Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

čtvrtek 15. prosince 2022

Losos s koprovým přelivem: zajímavá kombinace barev a chutí

 

Blíží se Vánoce a většinou si připravíme nějakou rybu. Je to tradice. I ti, kteří rybám moc neholdují, zajedou třeba na sádky pro čerstvou rybu nebo si koupí přímo v obchodě z kádí a pak si ji připraví na štědrovečerní večeři. Znám takové. Někdo miluje kapra a celé svátky jí kapří řízky postudenu. Někomu ale vadí kosti v kapřím mase, tak si koupí filé. My doma jsme prošli kaprem, amurem, mořským vlkem, samozřejmě i filé bylo, dokonce i kuřecí a krůtí řízky, ale zatím jsme skončili u pstruha. Toho si kupujeme docela pravidelně. Ale co si třeba dopřát lososa? 

Losos na másle a limetách se šťouchanými bramborami

Losos patří mezi nejdostupnější ryby na našem trhu. V kuchyni se dají využít téměř všechny jeho části. Losos sice patří mezi tučnější ryby, ovšem o příznivém vlivu lososa a celkově ryb na naše zdraví není třeba žádných dalších debat. To jen info pro ty, kteří si své stravování velmi hlídají.

 Ingredience
  • 450 g lososa - filety
  • máslo
  • sůl
  • pepř
  • citrón
  • lžíce kopru
  • 150 ml smetany ke šlehání

Bez kopru si českou kuchyni ani neumíme představit. Kdo z nás nikdy neochutnal koprovou omáčku, kulajdu, brambory s koprem nebo s koprem nakládané kyselé okurky?

Pěstování kopru hravě zvládne i zahradnický začátečník. Kopr je nenáročná jednoletá aromatická bylina, které se bude v závislosti na odrůdě dařit na záhonu i v truhlíku.

Kopr a neobvyklé recepty z něj | Prima nápady

Postup:
Filety lososa pokapeme citronem a necháme zhruba půl hodinky při pokojové teplotě odležet. Poté osušíme, osolíme, opepříme a na rozpuštěném másle opečeme v pánvi s rozpuštěným máslem z obou stran. Dobu smažení neuvádím záměrně, vše záleží na výšce použitého filetu. Filety smažíme vždy nejprve s kůží dolů a až po osmažení otáčíme a dosmažíme.
Osmažené filety vyndáme z pánve a uchováme v teple. Do výpeku nasypeme jemně nasekaný kopr, přidáme špetku jemně strouhané citronové kůry (pouze žlutá část), přilijeme smetanu, osolíme, opepříme a provaříme do požadované hustoty, kdy na závěr přidáme dle chuti trošku citronové šťávy.
Filety z lososa přelijeme koprovým přelivem a podáváme s bramborovou přílohou.

Losos s koprovým přelivem 

Losos s koprovým přelivem

Dobrou chuť! 
Zdroj: hradec.rozhlas.cz

3 komentáře:

  1. Losos je u nás celkem často, kopr k němu skvěle ladí. Pochutnala bych si.
    Hani, měj příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
  2. Hsni, lososa s koprovým přelivem dělá hodně dcera mého muže, takže tam jsem ho takto upraveného několikrát jedla. Mám ráda všechny ryby. Opatruj se, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  3. Lososa si připravujeme často, nejlepší je s jogurtovým dipem doplněný koprem,nebo jemně nasekanou cibulkou. Jogurt se musí jemně dochutit- špetkou hořčice, zákapnout lehce worcestrem, mírně osladit, popřípadě osolit. Pokud je k dispozici kopr už sama jeho chuť jogurtu prospěje a dochutit ani není potřeba. Rybi jsou u nás v oblibě.

    OdpovědětVymazat

Toulky českou minulostí

Klenotnice a varhany vyšehradské baziliky

K Vyšehradu tady byl článek zaměřený na interiér baziliky sv. Petra a Pavla. Zaměřila jsem se na výmalbu a sochařskou výzdobu jednotlivých ...