský řád je nejstarším dosud existujícím rytířským řádem na světě a patří mezi nejstarší katolické řády i mezi nejdéle působící instituce křesťanské civilizace.

 

Vznikl v 11. století v Jeruzalémě během křížových výprav, aby se staral o poutníky do Svaté země a pomáhal všem potřebným bez ohledu na rasu a vyznání. Už v té době řád začal používat bílý osmihrotý kříž, který je symbolem řádu dodnes.

undefined 
Červená barva pozadí byla zavedena až roku 1259; do té doby nosili rytíři přehozy barvy černé. Osm špiček kříže má symbolizovat osm blahoslavenství z novozákonních kázání na hoře, o čemž měl rozhodnout druhý velmistr řádu Raymond du Provence.

V různých názvech se odráží jeho 900 let dlouhá historie. Zpočátku, kdy se řád soustředil hlavně na provoz nemocnic, se jim říkalo špitálníci. Podle patrona řádu sv. Jana Křtitele se dodnes používá také označení johanité. Ostrov Rhodos dobyli johanité v roce 1310 a tak se stali "rytíři z Rhodu".

 https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a6/Maltan_knights_castle_in_rh.jpg 
Rytířský hrad a palác velmistra na Rhodu. Je dominantou Starého města Rhodos a vypíná se nad rhodským přístavem Mandraki. Již na první pohled působí palác ze světle žlutého kamene nedobytně, tyčí se do výšky 15 metrů, kde je zakončen cimbuřím. Palác je postaven v gotickém stylu a v celém areálu obehnaném dvojitými hradbami se nachází několik vstupních bran, příkopy a děla. zdroj Wikipedie
 
Palác velmistrů - plánek
 
Rhodos - Rytířská cesta

Název Maltézští rytíři pak odkazuje k 16. století, kdy jim císař Karel V. daroval ostrov Malta ve Středozemním moři. Současný oficiální název zní Suverénní vojenský hospitální řád sv. Jana v Jeruzalémě, na Rhodu a na Maltě, ovšem používají se nejrůznější zkrácené verze, například Suverénní vojenský maltézský řád, Suverénní maltézský řád nebo Maltézský řád.

Mapa řádových sídel v Evropě roku 1300 (Wikipedie)
V čele řádu stál mistr (od 14. století velmistr), který byl volen konventem. Mistr měl nad řádem svrchovanou autoritu, avšak i konvent měl svá práva. Každý měl svou vlastní pečeť a mistr se musel v jistých důležitých otázkách s konventem radit. Musel se také držet zvyků a hlavně statut řádu. Významnými hodnostáři pak byli: převor kostela v ústředí řádu, velký komtur, špitálník, maršál, admirál, turkopoliér (velitel domorodých žoldnéřských jednotek), soukeník a pokladník.

Prvním známým představeným tohoto špitálu pak byl bratr Gérard († 1120), johanity uctíván jako svatý. V kronice Viléma z Týru byl označen za úctyhodného a zbožného muže, který se staral o poutníky a nemocné, a který byl mučen muslimy kvůli údajným schovaným penězům. Jisté je, že pozdějšími johanity byl považován za pravého zakladatele řádu. Právě za jeho vedení špitálu, roku 1113, vydal papež Pascal II. bulu „Pie postulatio voluntatis“, jíž špitálu zaručoval papežskou ochranu a privilegia, a v níž je Gérard označován za jeho zakladatele.

 

 

 





 
Obrazovou přehlídkou některých velmistrů řádu se dnes rozloučíme a příště bude pokračování. 
Přeji příjemný den.
zdroj:kudyznudy.cz, wikipedie

3 komentáře:

  1. Hanko, dala sis s tím práci a o Strakonickém hradu i paláci v Praze vím, mockrát jsem o těchto reáliích četla, ale pravda, detaily si nepamatuji, tudíž jsem si je nyní osvěžila. Na Maltu jsem vždy moc chtěla a už se tam asi nepodívám!?
    Na pokračování článku se těším. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  2. Hani, ve Strakonicích jsem hrad prolezla jako holka, moc si toho nepamatuji, zato Palác velmistrů na Rhodu jsme loni prolezli od sklepa po půdu. Byl to zážitek, rádi vzpomínáme.
    Děkuji za zajímavý příspěvek a přeji příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
  3. Hani,ty jsi detailistka na takovéhle věci,já se cítím zase lépe na vzduchu.Tam si to užívám více.
    Naposledy,když jsme byli na prohlídce chrámu sv.Barbory,tak jsem vevnitř udělala jen pár fotek.Důvod,byla jsem u vytržení nad tou nádherou a nechtěla tu zvláštní atmosféru rušit cvakáním fotoaparátu.Někdy si zážitky odneseme v sobě.Ráda jsem se proto s tebou podívala opravdu důkladně na hrad ve Strakonicích.Na Maltě byla na dovolené moje sestra a tak jsem viděla aspoň fotografie.Měj hezký den

    OdpovědětVymazat

Toulky českou minulostí

Na Strakonický hrad za maltézskými rytíři

Možná jste svoji dovolenou někdy trávili na Rhodosu jako moje švagrová (řecký ostrov u pobřeží Malé Asie) nebo jste snad byli na Maltě? Já v...