Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

pátek 31. prosince 2021

Silvestr a Nový rok

Poslední den v roce je zasvěcen památce papeže Silvestra I. (východní církev slaví svátek sv. Silvestra až 2. ledna).

Dnes tolik oslavovaný svátek se původně nespojoval se žádnými zvyky a obyčeji. Datum 1. ledna sice jako první novoroční den přijali křesťané spolu s juliánským kalendářem, ale konec kalendářního roku připadal během staletí v jednotlivých zemích na různá data, např. 1. březen, 25. březen, 25. prosinec.
"Kdysi chodívaly na Silvestra po staveních takzvané ometačky. Chudě oděné ženy třikrát zaklepaly, vešly do stavení, zamířily k plotně a třikrát ji ometly. U toho říkaly - Ve jménu Otce, Syna a Ducha svatého. Měly tak zabránit, aby se v novém roce na plotně vařilo něco nezdravého a vyprosily si za to almužnu,“ tak to popisuje etnografka. 

Silvestrovská noc získala na významu až když se v průběhu 16. století ve většině západokřesťanských zemí ustálil kalendář gregoriánský a nový rok na 1. leden. Oslavy posledního dne neměly pro svůj pohanský původ moc velkou oblibu (ve starém Římě loučení se starým rokem provázelo nevázané veselí). Až teprve hospodářský rozvoj v 19. století proměnil silvestrovskou noc v jednu z nejbujnějších oslav roku.

Silvestrovské a novoroční zvyky

Kdo by neznal pranostiku: „Jak na Nový rok, tak po celý rok“?

Co to ale pro nás znamená?

Určitě bychom měli vynést všechny odpadkové koše, převléct dočista všechno povlečení v postelích, vyprat a vyžehlit prádlo, aby nikde nezůstal nějaký „rest“.

Co je ale nejdůležitější – buďme na sebe milí a hodní!!! Pokud se budete cítit šťastni tento den, pak by se vám štěstí nemělo vyhýbat ani v novém roce.

A hlavně:

  • Neservírujte na Nový rok drůbež, ať Vám neuletí štěstí!
  • Na svátečním novoročním stole by naopak neměla chybět čočka, aby se rozmnožovaly peníze.

Velké oslavy konce a začátku kalendářního roku přicházejí až na přelomu 19. a 20. století. Speciální jídelníček přináší 20. století i s novými zvyky, jako např. slavnostní přípitek sklenkou chlazeného sektu.

 https://www.vanocnisen.cz/wp-content/uploads/2020/07/silvester_pripitek_pf.jpg


V lidovém prostředí byl konec kalendářního roku spojen s poděkováním a s vírou v lepší nový rok. Není tedy divu, že je tento čas považován za magický a je spojován s věštěním.

Protože i my býváme zvědaví, co nový rok přinese, nabízíme jeden návod. Opět se pracuje se symboly a tak, prosím, berte věštby s nadhledem a humorem.

Připravíme si čtyři hrníčky a čtyři předměty:

chléb — symbol dostatku jídla

hřebínek — symbol nemoci

desetikorunu — symbol bohatství

hlína — symbol pro fakt, že budeme muset přidat v pracovním úsilí

Postup:

  1. uděláme si místo na stole, aby se nám vešly čtyři hrníčky vedle sebe a mohli jsme s nimi manipulovat
  2. pod hrníčky vložíme předměty — pod každý hrníček jeden
  3. vybereme člověka, který chce nahlédnout do své budoucnosti, ten se soustředí a připravuje
  4. hrníčky zamícháme, opatrně, aby nám nevypadly předměty
  5. vybraný člověk odklopí jeden hrníček a zjistí, jaký rok ho čeká

Přejme si, aby nový rok splnil mnohá tajná přání, byl plný zdraví, pohody a lásky.

zdroj: Muzeum Zubrnice, idnes, internet


10 komentářů:

  1. Zdraví, pohodu a lásku přeji také já, Hani, tobě i návštěvníkům tvého blogu. Ať je nový rok lepší než ten letošní.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji, Helenko, za pěkné přání.
      I Tobě a rodině přeji dobrý rok 2022, hlavně zdraví, to si nekoupíme, potřebné štěstí a pohodu. ☺

      Vymazat
  2. Hezký článek Hani. My máme na Nový rok čočkovou polévku a svíčkovou. Pod ubrusem na jídelním stole zůstávají peníze, které se tam uložily na Štědrý den a musí tam zůstat až do Tří Králů, tedy do 6. ledna i kdyby tam měla být bankovka té nejnižší hodnoty. V noci na Nový rok nesmí viset vyprané prádlo. Toto dodržujeme. Přeji ti Hani krásný poslední den roku 2021 a v tom novém hlavně hodně zdraví, štěstí, lásky, pohody, radostí a spokojenosti.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hezky jsi, Jaruš, popsala vaše zvyky. U nás je také čočková polévka, ale svíčkovou nedělám. Bude něco z prasátka. Prádlo už vyprané mám, tak viset nebude. Přeji Tobě a Tvé rodině úspěšný nový rok 2022, hlavně dobré zdraví. ☺

      Vymazat
  3. Hrníčkovou věštbu Haničko znám a když byli vnuci malý párkrát jsme jí vyzkoušeli. Je tu konec roku a u nás nějaké divoké oslavy nehrozí. Včera jsme se setkali s přáteli čtyři u stolu v jedné hospůdce a když jsme byli v nejlepším a měli si toho ještě mnoho říct, přišla obsluha s omluvou že mají WC mimo provoz a tak se moc omlouvá jí a mrzí je, že zrovna nám musí oznámit takovou nepříjemnost. Vzali jsme to sportovně a s úsměvem, že se nic neděje tedy nám, jim tu situaci nezávidíme. Takže naše malé posezení jsme uzavřeli a s přáním zdraví jsme se rozešli do našich domovu. Dnes přijde na řadu určitě sklenička vína při posezení a jak nás znám určitě u dobré knížky a pak snad si pustíme pořad kde se bude zpívat a vykládat vtipy při vínečku.
    Přeji Hani Tobě a všem kolem Tebe i návštěvníkům Tvého blogu zdravíčko a pohodu 🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, to jste měli příjemné posezení s přáteli. Sklenka vína se hodí, já mám suché červené vínko a na přípitek bude sekt.
      Děkuji za hezké přání a vám oběma přeji do nového roku hlavně zdraví a spokojenost, potřebné štěstí, totéž celé rodině. ☺

      Vymazat
  4. My jako rodina máme trochu jiný zvyk, kvůli neohleduplným lidem a jejich děsivé pyrotechnice, otvíráme pro psíky suterén, kde mají přichystané pelíšky a v poklidu přečkají kanonádu... věštby neprovádím, o obavy aby se nevyplnili,jinak přeji PF22

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Popisovaný problém znají majitelé zvířátek, hlavně pejsků. Tady kolem nás to střílí už od odpoledne, zrovna teď je to kanonáda, uvidím, jestli po půlnoci bude ohňostroj, raději si nabíjím baterky.
      Přeji zdraví do nového roku celé rodině. I pejskům. ☺

      Vymazat
  5. Odpovědi
    1. Moc děkuji, Helenko a také přeji celé Tvé rodině PF 2022! ☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Pozoruhodné ženy: Helena Voldanová a Zelený čtvrtek

Dnešní článek je ke Dni učitelů, který se připomíná v den narození Jana Ámose Komenského. Všem, kteří tomuto nelehkému povolání zasvětili sv...