Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

pondělí 20. prosince 2021

Sněhurka svatojánská. Klasická veršovaná pohádka s J. Somrem, H. Maciuchovou, V. Brodským a dalšími (audio)

 

Vánoce - doba, kdy častěji než obvykle, posloucháme i my dospělí pohádky. Poslech této pohádky je možný do 28. 12. 2021.

Poslechněte si příběh křehké Sněhurky. Pohádka si vypůjčila rýmy z lidových zvyků, her a písní Adventu, Velikonoc, Masopustu i dalších období roku. 

Příběh křehké Sněhurky zrozené ze sněhu a ledu je všem jistě dobře známý z klasické pohádky. Právě on se stal inspirací rozhlasového zpracování. Veršovaný text vychází z tradice lidových zvyků, her, písní a říkadel v období od Adventu přes Vánoce, Hromnice, masopust, Velikonoce, filipojakubskou noc až po pálení svatojánských ohňů. Současně je rozhlasová pohádka s názvem Sněhurka svatojánská i jakýmsi podobenstvím protikladu mezi bezstarostným dětstvím a moudrým stářím.

Slyšet ji můžete ve skvělém hereckém obsazení s Vlastimilem Brodským, Hanou Maciuchovou, Josefem Somrem a s dětmi z Dismanova rozhlasového dětského souboru.

Hrají: Terezie Blahová, Karel Kratochvíl, Josef Somr, Hana Maciuchová, Vlastimil Brodský a další
Napsala: Jarmila Čermáková
Režie: Zdenka Fleglová
Natočeno: 1999 
zdroj: junior.rozhlas.cz
 
O autorce: Jarmila Čermáková
 
  
Už během vysokoškolských studií na Divadelni fakultě AMU (obor loutkářství) přivedla na svět dvě dcery, později následovali dva synové. Kvůli prvorozené dcerce přerušila studia a s manželem byla zaměstnána při těžbě dřeva v pohraničí na Šumavě, později na Mostecku. Byla to jediná možnost, jak získat pro mladou rodinu bydlení. Dítě však náhle a bez varovných příznaků zemřelo. Příčina úmrtí zdravého kojence nikdy nebyla objasněna.
J. H. Čermáková překonala následky psychického stresu a dostudovala beze ztráty ročníku. Diplom převzala již s novorozenou dcerou Viktorií v náruči.
Po r. 1989 tvorba duchovní, v případě J. H. Čermákové básnická, nabyla smyslu. Od té doby teprve vydává své první sbírky veršů. Ukázka:

HVĚZDNÁ

Kopretinami hvězd
rozkvétá sad

Půlnoční včely
opilé rosou
vyletěly křišťálový med posbírat

Med průzračný
se s dětským sněním na nektar mění

V okamžení
z něj jantarové slzy kanou
Tak sládne noc...

Planety planou
Až dozrají
jitřenka smočí okraje náměsíčných rtů v rosném medu

Procitne den
a děti vstanou! 

zdroj: internet 

4 komentáře:

  1. Tak ráda bych se zaposlouchala...
    Haničko, měj příjemný, pohádkový den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já vím, Helenko. Ta doba vánoční má jednu zásadní chybu, tím je nedostatek času. Chceme mít všechno perfektní, tak chystáme a vymýšlíme, aby to bylo zase jiné nebo ještě lepší než loni a nemáme čas na poslech, četbu, jsme unaveni. Proto mám asi raději ty normální, klidné dny.
      Děkuji, Helenko, za moc hezké přání a podobný den přeji i Tobě. ☺

      Vymazat
  2. Já jsem si početla i poslechla včera na dobrou noc. ❤️

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, a nejlépe jsi udělala, on ten poslech je omezen autorskými právy, která brzy vyprší a později to už nejde pustit. ☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Slovensko: Megoňky - kamenné gule

  Pokud je možnost, ráda navštívím Slovensko. Megoňky jsou na druhé straně Jablunkovského průsmyku . Možná jste o tom už slyšeli. "Loka...