Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

úterý 16. srpna 2022

Příběhy slavných značek: Canon

 

Tento týden se budeme trochu věnovat fotoaparátům a focení. Dnes totiž fotí "každý" a na blozích je to vidět. Jistě, je fotograf a fotograf, ale tak je to i v jiných oborech. Fotíme velmi často, ale dnes se zaměříme na to, čím fotíme. Já osobně preferuji fotoaparát. Pro dnešní téma jsem vybrala "Canon". Jedná se o jednoho z těch výrobců, jejichž logo se pro většinu lidí stalo v podstatě synonymem pro fotoaparát. Začátky byly ale mnohem skromnější.

Japonská firma Canon Inc. (japonsky: キヤノン株式会社; Kijanon kabušiki gaiša) je předním světovým výrobcem optických přístrojů a kancelářských zařízení.

 https://slideplayer.cz/slide/12068378/69/images/19/V+sou%C4%8Dasnosti+je+Chammurapiho+z%C3%A1kon%C3%ADk+ulo%C5%BEen+v+Louvru..jpg 

Tady si uvedu osobní vzpomínku, jak jsem já značku Canon vzala na vědomí. A může za to tato starověká perla z Mezopotámie na snímku. 

Při své první návštěvě Louvru jsem samozřejmě měla vytipovaných pár "špeků", které jsem chtěla vidět. Na Monu Lisu vás tam upozorní šipky, ale na Chammurapiho zákoník mě upozornili Japonci. Opravdu. Jak tak procházím Louvrem, vejdu do menší místnosti, která byla do kruhu zaplněna japonskou skupinou turistů. Zatím jsem nic netušila, oni obklopovali památku, z níž koukal jen vršek. Všichni  okolo 160 cm, tmavé téměř černé oblečení, černé rovné vlasy většinou na ofinku, ale na břiše všichni měli dělo a fotili a fotili... Oni nejsou hluční, ale místnost byla plna toho šumu z kvalitních aparátů, které zvedali do výše. To byl moment, který ani neumím popsat. Nejdříve jsem zkoumala, jaké značky jsou ta jejich "děla" s obřími objektivy, kdy já se svým kompaktem do ruky, mimochodem také Canonem, jsem byla  jako "chudý příbuzný". Ano, měli Canon... až pak jsem si uvědomila, jak mi udělali krásné entrée (když už jsme v Paříži) k Chammurapiho zákoníku. Bohužel, při dalších návštěvách Louvru už tam Japonci nebyli. 😉

Historie společnosti sahá do roku 1933, kdy vznikla společnost Precision Optical Instruments Laboratory, která se zabývala výzkumem nových technologií pro fotoaparáty.  V roce 1934 byl vyroben první prototyp fotoaparátu Kwanon. V příštím roce společnost zaregistrovala název Canon jako ochrannou známku. 

V roce 1937 vzniká společnost Precision Optical Indrustry, Co., Ltd. Jako první generální ředitel společnosti je jmenován Takeshi Mitarai v roce 1942. Ve 40. letech vzniká malá společnost, tehdy zvaná laboratoř pro přesné optické nástroje. Vyvíjí a na přelomu 40.-50. let vydává prototyp kamery Kwanon, pojmenované podle budhistické bohyně milosrdenství. Jedná se o první japonský aparát se štěrbinovou závěrkou a kopíruje design tehdy celosvětově známé Leicy. Ve 40. letech společnost ještě nemá prostředky pro výrobu vlastní optiky a používá objektivy Nikkor - společnosti, která se v budoucnu stane jejím hlavním rivalem. 

V roce 1947 si společnost dává do názvu slovo Canon, firma totiž usoudila, že je to mezinárodně srozumitelnější a oficiálně se přejmenovává na Canon Camera Co., Inc.

V roce 1955 otevírá Canon svou první kancelář mimo Japonsko - v New Yorku v USA. V následujícím roce vzniká Canon Europa v Ženevě, která zaštiťuje prodej značky Canon v Evropě. V dalších letech vzniká pobočka v Latinské Americe (Canon Latin America).

V roce 1967 přichází Canon na veřejnost se svým historicky prvním sloganem, který v originále zní: "Cameras in the Right Hand, Business Machines in the eft". V roce 1968 vzniká jedno z aktuálních sídel a ředitelství celého Canon Evropa - Canon Amsterdam N. V. (současný název Canon Europa N. V.). 

Roku 1969 se společnost Canon Camera Co., Inc. přejmenovává na Canon Inc. a to jí zůstává až do současnosti. V r. 1970 vzniká první továrna mimo území Japonska - na Taiwanu. 

Jako první dceřiná společnost v Evropě vzniká německá společnost Canon Deutschland GmbH. V roce 1975 se přidává Francie se společností Canon France S. A. A. O rok později vzniká pobočka ve Velké Británii pod názvem Canon (U. K.) Ltd. V roce 1978 se Canon objevuje i na autralském trhu se společností Canon Australia Pty. Ltd. Jako první z asijských poboček vzniká r. 1979 Canon Singapore Pte. Ltd. 

V roce 1988 Canon zveřejňuje svou firemní filozofii Kyosei, což volně přeloženo z japonštiny znamená: "Žít a pracovat pro společné blaho". Vyjadřuje snahu vidět všechny lidi (bez ohledu na rasu, zvyky, jazyk či kulturu) žít spolu v harmonii a pracovat společně pro radostnou budoucnost. 

Logo značky Canon a jeho vývoj

Název Kwanon je odvozen od buddhistické bohyně milosti. Toto původní logo znázorňuje bohyni s tisíci rukama  a plameny ohně. Obrázek pak demonstruje vývoj a proměny loga. 

Aktuálně se celosvětově používá sytě rudá barva loga, která znázorňuje energii, odhodlání a odpovědnost za celou společnost. Logo je již skoro 50 let stále ve stejném a neměnném tvaru.


Loga jsou vyrobena tak, aby se snadno zapamatovala, musí spojovat lidi se značkou. Předávat své hodnoty svým klientům a pomáhat v tom společnostem budovat svou identitu. Není to však snadné, protože spotřebitelé jsou velmi nároční a jakýkoli malý detail může způsobit odmítnutí. Taková je jejich "politika". 

Canon wordmark.svg

S postupem času vzniká mnoho dalších zajímavých fotoaparátů, kromě toho ale Canon zasahuje prakticky do všech příbuzných odvětví. Jedná se o kancelářskéou techniku a tisková zařízení, s logem Canon byly jednu dobu prodávány například i osobní počítače. Velmi silný Canon od počátku byl a dodnes je i v oboru filmové a televizní techniky. A to nejen na poli kamer, ale také optiky.

Pojďme se podívat na několik přístrojů podle  jejich technické výjimečnosti a dopadu na vývoj fotografického světa. Je to opravdu těžký výběr, protože Canon má takových přístrojů mnoho.

Canon VT de luxe

Když fotografové - znalci mluví o nejkrásnějších kamerách jaké "potkali", Canon VT bude na jednom z prvních míst. Už v roce 1957 kdy byl vydán, musel působit nadmíru futuristicky, dodnes si zachovává velmi moderní look i ve srovnání se svými současníky. Tak je hodnocen. Jeden z těch přístrojů, který by snad ani nemusel fotografovat, aby si jej člověk chtěl vzít do ruky. Perfektní příklad funkčního japonského inženýrství a minimalistického funkčního designu.

Canon 7

Prototyp Kwanon se odpíchl od designu Leicy, pozdější redesign dospěl až k této špičkové kameře taktéž dálkoměrné konstrukce. Vybavený rychlou štěrbinovou závěrkou a měřením expozice směle konkuroval dálkoměrům tehdejší doby, designem i mnohé z nich strčil do kapsy. Co bylo ale skutečně unikátní, je objektiv, který vidíte na obrázku. Už tehdy se všichni předháněli v technických parametrech, Canonu se podařilo podobně jako Leice s Noctiluxem, vyrobit základní sklo se světelností f0.95. Dodnes se jedná o takové unikum a tak dobrý kus optiky, že bývá přebudováván na moderní dálkoměrné aparáty a některé mirrorless přístroje.

Canon Pellix

Že už znáte koncept polopropustného zrdcadla z přístrojů Sony? Určitě jste ale nevěděli, že Canon tuto technologii implementoval už v roce 1965. Pellix si získal velikou oblibu na olympijských hrách, hlavně jeho úprava určená k rychlému sériovému snímání. Díky polopropustnému zrdcadlu totiž vidíte fotografovanou scénu i při samotné expozici, pro každého sportovního fotografa přímo dar z nebes.

Canon AE-1

A aby nám nechyběla nějaká ta klasická SLR, je zde zařazen Canon AE. Po boku Nikonu F, Olympu Om, Minolty 101, Pentaxu Spotmatic a dalších ikonických zrcadlovek, je to právě ten aparát ze zlaté éry, s maximálně funkčním designem, skvělým ovládáním, s dlouho používaným FD bajonetem, který nakonec ustoupil novému, většímu a elektronickému mountu EOS.

Canon EOS 5

Prodávaný i pod názvem A2, byl ve své době takřka standardní poloprofi zrcadlovkou, automatické zaostřování, expozice, vcelku standardní parametry. Co z něj ale dělalo další důkaz neúnavné inovace Canonu, bylo ostření pomocí sledování zornice. Zní to překotně, ale představte si nemuset volit ostřící body, aparát prostě zaostří tam, kam se v hledáčku podíváte. V takovém případě ani nemusíte nastavovat dioptrickou korekci, málem i v rozostřeném hledáčku se prostě stačí dívat tam, kam chcete ostřit. Škoda, že se tento systém nedochoval do dnešních moderních kamer.

Canon EOS (Electronic and Optical System) je systém zrcadlovek a od června 2012 také bezzrcadlovek s automatickým zaostřováním a elektronicky ovládanou clonou, objektivy mají bajonet Canon EF, Canon EF-S nebo Canon EF-M. Tento systém představila firma Canon v roce 1987 a postupně zcela nahradil v její produkci zrcadlovky s ručním ostřením a objektivy s bajonetem Canon FD. 

Produktové skupiny, které Canon vyrábí a dodává do ČR, jsou následující:
  •  Foto video technika (jednooké zrcadlovky, bezzrcadlovky, objektivy, blesky, kompaktní digitální fotoaparáty, videokamery, bezpečnostní kamery)
  • Projektory, dalekohledy, kalkulačky
  • Tiskárny a multifunkční stroje (inkoustové a laserové)
  • Kancelářské stroje pro tisk a kopírování
  • Velkoformátové stroje (plottery)
  • Zařízení na produkční, komerční a kontinuální tisk
  • Dokumentové skenery
  • Spotřební materiál (cartridge, tonery, kancelářský papír, fotopapír)
  • Softwarová řešení pro tisk a správu dokumentů
Mohu se zeptat, čím fotíte vy?
Zdroj: megapixel.cz, Wikipedie, canon

4 komentáře:

  1. Ráda jsem si početla.Mám po tatínkovi čtyři staré foťáky a další mají sestry.Byl to nadšený fotograf.
    Já jsem věrná značce Nikon,mám už druhou zrcadlovku.Canon mám tiskárnu.
    Hani,hezký večer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš, ten článek je spíše pro takové fotografy, jako jsi Ty. Také jsem měla staré foťáky po svém strýci, ale jeden jsem prodala ve starožitnostech a druhý jsem dala příteli. Oba byly funkční, zkoušela jsem s nimi fotit, ale mi už nejlépe vyhovuje můj kompakt. O zrcadlovce jsem také dříve uvažovala, nakonec ji nemám, protože nevím, jestli bych s ní udělala za jedno focení třeba 400 fotek. Ty fotky sice nejsou tak kvalitní, ale mi jde spíše o zachycení objektu než o kvalitu. Přítel má taky Nikon, ale zrcadlo to není, zkusím se s tím naučit fotit = zvyknout si na větší rozměry a váhu foťáku.
      Děkuji za odpověď a přeji ☀️ den.

      Vymazat
  2. Velmi zajímavé, Hani. Foťákům nerozumím, ale Adam nedávno mluvil o jejich logu, sám loga pro klienty vymýšlí, ví hodně i o těch letitých a slavných a jejich tvůrcích...
    Přeji hezký večer, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, také se nepovažuji za odborníka, ale když se tím člověk trochu probírá a čte, informací je spousta a aspoň trochu...
      Děkuji a přeji příjemný čtvrtek. ☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Krajinou Jablunkovského průsmyku na Komorovský Grúň

Dnes se opět podíváme na úplný východ republiky. Jablunkovský průsmyk jsme navštívili během našeho pobytu v Horní Lomné.  Průsmyk protíná h...