Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

čtvrtek 22. února 2024

Politik je jen člověk

„Buď slušný k lidem, když jdeš nahoru; mohl bys je potkat, až půjdeš dolů.“ John Osborne,angl. dramatik

Bez umění by byl život chudý, protože umění provází člověka od pradávna. A co politika? Položme si otázku, odkdy ta nás provází a jak by se nám žilo bez ní? Psát na blog článek o politikovi je ... Hmm, co to vlastně je? Někdo si řekne - tak piš raději o tom, jak jsi vařila fazolačku a ne takové ... zbytečnosti. Je to téma Klubu blogerů a divte se nebo ne, tohle je pro mne výzva. A taky se do toho moc lidí nepohrne. Téma mě k článku vyprovokuje víc než ty fazole. Ani tak z toho nemůže vzniknout nic převratného. 😎

 https://img.obrazky.cz/?url=5b0000640984dcee&size=3

Napadá mě, jestli je takové téma vhodné, zvláště v dnešní době? Každá doba byla kdysi "dnešní". Vidíte, jak jsme pořád opatrní? Nechcete nikoho popudit ani urazit a docela se nabízí napsat názor. S tím už měl Švejk své problémy. Je doba zralá na to, abychom na počkání psali svůj názor? To máte jako s otázkou, jestli jste věřící. Já tedy nemám problém přiznat, že věřící nejsem, i když tu občas fotky kostela jsou. Ovšem, všimněte si, jak v tomto vyjádření jsou politikové obezřetní. Oni vědí, že sbírají podporu voličů a každý hlas dobrý. Když řeknou "jsem věřící", co když si proti sobě postaví ateisty a přijdou o nějaké hlasy. Když řeknou "nejsem věřící", tak přesně naopak. Takže se mlží a lavíruje. Pak vznikne tzv. Murphyho zákon:

"Politici vždy dokáží mluvit hodiny o ničem." 

Někdy se divíme, že do politiky jdou známé tváře, řekněme umělci - třeba do senátu kandidují herci či zpěváci, které bychom nikdy s politikou nespojovali. Nic nového pod sluncem. Mají rétorickou průpravu a jsou zvyklí vystupovat před lidmi. Bylo by chybou se domnívat, že se to děje jen dnes. Uvedu příklad z 19. století. Asi známe jméno Viktor Dyk, což je, prosím, autor známého Krysaře. Abyste věřili, dám jeho pamětní desku a podobiznu:

  https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/5f/Viktor_Dyk_1899.png 
Takový to byl fešák v r. 1899 a byl i politikem. Pro prezidenta Masaryka byl oponentem a protivníkem. Hledáme-li dnes v českém parlamentu marně vzor politické kultury, v osobnosti Viktora Dyka máme prý ideální příklad. "Z hrdých tužeb jediná mi zbývá: bez hanby jíti pražskou ulicí.“ A ochranku asi neměl. 😉
 
V jeho době se tradovalo i toto:
Koaliční krise: Praví se, že poslanec Viktor Dyk při krisi koalice navrhl pro Desítku resoluci k zažehnání krisí tohoto znění: 
"Co se stalo, nestalo se: co se musí stát, nemůže se státi a co se nemůže státi, stane se. - Jiný poslanec charakterisoval politickou situaci těmito verši: 
Vezme se kus mýdla, 
do huby se strčí brk,
udělá se frk
a bublina je hotová..." zdroj: Těšínský kalendář 1922

No a tohle je ve zkratce "politika". 

Některé články ze starých novin jsou aktuální i dnes. Jsou věci, které byly a budou.

Lidé jsou opatrní a asi vědí proč. Politika totiž kolikrát postavila lidi proti sobě. Viděla jsem ve filmech, jak se chlapi kvůli politice porvali v hospodě. Na vlastní oči jsem to vidět nemohla, neb do lokálů nižších cenových skupin jsem nezavítala. Dát politickému rivalovi "na budku" také není projev kultury. 

Teď trochu zvážníme. Pojem politika se používá až v novodobých dějinách. Ovšem, z čeho se nevykroutím, musím napsat, že vím o mnoha lidech, kteří jsou politikou znechuceni, otráveni a to není dobře. Někdo si řekne, to není pravda, já nejsem ani naše rodina ne. Naučila jsem se věci brát tak, že pokud já ten problém nemám, neznamená to, že on neexistuje. Troufám si říct, že část občanů byla "znechucena" v každé době. Kolikrát jsme se však mohli přesvědčit, že platí pořekadlo našich předků - Každý chvilku tahá pilku. Jen někdy je ta chvilka poněkud delší.

Každá doba má nebo měla něco, co jí dávalo určitý punc "těžkosti". Když v určité době žijeme, hlavně v té přítomné, cítíme problémy "ty své" nějak tíživěji než když o tom jen čteme. 

Co kolikrát v politice pozorujeme? Lidi říkají: "To jsme rádi, že ten Franta se tam dostal, to je prima chlap, on jim ukáže. Znám ho od školy."  Přejde pár měsíců a čeho si všimneme? To nadšení a určitá plachost z nového politika nějak opadá, je na něm vidět, že se mění a není to jen tím, že kolikrát přibere. Že nosí kvádro a košili s kravatou, to by nevadilo, to jsou teď jeho "montérky". Pak přijdou třeba městské slavnosti a on důstojně vyjde na pódium a spustí. Sebejistě přehlíží davy a ti, kteří ho znali osobně, nějak zpozorní, brzy poznají, že jeho řeč je jiná. Za tu dobu ve funkci on nějak pochytil "jazyk politika". Samozřejmě je "loyální" ke straně, kterou zastupuje, ale v podstatě mluví jako jeho předchůdce ...,  ale musí se lišit, tak se naučil používat určité obraty, dokonce vytváří nová slova, která ho "charakterizují". Čím je pak výš, tak na svého politického předchůdce veřejně "nadává". Naše babičky tomu říkaly "Nové koště dobře mete." Proto politika vyžaduje lidi otrlé.

Vidíme to hlavně v kampani. Musím upřesnit, že jde o volební kampaň. Kdysi totiž bývala i řepná kampaň a tu ty nejmladší ročníky nebudou znát. V době sklizně přijeli brigádníci nebo studenti ze škol a týden sbírali řepu, nosili ty bulvy v drátěných koších na vlečku traktoru nebo je na určeném místě vršili. Přitom se tak sžili, zažili spolu tolik legrace, to byl adaptační pobyt jedna báseň a ještě se sklidila řepa.

https://zemedelskytydenik.cz/wp-content/uploads/cukrovka3.jpg

V takové atmosféře by měla probíhat ta volební kampaň, kdy si lidi neberou servítky. Pak není divu, že mnozí schopní lidé raději do politiky nechtějí. Nemají na to žaludek a  přitom by se tam hodili. Pravidelně pak čteme, kolik kterého politika či stranu ta volební kampaň stála. Jsou to velké peníze a v rozpočtu pořád nějaký miliónek (?) chybí. Kdyby ti politikové šli na řepnou kampaň, bylo by to pro rozpočet minimální a více by ukázali, jací jsou - jestli umí vzít za práci, jak plní svěřený úkol, jestli umí improvizovat a mají smysl pro týmovou práci ... a ještě by byli na čerstvém vzduchu, měli by zdravý pohyb a neseděli  jen v lavicích. Zažili by ten sladký pocit z vykonané práce. Teď nemyslím "pocit sladké chuti", že sklízejí  cukrovku. On totiž politik je taky jen člověk, to mnohý se jen tváří tak odtažitě, že je takový, jak ho vidíme. Má svoji image. 

https://img.kurzy.cz/kreslene-vtipy/politika_jako_marketing_big.png

Já bych článek o politikovi doporučovala napsat všem, kteří si vedete blog. Vážně. Začala jsem a vlastně nevěděla, co tu bude, znala jsem jen téma "politici". A jen jsem začala psát, napadaly mě takové věci, že se sama divím, co tady vzniklo. 😂 Inu, politika je nakažlivá... Ještě několik citátů známých lidí na závěr:

"V politice není hloupost handicap." Napoleon Bonaparte 

"Politikům se nevěří, politikové se kontrolují. Věří se v Boha, věří se v přírodu, věří se v krásu, věří se v myšlenku, ideu. V politika se nevěří a kdo v něho věří, je idiot!!"   Karel Kryl 

"Chcete-li v politice, aby bylo něco řečeno, uložte to muži. Chcete-li, aby bylo něco uděláno, uložte to ženě."  Margaret Thatcher

"Politici vždycky mluvili jako kniha, akorát někteří potřebovali do vazby."  Miloslav Šimek 
Zdroj: https://citaty.net/temata/politik/
 
P. S. Doufám, že jste pochopili, že jsem se při tvorbě článku snažila o poněkud ležérní přístup a místy snad i vtipnější tón, aby to nebylo sešněrované.  😉

13 komentářů:

  1. Hani, zhostila jsi se tématu velmi dobře.
    Politika je velmi ošemetná. Zajímám se o ní a netajím se tím, že jsem pravicový volič, který svůj hlas dává stále jedné straně. I když občas ne se vším bezvýhradně souhlasím. Kvůli rozdílným politickým názorům jsem "přišla" o dlouholetou kamarádku, která se mně marně snažila přesvědčit o tom, abych dala svůj hlas kandidátovi. Nedala jsem ho. Jsem přesvědčená o tom, že by se měl přinejmenším vrátit na Slovensko. Podobný spor jsem měla i s kamarádem. Věčný oponent, který mění své názory (a bohužel i politické strany) a kterého asi baví vnucovat lidem tu svou pravdu. Dokonce kandidoval do Senátu. Naštěstí neúspěšně.
    V naší rodině byl také politik, ví se o něm málo, snad jen to, že byl prvním ministrem školství za Masaryka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ali, moc děkuji za pochvalu a otevřený komentář opravdu k věci. To, že politika je ošemetná věc, je asi od začátku, co lidstvo se politikou zabývá. Je škoda, že politika rozděluje lidi i v současné době, já, naivka, jsem si původně myslela, že tomu už tak nebude. Já volím toho, ty volíš jiného, ale proč se rozkmotřit. Nejsmutnější na tom je, že ani v současnosti lidé raději svůj politický názor neřeknou veřejně, vědí totiž proč. Jsou hned titulováni slovy, ani ne sprostými, ale nějakými novotvary, kterým ani nechci rozumět. Ale stejně jsem chtěla aspoň takový článek dát na blog, protože by to mělo být tématicky pestré.
      Ještě jednou díky za komentář a přeji klidný a pohodový nový týden. ☺

      Vymazat
  2. Fukčarinka - Hanko, citáty jsem se pobavila a také tím, jak známý Franta, ktrému lidé věřili, že hodně změní, nebo aspoň trochu k lepšímu nezměnil nic. Tak jsou opět zklamaní, ale budou příště volit Tondu, toho přece dobře znají a dopadnou s tou vírou v lepší budoucnost u Tondy jako u Franty. Kdo se bude mít lépe, budou to rodiny Franty a Tondy, zda se budou za změnu Franty, či Tondy stydět, sáhnou si do svědomí? Kdepak ono přece stále platí, kdo nekrade, okrádá rodinu, nové koště dobře mete, je potřeba měnit kabát- to v době kdy začne být horko☺ Takže jo, článek se povedl Tobě a já jej zde "skoro" taky napsala. Snad jen dodám, že otrávená nejsem , ale "zklamaná". Dnes už ani pravá, není "ta pravá" a levá není "ta levá" a teď babo raď!!! Tou babou nemyslím Tebe ☺ ☺ ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Fukčarinko, napsala jsi to výstižně a ještě dlouhý komentář - to se u politiky cení. 😎 Ono to sice bylo téma Klubu blogerů, ale asi bych to napsala stejně a jak tak procházím sto a více let staré noviny a kalendáře, také si tím tříbím svůj názor nejen na politiku. Říkáš "babo raď", ale v té věci poradit se asi nedá. Máš pravdu, že (aspoň z mého pohledu) to rozdělení na pravé a levé už nějak nevidím. Dnes říkám, že ve své naivitě jsem si myslela, spíše doufala, že doba, kdy lidé otevřeně řeknou svůj názor, je pryč. Přitom právě tohle by bylo lepší, každý by viděl, co podporují. Někdo si možná rozmyslí, jestli vůbec napsat komentář. Asi mají své zkušenosti. Pak už je jedno, jestli někdo je "otráven či zklamán", ono to vyjde nastejno. Je jasné, že vše je ovlivněno tím, jak se v posledních 30 letech svět mění a začalo to už tím přílivem uprchlíků z Afriky. Lidstva na planetě přibývá a ne všude jsou příznivé podmínky. A ty kampaně volební by podle mne nemusely být. Přece kdo sleduje politickou scénu a situaci, má jasno i před kampaní, která vyjde na pořádné prachy. Také vliv sdělovacích prostředků tady hraje velkou roli. Ono by to vyšlo na více článků, ale stejně, jestli to má smysl, že?

      Vymazat
  3. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  4. Napsala jsem sice dlouhý komentář, ale raději ho smazala.Je zbytečné si stěžovat, protože kdo má vše u nosu a dostupné, tak těžkosti lidí z odlehlých částí republiky, nikdy nepochopí. Politici už vůbec ne. Ti jen slibují a nic nedodrží, at jsou tam jedni nabo druzí. Drží se hesla " Slibem nezarmoutíš"...a stejně s tím problémem nic dělat nebudou...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, já to beru. Sice tento názor nezastávám, ale možná je důvod to sem nedávat. Napadají mě k tomu hlášky z filmu o Švejkovi, ale ani tohle nejde. A tak raději lidé mlčí, myslí si svoje, protože jak píšeš, nic se nezmění ... Ale je to správný postup? Na to si musí každý odpovědět sám.

      Vymazat
  5. Tohle je téma, kterému se raději vyhnu, protože bych se asi nevyhnula negativním emocím a vztáhla bych to silně na současnost. Politik by měl být diplomat. Měl by dokázat udržet emoce i svůj slovník na uzdě. Rozhodně takový politik, byť by měl vystudovanou politologii, který se o nespokojených pracujících vyjádří jako o proruských švábech je ideolog dnešní doby. Dnešní politici mi připadají, že si hrají každý na svém písečku a jeden o druhém neví, co zamýšlí a při tom vystupují za nás za všechny. klidně řeknou, že Česká republika tohle a Česká republika támhleto, ale vláda se třeba na něčím takovém ani neusnesla. každý jedná za sebe, každý na svém písečku a mám pocit, že už po sobě ten píseček začínají házet. No a už jsem se do toho pustila, to jsem nechtěla. Nechápu mnohé věci. EU chce jet na zelené vlně, ale plánuje nákup mléka v Indii. Kde je naše soběstačnost ve všem. Rozplynula se v politických ambicích.....
    Vybrala jsi perfektní citáty. Nejvíc se mi líbí ten od Šimka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, moc děkuji za komentář otevřený, k věci a podnětný. Myslím, že se celá ta politická kultura nějak zvrtla. Já už nerada sleduji ty politické besedy v televizi. Výsledkem je, že si všichni skáčou do řeči, takže někdo trochu kultivovaný není ani pořádně puštěn ke slovu, osočují se navzájem, zvyšuje se hlas a překřikují se. No, je to pěkný příklad pro diváky, jak mají pak oni vystupovat na veřejnosti nebo ve škole. Aspoň si udělají obrázek. Něco podobného pak v pořadu p. Jílkové Máte slovo, ale všimla jsem si, že ne každý z pozvaných to slovo dostane tak jen někteří, nakonec je z toho mela, kdy se některá témata nebo označení lidí konkrétně nesmějí používat, hned je uťato, co nejde do krámu. Než se to rozproudí, nějaký čas to trvá a hodina uběhne a najednou šmik, musíme končit. Nějaký závěr té diskuse vlastně není a co se diváci z avizovaného tématu vlastně dověděli? Když tam přijde nějaký ministr, tak si rozloží lejstra a něco vyčte, řešení vlastně žádné, jen sliby, ale on je tam třeba jen jedno volební období... Ano, jak píšeš, kdo je nespokojen, je hned otitulován. Není to klidná doba. Jak se tak probírám starým tiskem - sto let i více, neklidná byla i tehdy a to optimismu do žil nenalévá.

      Vymazat
  6. Kryl a Šimek mi jsou sympatičtí. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  7. Vyjadřovat se k politice nebudu, ty citáty jsou naprosto výstižné!
    Hani, měj příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
  8. Helenko, zcela to chápu, celkem jsem počítala s tím, že k tomu se moc lidí nevyjádří. Každému je jasné proč, tak raději mlčí. 😉
    Děkuji a také přeji den jak vyšitý.

    OdpovědětVymazat

Toulky českou minulostí

To je také Ostrava: jarní procházka Bělským lesem

Téměř každé město má něco, čím se lidem zafixuje do paměti. To, co nějak vyčnívá, co je nápadné. Praha má svůj Hrad, Kutná Hora svoji "...