Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

úterý 9. února 2021

Paul de Senneville: Balada pro Adélku


Ballade pour Adeline je původní název skladby  z roku 1976, kterou zkomponoval Paul de Senneville  a úspěšně ji nahrál Richard Clayderman. Paul de Senneville  zkomponoval tuto skladbu na oslavu narození své dcery Adeline.

Díky velké popularitě Claydermanovy nahrávky byla skladba dále nahrávaná a interpretovaná po celém světě. V našem prostředí ji proslavil více než Richard Clayderman klavírista Jiří Malásek , který ji v roce 1979 nahrál pod názvem Balada pro Adélku (v úpravě Vladimíra Popelky) společně s Tanečním orchestrem Československého rozhlasu.
Jiří Malásek se synem Petrem
Popularita Maláskovy interpretace byla daná i tím, že se skladba stala na dlouhou dobu znělkou diskusního televizního pořadu Vysílá studio Jezerka, takže řada posluchačů i diváků je dodnes přesvědčena, že se jedná o původní Maláskovu skladbu. (Wikipedie)

4 komentáře:

  1. Skladbu "Balada pro Adélku" samozřejmě znám a na "Romantický klavír Jiřího Maláska" si dobře vzpomínám. je to krásná skladba a pan Malásek byl Pan klavírista. Škoda, že tak brzy odešel. Zaujal mne fešák v červeném saku, které asi často používal, protože ve stejném saku je vyobrazen na mém CD s vánočními melodiemi, ani nevím, kde se u mne vzalo. Tak teď už si budu pamatovat , že je to Richard Clayderman. Hani, díky za připomenutí. Škoda, že mladší generaci už jméno Jiří Malásek nic neříká, jak jsem se přesvědčila v jedné TV vědomostní soutěži. Měj se pěkně. Hela

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heli, hezky jsi to napsala. Pana Maláska byla velká škoda, ale jeho syn je také klavírista. ☺

      Vymazat
  2. Hani, díky za krásnou připomínku pana Maláska. ☺

    OdpovědětVymazat

Toulky českou minulostí

Duben v Žermanickém parku

Je tu poslední den měsíce a ještě k tomu "čarodějnice". Někde je zákaz ohňů, ale bývá to spojeno s další lidovou tradicí:  Dnes př...