Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

středa 9. listopadu 2022

Před sto lety byla objevena Tutanchamonova hrobka

 

 "Vidím úžasné věci...!" 

britský archeolog Howard Carter

Jsou výročí, která nemohu vynechat. Na toto výročí doslova čekám. Odborníci tvrdí, že se jedná o největší archeologický objev všech dob. Také si pamatujete, že v roce 1922 byla objevena hrobka faraona, jehož jméno zná snad každý? Kromě ikonické zlaté masky hrob skrýval řadu jiných cenností i obyčejných předmětů a také stál za vznikem pověsti o kruté kletbě faraonů, která objevitele odsoudila k záhubě. Jistě jste o tom četli nebo viděli dokumenty, je jich spousta.

Najít přesný den objevení je trochu problém, údaje se rozcházejí, ale oficiálně se za den, kdy byla objevena Tutanchamonova hrobka považuje 26. listopad 1922. Během let se také přišlo na to, že některé věci proběhly trochu jinak, zkusím se také na to zaměřit. Naskýtá se  možnost připomenout si mnohé poznatky, které jsme v průběhu let zapomněli: Kdo byl Tutanchamon, co je Údolí králů nebo jaký byl životní příběh objevitele. Samozřejmě předměty, které byly objeveny v hrobce. Proto začínám už dnes.

Tutanchamon je tímto objevem patrně nejznámějším faraonem, i když se dožil snad 18ti let. Je toho hodně, co bylo o hrobce, Tutanchamonovi i jeho objevitelích napsáno. Možná jste také byli na právě probíhající výstavě na Výstavišti v Brně. Nebo jako já i na výstavách předchozích. Je  tedy jasné, že toto téma neodbudu jedním článkem, bude z toho menší seriál. Dnes to je úvod: 

Před 100 lety v egyptském Údolí králů objevil archeolog Howard Carter hrobku faraona Tutanchamona. Dodnes je tento nález jedné z mála nevyloupených královských hrobek považován za asi nejvýznamnější objev moderní egyptologie. Po 100 letech máme možnost prohlédnout si unikátní fotografie z objevu Tutanchamonovy hrobky v barvě. To je báječné. Původní černobílé negativy prošly totiž zdlouhavým a pečlivým procesem kolorování, aby si současníci mohli vychutnat jedinečnou atmosféru historické události.

1. Archeolog Howard Carter poprvé vstupuje do Tutanchamonovy hrobky. Na dotaz, zda něco vidí odpověděl: „Vidím úžasné věci.“

 Archeolog Howard Carter poprvé vstupuje do Tutanchamonovy hrobky. Na dotaz, zda... 

2. Howard Carter spolu s egyptským pomocníkem u zlatého sarkofágu faraona Tutanchamona. Jeho objev přepsal dějiny archeologie. 

 Howard Carter spolu s egyptským pomocníkem u zlatého sarkofágu faraona... 

3. Více než 15 let trvající pátrání po Tutanchamonově hrobce financoval britský Lord Carnavon. Ten rok po objevu hrobky zemřel na kousnutí komárem. Hovoří se o faraonově kletbě.

 Více než 15 let trvající pátrání po Tutanchamonově hrobce financoval britský... 

4. V předsálí hrobky nalezli archeologové stovky předmětů z doby Tutanchamonovy vlády před 2500 lety. Perfektně zachované artefakty mají nevyčíslitelnou hodnotu a podávají jedinečné svědectví o životě ve starém Egyptě.

 V předsálí hrobky nalezli archeologové stovky předmětu z doby Tutanchamonovy... 

5. V klenotnici se kromě truhel s cennostmi nacházela i busta posvátné krávy Mehet-Weret, která měla dohlížet nad faraonovým znovuzrozením. Vše bylo očíslováno.

 V klenotnici se kromě truhel s cennostmi nacházela i busta posvátné krávy... 

6. Nezbytnou součástí hrobky byla i socha boha mrtvých Anubise s typickou psí hlavou. Ten měl faraona doprovodit na onen svět.

 Nezbytnou součástí hrobky byla i socha boha mrtvých Anubise s typickou psí... 

7. Archeologové Arthur Mace a Alfred Lucas zkoumají jednu z řady soch, které objevili v Tutanchamonově hrobce.

Archeologové Arthur Mace a Alfred Lucas zkoumají jednu z řady soch, které... 

8. Hlavní Archeolog Howard Carter spolu se svým kolegou Arthurem Callenderem a egyptským pomocníkem pečlivě balí jednu ze soch z hrobky k transportu do muzea.

 Hlavní Archeolog Howard Carter spolu se svým kolegou Arthurem Callenderem a... 

9. Každý artefakt nalezený ve faraonově hrobce byl ihned podroben pečlivému zkoumání.

 Každý artefakt nalezený ve faraonově hrobce byl ihned podroben pečlivému... 

10. Tutanchamonova pohřební komora byla bohatě zdobena zlatem a sarkofág byl zakryt plátnem se zlatými hvězdami, které symbolizovalo noční oblohu.

 Tutanchamonova pohřební komora byla bohatě zdobena zlatem a sarkofág byl zakryt... 
Zdroj: expres.cz
Pokračování 

9 komentářů:

  1. Tohle téma mě hodně zajímá.Hodně jsem o tom četla,viděla dokumenty a jsou natočeny i filmy.
    Je to celé obestřeno tajemstvím,hlavně faraonova kletba.,jak to s ní vlastně bylo.,Těším se na pokračování..
    Hani,hezký večer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš, pozoruji, že zájem o starověký Egypt mezi lidmi je, naposledy jsem to viděla při naší dovolené v Brně, kam jsme hlavně jeli kvůli probíhající výstavě ke 100. výročí objevení Tutanchamonovy hrobky. Zájem lidí je velký a mi dělá radost, když vidím ty lidi, jak přivádějí děti a snaží se jim mnohé ukázat, upozornit...
      Děkuji za zájem, pokračování bude, založila jsem novou rubriku, kam budu články vkládat.
      Přeji pěkný pátek s oběma svátky. ☺

      Vymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  3. Hani, i já se těším na pokračování, tento jedinečný historický nález mě zajímá. Zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, děkuji za zájem, další díl je připraven. Pokud bys měla možnost navštívit výstavu v Brně, tam by Tě to zaujalo. ☺
      Přeji příjemný den sv. Martina.

      Vymazat
  4. Tajemné a zároveň jedinečné,těším se na pokračování.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, Marti, je to jedinečný objev a každý na tu výstavu nemůže jet, proto na blogu chci aspoň to hlavní přiblížit. Dílů bude víc, aby to bylo přehledné - rubrika Tutanchamon. ☺

      Vymazat
  5. Tohle byl naprosto fantastický objev a jen těžko si lze představit, jaké to bylo pro archeology. To se prostě každému nestane...
    Haničko, moc hezká připomínka.
    Měj hezký den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Možná si dnes ani neumíme představit ty momenty, ale probíhající výstava to lidem zprostředkuje populární formou a zájem lidí, jak jsem viděla, opravdu malý není.
      Děkuji za pochvalu, budu pracovat na dalších dílech.
      Přeji příjemný pátek i nadcházející víkend. ☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Pozoruhodné ženy: Helena Voldanová a Zelený čtvrtek

Dnešní článek je ke Dni učitelů, který se připomíná v den narození Jana Ámose Komenského. Všem, kteří tomuto nelehkému povolání zasvětili sv...