Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

pátek 16. prosince 2022

Jednoduše a rychle: Rumové kuličky z piškotů (nepečené cukroví)

 

 Potřebujete udělat rychlé a jednoduché cukroví? Nejlepší je nepečené cukroví - jednoznačně rumové kuličky! Připravuji je z mletých piškotů, přidávám do nich hrst ořechů a nasekané rozinky. Hotové se obalují v kokosu. Jsou snadné na přípravu.

 

Rumové kuličky se dělají krátce před Vánoci jako jedno z posledních cukroví. Zvládnete je za půl hodiny se vším všudy. O šťavnatost se postarají rozinky, a rumu je tam tak akorát, aby byl příjemně cítit, ale nerušil svojí intenzitou. 

Na rumové kuličky potřebujete:

  • Piškoty; případně jiné neplněné oplatky
  • Máslo; povolené, vyndejte z lednice asi půl hodiny před přípravou
  • Moučkový cukr
  • Mleté ořechy; nejraději používám vlašské pro jejich intenzivní chuť. Právě tak dobré jsou lískáče nebo mandle.
  • Kakao; tmavé, holandského typu, nikoliv Granko
  • Rum; klasický tuzemák
  • Kokos; strouhaný, na obalení

Suroviny 

  • 100 g dětské piškoty
  • 120 g máslo
  • 80 g moučkový cukr
  • 60 g rozinky
  • 3 lžíce mleté ořechy - vlašské
  • 2 lžíce tmavé kakao - tmavé, holandského typu
  • 3 lžíce rum - tuzemák
  • ½ hrnek strouhaný kokos

Instrukce 

  • Nejprve namelte nebo rozdrťte piškoty, nastrouhejte ořechy. Rozinky nahrubo pokrájejte kolébkovým nožem.
  • Do mísy vložte nastrouhané piškoty, ořechy, cukr, kakao a rozinky. Přilijte rum a přidejte povolené máslo. Vypracujte měkké těsto. Začněte vidličkou, pokračujte rukama.
  • Na pečicí papír nebo prkénko nasypte kokos. Z těsta odebírejte stejně velké kousky a tvarujte mezi dlaněmi do tvaru kuliček o průměru cca 2,5 cm. Kuličku obalte ze všech stran v kokosu.

Poznámky

  • Ze základní dávky receptu připravíte asi 35 rumových kuliček.
  • Piškoty i ořechy nejraději melu na ručním mlýnku na strouhanku. Piškoty lze dále rozdrtit válečkem mezi přeloženým archem pečicího papíru.
  • Chcete-li hezčí prezentaci kuliček, vložte je do malých papírových košíčků.
  • Těsto na rumové kličky by mělo být měkčí a na povrchu lehce „mokré“. Nebude se tak drolit a při obalování se na něj hezky přichytí kokos.

Nutriční hodnoty

Kalorie: 62 kcal, Sacharidy: 6g, Bílkoviny: 0.4g, Tuky: 4g

➜ Postup:

KROK 1: Nejprve namelte nebo rozdrťte piškoty, nastrouhejte ořechy. Rozinky nahrubo pokrájejte kolébkovým nožem.

KROK 2: Do mísy vložte nastrouhané piškoty, ořechy, cukr, kakao a rozinky. Přilijte rum a přidejte povolené máslo. Vypracujte měkké těsto. Začněte vidličkou, pokračujte rukama. 


KROK 3: Na pečicí papír nebo prkénko nasypte kokos. Z těsta odebírejte stejně velké kousky a tvarujte mezi dlaněmi do tvaru kuliček o průměru cca 2,5 cm. Kuličku obalte ze všech stran v kokosu.

  • Piškoty i ořechy nejraději melu na ručním mlýnku na strouhanku. Piškoty lze dále rozdrtit válečkem mezi přeloženým archem pečicího papíru.
  • Chcete-li hezčí prezentaci kuliček, vložte je do malých papírových košíčků.
  • Těsto na rumové kuličky by mělo být měkčí a na povrchu lehce „mokré“. Nebude se tak drolit a při obalování se na něj hezky přichytí kokos.
  •  
    Kdy dělat rumové kuličky?

    Rumové kuličky se nejčastěji dělají jako vánoční cukroví. Protože jsou nepečené, jsou ihned určené ke konzumaci. Připravujte je nejdříve pět dní předtím, než je plánujete podávat na stůl.

    Jak skladovat rumové kuličky?

    Hotové kuličky vyskládejte do plastové nebo kovové krabice; doporučuji předem ji vyložit pečicím papírem.Tím kuličky přikryjte i z vrchu. Poté krabici uzavřete víkem a skladujte v chladu a suchu. Takto zabráníte vysychání kuliček, zůstanou krásné vláčné.

    Jak dlouho rumové kuličky vydrží?

    Rumové kuličky vydrží zhruba týden od chvíle, kdy je připravíte. Podmínkou je, že je budete skladovat v suchu a chladu, volně překryté folií, která zabrání jejich vysychání, například alobalem.

    Zdroj: Petra Kupská

10 komentářů:

  1. Kuličky znám,jsou dobré,ale už je nedělám.Nedělám už žádné nepečené,možná udělám pár vosích hnízd.Ty mám hodně ráda.
    Hani,hezký večer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš, každý má své oblíbené druhy, ale u nás se vosí hnízda "nechytly".
      Přeji pěknou sobotu.

      Vymazat
  2. Kuličky většinou přinese na ochutnávku dcera, a když ne, nevadí. Dělávala jsem obdobné,jen ty rozinky jsem namáčela v rumu a přidávala pár kapek citronové šťávy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, vy to máte na ochutnávku, nám nikdo nic nenosí a už moc cukroví nedělám. Já ty kuličky udělám, přítel má rád kokos, ale dám tam kandované višně a ty namočím do rumu. Dobré suroviny, to by bylo, aby nebyly "jedlé". ☺

      Vymazat
  3. Hani, taky dělám každý rok nějaké nepečené cukroví. Nejčastěji úly, ty má rodina nejraději.Přeju pěkný víkend, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, u vás to musí být množství... to si neumím představit. Úly jsme měli jednou, ještě za maminky, ale nikomu to nechutnalo tak, aby se to dělalo pravidelně. Takže u nás bez úlů, ale každý má rád něco.
      Také Ti přeji klidný a pěkný víkend, ať se daří. ☺

      Vymazat
  4. Hani, musím říct, že posledních letech se kvalita piškotů tak zhoršila, že je doma vůbec nepoužívám. Kuliček dělám několik druhů. Mám hotovo, jen v lednici mám těsto na ty poslední - opilé rozinkové :o)
    Přeji příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, také jsem si všimla, ale to nejsou jen piškoty - to by bylo ještě dobré. Kolik potravin, na jejichž kvalitu jsme byli zvyklí, už není jako dřív, je to otřesné, bohužel to je "výdobytek" moderní doby nebo co, já už přestala kupovat zákusky v cukrárně - samé uměliny, šlehačka bývá hrozná, raději nevzpomínat, prodavačka by se hádala, že nepoznám šlehačku. To ona asi nepoznala lepší, ale to ji lituji. Ovšem, přece nebudu piškoty péct, kolik my toho potřebujeme, takže sáček piškotů Opavia - ty jsou lepší - to jistí a kvalitu v tomto případě nechci řešit. Udělám, sníme to a hotovo. Také to množství u vás a u nás se jistě nedá srovnávat.
      Ať se daří, také přeji příjemnou sobotu. ☺

      Vymazat
  5. Od jisté doby kupují pouze dlouhé cukrářské piškoty,jiné ne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, u nás je spotřeba těch piškotů tak minimální, někdy ani ne sáček za rok. Dělávali jsme doma malakoff a ten byl výborný, dal by se obložit těmi cukrářskými piškoty a polít kávou s rumem.
      Měj příjemný předvánoční týden. ☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Klenotnice a varhany vyšehradské baziliky

K Vyšehradu tady byl článek zaměřený na interiér baziliky sv. Petra a Pavla. Zaměřila jsem se na výmalbu a sochařskou výzdobu jednotlivých ...