Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

středa 1. března 2023

Pozorujte večerní oblohu: setkají se Venuše s Jupiterem

 

Lidé si užijí jeden z letošních nejzajímavějších nebeských úkazů. Ve středu a ve čtvrtek nastane takzvaná konjunkce Venuše a Jupiteru. Z pozice pozorovatele se k sobě planety přiblíží na vzdálenost půl úhlového stupně. Pozoruhodnou podívanou spatří zájemci v Česku dokonce i pouhým okem.

POZNÁMKA: Já to už pozoruji, obloha je jasná a je to krásně vidět - najdete to na západní obloze.

Protože by mělo přát i počasí, bude nebe zářit spojeným svitem Venuše a Jupiteru. Společně budou zářit jasně jako Měsíc. Obrázky rozklikněte:

Ve středu a ve čtvrtek mohou lidé na večerní obloze pozorovat blízké setkání Venuše a Jupitera.

„Po celý únor bylo patrné, jak se Venuše na pozemské obloze přibližuje k největší planetě Sluneční soustavy – Jupiteru. Vše vyvrcholí momentem, kdy budou obě tělesa od sebe vzdálena pouze půl úhlového stupně. Snadno je tedy zakryjete malíčkem na natažené ruce. A budou také dost blízko na to, aby se ocitla v zorném poli menšího dalekohledu. Venuši rozpoznáte tak, že je jasnější než Jupiter.“ (ředitel Hvězdárny a planetária Brno Jiří Dušek)

***

Právě za soumraku bude takzvaná konjunkce planet viditelná nad západním obzorem, zájemci by tento jev měli sledovat ideálně z vyvýšeného místa. Konjunkce, tedy blízké setkání objektů na obloze, v tomto případě planet, nastává v momentě, kdy se k sobě objekty přiblíží z pozice pozorovatele. Podle Planetária Praha mohou lidé spatřit konjunkci Venuše a Jupitera zhruba jednou či dvakrát ročně.

Kdy konjunkci pozorovat: Viditelnost bude nejlepší právě 1. a 2. března podvečer.

Vzácný úkaz lze v České republice pozorovat nejen dalekohledy, ale i pouhým okem. Setkání Venuše a Jupiteru lidé uvidí klidně i ze svého balkonu. „Je třeba se podívat hned po západu Slunce, jakmile se setmí. Úkaz bude viditelný tak do půl osmé či osmé večer,“ upozornil Dušek.

Konjunkce Venuše a Jupiteru

Fyzikální ústav objasnil, že zájemci, kteří navštíví pražské hvězdárny, v dalekohledu rozpoznají Venuši jako jasný oválek. Naopak Jupiter a jeho měsíce uvidí podle ústavu v podobě slabšího disku obklopeného šňůrou tří až čtyř „hvězdiček“.

Kdo chce být svědkem konjunkce Venuše a Jupitera, neměl by na to ve středu či ve čtvrtek zapomenout, na další podobný úkaz si pak totiž bude muset počkat pár let. „Další nastanou až v letech 2025, 2028 a 2039.“

Zdroj: ct24.ceskatelevize.cz, www.denik.cz, Hvězdárna a planetárium Brno

14 komentářů:

  1. Dnes jsem to zrovna četla.Jenže z okna paneláku žádný výhled na oblohu nemám a vůbec na západní stranu.Máme před sebou paneláky.Musela bych jít na hlavní silnici.Tak o to přijdu.
    Zajímavá informace
    Hani,měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš, i z paneláku se to dá. To je můj případ, já mám na západ špatný výhled a šlo to. Fotila jsem. Bude to viditelné i zítra. Ale vy furt někam jezdíte/chodíte, je problém na chvíli jít po západu slunce ven? Jistě, mám panelák ve výhledu, tak ho obejdu a mám výhled. Problém nevidím.
      Přeji, abys to zítra viděla. Důležitá je jasná obloha. ☺

      Vymazat
  2. Kontroluji zda se komentář neztratil.Hani sama bych podél silnice nešla.Jsme na kraji města a podél silnice je pár zahrádek a hned v první se usídlili bezdomovci.A ženský z domu říkaly,že se večer trousí z města napitý a je o strach tudy jít.Tak jedině zítra s kamarádkou z domu.Já se večer sama bojím

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš, snad jsi to dneska mohla pozorovat. Zdálo se mi to ještě zajímavější, než včera. To, že se bojíš, chápu, také na některá místa raději nechodím.

      Vymazat
  3. Hani, tak jsem se snažila zahlédnout ten zajímavý úkaz, ale udělal se smogový opar tak že nic moc vidět není. Ještě to zkusím k ránu než začnou lidi v okolí topit v krbovkách. Třeba to vyjde. Jen nemám stativ tak že to asi nenafotim. Z ruky to nejde..Protože to se fotí na dlouhé časy a to ruce tak dlouho v klidu neudržím.Měj krásný večer a snad se to to e zahlédnout povede...přeji ti to. A třeba mi to později také vyjde.


    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, zkus to, máš kvalitní foťák, já jen kompakt, ale přečti si, kdy je to pozorování doporučeno. Ještě zítra, čti: „Je třeba se podívat hned po západu Slunce, jakmile se setmí. Úkaz bude viditelný tak do půl osmé či osmé večer,“ upozornil Dušek. Já jsem to dnes pozorovala, bylo to vidět pouhým okem a obloha jasná. To je podmínka.
      Hodně přeji, aby to vyšlo. ☺

      Vymazat
  4. Hani, strašně ráda bych tento úkaz viděla, ale v Praze je to nemožné. Je tu hodně světelného smogu.
    Když jsme chtěla vidět Perseidy, jeli jsme asi 100 kilometrů směrem na Karlovy Vary. A muž potom vrčel, že si vymýšlím blbiny. Tak nebudu raději "dráždit hada bosou nohou". 😄
    Měj hezké dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ali, připouštím, že v Praze to "nejde", ale já jsem také ve městě a zrovna to pozoruji, zkusím i vyfotit, nikam bych nejela, pozoruji to z okna a pár rozsvícených oken mi nevadí. Venuši snad uvidíš, ta svítí výrazně více.
      Přeji štěstí. ☺

      Vymazat
  5. Já to cvakl ze zahrady jen tak z ruky a není to ono, při velkém přiblížení je tam trochu vidět pohyb... , bylo by to lepší z donjonu na kopci, ale tam se mi nechtělo. Protože můj foták v noci má strašný šum a focení je odrazující... Mám to i s průletem letadla, včetně čáry, já ho a ani tu čáru vlastníma očima na obloze vůbec neviděl, ale foták ano a tak je to na fotce celkem zajímavé, když už nic ohledně kvality. Ráno za rozbřesku už nebylo nic vidět.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zrovna je to vidět, u nás velmi dobře na západní obloze. Ráno už ne. Psali, že je to viditelné zhruba do 20 hodin. ☺

      Vymazat
    2. Dnes jsem se ještě nedíval a včera to byla náhoda. Nebýt toho že jsem vyšel ven v domění že nám něco hoří v kůlně, neviděl bych. Někde bylo psáno, že nad ránem to přiblížení má být nejvíc.

      Vymazat
    3. Já jsem to pozorovala včera i dnes asi od 18-19 a bylo to jasně vidět. Na obloze to je pořád, ale jak to bude vidět nad ránem, na to bych nesázela.

      Vymazat
    4. Mělo to být dnešní ráno, zítra už asi nic...

      Vymazat
  6. Je to nádherně vidět. A je to moc zajímavé.

    OdpovědětVymazat

Toulky českou minulostí

Kalendárium z Moravskoslezska: Květen - ze starého kalendáře

Sto dva roky starý kalendář můžeme otevřít díky archivu "Książnica Cieszyńska".