Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

čtvrtek 8. února 2024

Máte rádi brambory? Kdy se u nás rozšířily?

 

Článek je z Těšínského kalendáře na rok 1926 a já věřím, že máte brambory rádi. Je dobré něco vědět o plodině, která už kdysi zachránila mnoho obyvatel od hladu. Důležitým obdobím u nás je jejich rozšíření v době Marie Terezie.

Největší význam hraje způsob přípravy brambor. Pokud chceme, aby se brambory neproměnily v kalorickou bombu, je důležité zvolit správnou techniku ​​přípravy. Nejzdravější formou jsou vařené (max. 20-25 minut) nebo pečené brambory.
 
 
V článku se dočtete, jak se pojmenování brambor vyvíjelo a také to, jak Hanáci jim nedůvěřovali a báli se, že se otráví. Na Těšínsku se o pěstování brambor zasloužil těšínský purkrabí, který je začal pěstovat v knížecí zahradě.

 

12 komentářů:

  1. Brambory miluji a články jsem si ráda pročetla. Jako děti jsme se je pekly. Házeli jsme je do žhavého popela, když se na podzim po sklizni pálila bramborová nať. Pečeníá brambora v popelu...to byla dobrota....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruš, také jsem to zažila, kopání brambor, jejich sklizeň a někdy i jejich pečení v popelu. Dnešní děti tohle už těžko zažijí. Děkuji za vzpomínku. ☺

      Vymazat
  2. Brambory mám ráda snad na všechny způsoby, i na ty pečené v popelu si vzpomínám 😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak Tě vítám do spolku milovníků brambor ☺ a je fajn, že i pečené v popelu znáš. Bezva.

      Vymazat
  3. Brambory mám ráda,akorát jejich kvalita v obchodě je občas hrozná.My máme brambory od manžela bratra uskladněné i u něho na chalupě.Nebyl doma a tak jsme si koupili v obchodě.A hodně špatné,pořád jsem vykrajovala.
    Hani,hezký večer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituško, rozumím Ti. Každý nemá možnost mít brambory uskladněné u někoho a taky pro "pár brambor" někam dále jezdit, je nepohodlné. My tohle asi tři roky řešíme nákupem brambor v Polsku, tam koupíš brambory dobře uskladněné, nenaklíčené a hlavně chutné. Kupujeme balení 10 nebo 15 kg a tohle je po nás lepší řešení než koupit u nás umyté a nekvalitní brambory. Bohužel, takhle to je!

      Vymazat
  4. Ahoj Hani, brambory vařím často, máme je rádi třeba jen samotné s kefírem... V obchodě je nekupuju, jezdíme každý podzim na samosběr, zrovna tak jako jablka, cibuli, česnek atd. Měj se dobře, Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tipuji, Leni, že u vás se těch brambor asi sní dost hodně... Tím samosběrem jsi mě překvapila, že to funguje i u brambor, ale je to jistě dobrý nápad. My zajedeme občas pro brambory do Polska, nemusíme se starat o uskladnění, ale to jen pro malou domácnost.
      Měj se také dobře a víkend, co je na obzoru, ať je klidný. ☺

      Vymazat
  5. I já mám brambory hodně ráda, naštěstí je máme kde uskladnit, takže si pochutnáváme. Ti, co je musí kupovat v obchodě hořekují...
    Haničko, děkuji za zajímavé čtení a přeji příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, dobré uskladnění brambor je základ. Kdo má dům a sklep nebo nějaké přilehlé prostory, si může pochutnávat. Mně vadí třeba to mytí brambor. U nás se to nikdy nedělalo a mám dojem, že tohle zkrátí životnost brambor, protože raději brambory trochu od hlíny, ale nesvrklé a zdravé.
      Jsem ráda, že čtení bylo zajímavé a přeji parádní nadcházející víkend. 😊

      Vymazat
  6. Já jsem hodně bramborová. Plodina, která má tolik využití a vždy chutná. U nás v obchodě naštěstí berou brambory české, nevím však od kterého pěstitele. Chuťově jsou však vynikající, i když nejsou tak krásně do běla umyté, jako ty ze supermarketů. Byla jsem jednou nucena koupit ty krásné čisté a chuťově byly doslova hnusné, bílé a mám pocit, že už vím, jak chutnají pesticidy. .
    U nás jsem slyšela jednu paní, jak před obchodem říká jiné, že ty brambory u nás jsou strašné, že by je nebrala ani zadarmo. Myslela jsem si své. Když je uvařím, jsou žluťoučké a chutné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, také jsem se setkala s tím, že někdo něco chválí, jiný na to nadává - teď nemyslím politiku, ale potraviny. Brambory jsou častou přílohou a když nejsou dobře uskladněné, brzy klíčí nebo se kazí. Pak je polovina odpadu, což je zbytečně draho. Chuť brambor je možná ovlivněna nejen odrůdou, ale i "hnojením". Jak uvádím výše, my to už pár let řešíme nákupem brambor v Polsku, samozřejmě máme do příhraničí blízko, takže to jde. Jiné potraviny tam nekupujeme, ale brambory v balení 10 nebo 15 kg kupujeme a to je pro kuchyňskou spotřebu dobré množství. K tomu nějaký květák, někdy jablka nebo jabkohrušky za příznivou cenu, švestky... proč ne. Je smutné, že naše brambory jsou horší než ty polské a mi nevyhovuje ani to jejich umytí. Naši dědové a babičky pěstovali brambory, vždy ve sklepě vydržely a nikdy se nemyly. Hlízy se ale musejí občas kontrolovat.

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Přivítejme léto módou

Dnešní téma je načasováno na první letní den. Tento článek má zároveň pořadové číslo 100 v tomto roce.  Za necelý půlrok je to dobrá bilance...