Blíží se Vánoce a většinou si připravíme nějakou rybu. Je to tradice. I ti, kteří rybám moc neholdují, zajedou třeba na sádky pro čerstvou rybu nebo si koupí přímo v obchodě z kádí a pak si ji připraví na štědrovečerní večeři. Znám takové. Někdo miluje kapra a celé svátky jí kapří řízky postudenu. Někomu ale vadí kosti v kapřím mase, tak si koupí filé. My doma jsme prošli kaprem, amurem, mořským vlkem, samozřejmě i filé bylo, dokonce i kuřecí a krůtí řízky, ale zatím jsme skončili u pstruha. Toho si kupujeme docela pravidelně. Ale co si třeba dopřát lososa?
Losos patří mezi nejdostupnější ryby na našem trhu. V kuchyni se dají
využít téměř všechny jeho části. Losos sice patří mezi tučnější ryby,
ovšem o příznivém vlivu lososa a celkově ryb na naše zdraví není třeba
žádných dalších debat. To jen info pro ty, kteří si své stravování velmi hlídají.
- 450 g lososa - filety
- máslo
- sůl
- pepř
- citrón
- lžíce kopru
- 150 ml smetany ke šlehání
Bez kopru si českou kuchyni ani neumíme představit. Kdo z nás nikdy neochutnal koprovou omáčku, kulajdu, brambory s koprem nebo s koprem nakládané kyselé okurky?
Pěstování kopru hravě zvládne i zahradnický začátečník. Kopr je nenáročná jednoletá aromatická bylina, které se bude v závislosti na odrůdě dařit na záhonu i v truhlíku.
Postup:
Filety
lososa pokapeme citronem a necháme zhruba půl hodinky při pokojové
teplotě odležet. Poté osušíme, osolíme, opepříme a na rozpuštěném másle
opečeme v pánvi s rozpuštěným máslem z obou stran. Dobu smažení neuvádím
záměrně, vše záleží na výšce použitého filetu. Filety smažíme vždy
nejprve s kůží dolů a až po osmažení otáčíme a dosmažíme.
Osmažené
filety vyndáme z pánve a uchováme v teple. Do výpeku nasypeme jemně
nasekaný kopr, přidáme špetku jemně strouhané citronové kůry (pouze
žlutá část), přilijeme smetanu, osolíme, opepříme a provaříme do
požadované hustoty, kdy na závěr přidáme dle chuti trošku citronové
šťávy.
Filety z lososa přelijeme koprovým přelivem a podáváme s bramborovou přílohou.
Losos s koprovým přelivem
Losos je u nás celkem často, kopr k němu skvěle ladí. Pochutnala bych si.
OdpovědětVymazatHani, měj příjemný den. Helena
Hsni, lososa s koprovým přelivem dělá hodně dcera mého muže, takže tam jsem ho takto upraveného několikrát jedla. Mám ráda všechny ryby. Opatruj se, Lenka
OdpovědětVymazatwww.babilenka.cz
Lososa si připravujeme často, nejlepší je s jogurtovým dipem doplněný koprem,nebo jemně nasekanou cibulkou. Jogurt se musí jemně dochutit- špetkou hořčice, zákapnout lehce worcestrem, mírně osladit, popřípadě osolit. Pokud je k dispozici kopr už sama jeho chuť jogurtu prospěje a dochutit ani není potřeba. Rybi jsou u nás v oblibě.
OdpovědětVymazat