Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

čtvrtek 11. února 2021

Škvarkové tyčinky podle Marie Baťové

Recept z kulinářského  deníku  manželky slavného Tomáše Bati.


 

Budete potřebovat:

  • 250 g polohrubé mouky 
  • 150 g škvarků 
  • 1 vejce
  • 15 g kvasnic
  • 50 ml mléka
  • sůl

Postup:

  1. Mléko malinko ohřejeme.
  2. Přidáme kvasnice a necháme vzejít kvásek.
  3. Škvarky nameleme na jemno.
  4. Přidáme mouku, vejce a osolíme (případně dle chuti opepříme).
  5. Přidáme kvásek a vypracujeme těsto.
  6. Můžeme použít hned.
  7. Vyválíme placku a vykrajujeme tyčinky nebo i jiné tvary.
  8. Plech vyložíme pečícím papírem a poklademe tyčinkami.
  9. Potřeme je vyšlehaným vejcem.
  10. Lze ještě posypat kmínem nebo hrubou solí.
  11. Pečeme asi 20 minut na 180° C. 
zdroj: Kuchařka 99 sladkých receptů Marie Baťové

11 komentářů:

  1. Hanka,
    tyčinky vyzerajú výborne, asi ich vyskúšam :-)
    Prajem pekné dni,
    A.

    OdpovědětVymazat
  2. Manžel právě vyškvařil sádlo a máme i pěkné škvarky.Tak to určitě vyzkouším,za chvíli bude Josefa a tak bych je mohla překvapit něčím dobrým k pivu.
    Díky za recept.
    Přeji hezký večer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak vidíš, suroviny máš a motivaci také. Recept se může hůodit. ☺

      Vymazat
  3. To nevypadá na složitý recept. Bohužel škvarky nemusím, takže tohle není nic pro mě :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jasně, ale možná by to chtnalo někomu jinému. ☺

      Vymazat
    2. Když ne škvarky, tak možná nivu - také obsahuje tuk. ☺

      Vymazat
  4. Dnes jsem zkusila z těsta doplněného namísto škvarků nivou - vykrájela jsem tvary pomocí tvořítek, namísto celého vejce jsem dala pouze žloutek. A výsledek, vynikající crecry, do těsta jsem pro jistotu přidala 1dcl oleje - napůl se sádlem - křehčí. Cukr jsem ani nepotřebovala,droždí sušené. Před pečení potřela bílkem a po upečení rozpuštěným máslem - vynikající. ☺

    OdpovědětVymazat
  5. To může být dobrota. Chce to vyzkoušet a zjistit, které tyčinky budou lepší. Ty klasické z listového těsta, a nebo tyto škvarkové.

    OdpovědětVymazat
  6. Tohle bych mohla zvládnout :-)

    OdpovědětVymazat

Toulky českou minulostí

Klenotnice a varhany vyšehradské baziliky

K Vyšehradu tady byl článek zaměřený na interiér baziliky sv. Petra a Pavla. Zaměřila jsem se na výmalbu a sochařskou výzdobu jednotlivých ...