Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

úterý 8. února 2022

Příběhy slavných značek: Okula

 

Okula: Jak tři bratři vytřeli zrak celé Evropě. Od skřipců, lorňonů a brýlí až po součástky do aut nebo ledniček

Toužili jen pomáhat lidem s vadou zraku, ale jejich výrobky zaplavily celé mocnářství a dnes i Evropu. Příběh bratrů, kteří založili firmu Okula, je jako z pohádky.

Žili byli tři bratři Adolf, Willhelm a Eduard Ecksteinovi. Narodili se nedaleko Radouně do velké židovské rodiny. A v době, kdy na opačném konci světa Benjamin Franklin vymýšlel bifokální brýle, oni se rozhodli, že společně budou podnikat v optice.

Pražská dílna

V roce 1873 si pronajali obchod a malou dílnu na tehdejší Parkové třídě v Praze. Na pětadvaceti metrech čtverečních pracovalo tehdy osm dělníků a deset učňů se třemi šlapacími soustruhy a dvěma ručními lisy.

Dařilo se a počty zaměstnanců rychle rostly. Prostřední Wilhelm se tak brzy mohl přesunout do Vídně, kde si otevřel obchod na Kohlmarktu. Zanedlouho mu přijel na pomoc i Eduard spolu se čtrnácti odbornými zaměstnanci a čtyřiceti dělníky.

Z původně malé pražské dílničky se stal velký vídeňský podnik. Výroba čtecích pomůcek v něm dostala nevídaný tovární charakter. Výrobky bratří Ecksteinů se brzy vyvážely do celé monarchie.

Vyráběly se brýle, skřipce, lorňony, ale také optometry, teploměry… Brýlové obruby dělali z niklu, zlata, kaučuku, rohoviny nebo želvoviny. Z neznámých bratrů z Radouně se stali slavní pražsko-vídeňští optici a obchodníci.

Podnik evropského významu

Když v roce 1895 zemřel nejstarší Adolf, rozhodli se zbývající Ecksteinovi přesunout výrobu brýlové optiky a mechaniky na česko-německé pomezí. Do Nýrska poblíž Klatov v západních Čechách.

Wilhelm Eckstein, nejvýraznější osobnost z bratrů, se do Nýrska přestěhoval a stal se ředitelem optického závodu Wilhelm Eckstein und Co. Jeho továrna se brzy stala jednou z největších svého druhu v říši a dosáhla i evropského významu.

Dnes je dominantním výrobním programem firmy Okula kromě ochranných brýlí a štítů plastikářství pro farmaceutický, kosmetický a automobilový průmysl.

zdroj:  dvojka.rozhlas.cz

4 komentáře:

  1. O historii firmy Okula jsem neměla potuchy. Hanko moc děkuji za rozšíření vědomostí.🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, Marti, Okula - to jsou hlavně brýle a většina národa je potřebuje. Takže v životě důležitá pomůcka.
      Děkuji a přeji příjemné únorové dny. ☺

      Vymazat
  2. Další zajímavé čtení!
    Děkuji, Haničko a přeji hezký den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za pochvalu, Helenko. Přeji také úspěšný den. ☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Pozoruhodné ženy: Helena Voldanová a Zelený čtvrtek

Dnešní článek je ke Dni učitelů, který se připomíná v den narození Jana Ámose Komenského. Všem, kteří tomuto nelehkému povolání zasvětili sv...