Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

čtvrtek 18. dubna 2024

Krajinou Jablunkovského průsmyku na Komorovský Grúň

Dnes se opět podíváme na úplný východ republiky. Jablunkovský průsmyk jsme navštívili během našeho pobytu v Horní Lomné.  Průsmyk protíná hřeben Beskyd a vytváří v nich přirozenou bránu pro vstup na Slovensko, takže pokud jste někdy projížděli krajem na Slovensko, ať už vlakem nebo autem, nejspíš jste jeli tímto průsmykem. Většina lidí to zná jen z vlaku nebo z auta. Nemůže překvapit, že průsmyk byl odpradávna využíván pro přechod kupců přes toto hornaté území. Nálezy mincí z doby Římské říše svědčí o tom, že tudy vedla jedna z větví jantarové stezky mezi Baltem a Středozemním mořem.

Od 13. století přes průsmyk proudily karavany se solí z polské Wieliczky a v 16. století putovala přes toto místo slovenská měď do téměř celé Evropy po tzv. měděné stezce. V Jablunkově tehdy kupci platili celní poplatky, což znamenalo velký rozvoj tohoto města, jehož náměstí se tehdy říkalo Malá Vídeň.

V průsmyku stávala  v 16. století  pevnost Jablunkovská šance.  O tom bude také článek. Pozůstatky tohoto opevnění jsou v krajině dodnes a jsou jedním z lákadel turistů, kteří procházejí zdejší kopce. My jsme se vydali na Komorovský Grúň. Mimochodem je tam horská osada, pár chalup obklopených lesy a pohled na mapu prozradí, jak tam kdysi lidé vykáceli část lesa, aby získali nejen stavební místo, ale i pole pro svoji obživu. Krásné na pohled, ale upřímně, neumím si představit žít takhle odříznuti od civilizace, ale zase vás nikdo "neotravuje", protože než by tam někdo, hlavně v zimě, měl zajet, tak si to spíš rozmyslí.

Někde v místech, kde nyní je vysílač Bukovec, stála zaniklá malá pohraniční pevnost – šance. Pocházela ze 17. století a byla součástí složitějšího systému tzv. Jablunkovských šancí. Pevnost typu reduta zanikla zemědělskou činností, jak se zmiňuji výše,  zhruba do poloviny 19. století. Šance měly za úkol chránit Těšínsko a rakouskou monarchii proti vpádu nepřítele ze strany Uherska. Zvonička s lavičkou je na Komorovském Grúni. 

Řeka na fotografiích je Olše v Bukovci.  
zdroj: mapy.cz

        
Jako bonus z této oblasti přidávám
Pomník posledního vlka v Beskydech:
 

Pomník najdete v lese kousek od autobusové zastávky Hrčava - Gavlonka. 
Poslední vlk v Moravskoslezských Beskydech byl zastřelen na tomto místě 5. března 1914. Místní občané tehdy uspořádali hon na dva vlky, kteří v horách páchali škody na domácích zvířatech a jeden dokonce zadávil přímo v Nýdku psa uvázaného na řetězu. V období mezi dvěma světovými válkami byl na místě zastřelení šelmy vztyčen pomník s vyrytým nápisem VLK 1914. Koncem 60. let se však pamětní kámen převrátil do bažiny. V roce 1980 byl znovu postaven. Asi o deset let později se do Beskyd vrátili i vlci.
 

14 komentářů:

  1. Skvostný výšlap a velmi pěkně sestavený článek a fotky. Ani nevím, proč jsme tento kout ještě nenavštívili. Ty výhledy jsou úžasné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, moc děkuji za pochvalu toho mého výtvoru. ☺ Je to takový "odstrčený" kus Slezska a bohužel, dosti opomíjený, i když jsou turisté, kteří mají i tady své trasy, třeba na Skalku. Výhledy jsou tam opravdu překvapivě krásné. 😀

      Vymazat
  2. Hani, báječně jsem se s vámi "prošla" a podívala se do míst, kde jsem ještě nikdy nebyla.
    Měj hezké dny. 🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ali, vůbec se nedivím, myslím, že z daleka sem moc lidí nejezdí. Turisté jsou určitě z Ostravska nebo Karvinska, je tu i dobré spojení vlakem, takže docela levné výlety jsou zde možné. 😀
      Přeji i Tobě hezké dny.

      Vymazat
  3. Hanko, výhledy jsou opravdu úžasné,ráda jsem se prošla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, překvapilo mě, že ty výhledy jsou právě takové, ale hlavně obdivuji lidi, co tam trvale žijí, třeba na Komorovském Grúni.

      Vymazat
  4. Krásný výšlap i fotografie. Moc hezká krajina. Také tam dostaly lesy zabrat jako tady . Jinak vlka lze u nás potkat živého. ..Měj se moc hezky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Krajina je tam opravdu hezká, ale znají ji spíše jen místní. Lesy ... kam se vrtneš, hned si všimneš, že to není jako dříve. Vlci se zase vrátili, fotopasti je zdokumentovaly, v článku to je v samém závěru.
      Také se měj hezky. 🍀

      Vymazat
  5. Hani, děkuji za další moc hezkou "procházku" po místech, která jsem dosud neznala.
    Měj hezké dny. 🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ali, od vás je to moc daleko, hned u slovenských hranic.
      Také přeji hezké dny a úspěšný nový týden. 🍀

      Vymazat
  6. Moc krásný jarní výšlap!
    Ráda jsem se alespoň takto prošla s vámi.
    Hani, přeji příjemný. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, byl to opravdu povedený výlet a jsem ráda, že jsme to tam navštívili.
      Měj úspěšný nový týden, Helenko. 🍀

      Vymazat
  7. Nádherné fotografie.V Beskydech jsme byli jednou na podzimní dovolené a hned jsem si je zamilovala.
    Tak jsem vždy ráda za fotografie.
    Hani,měj hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, Jituš, že se Ti ty fotografie líbí. Myslím, že Beskydy jsou nedoceněné, jen ty lesy už nejsou takové jako dříve.
      Bude ještě pokračování, tak se podíváš. Přeji příjemný nový týden, hlavně lepší počasí. 🍀

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Duben v Žermanickém parku

Je tu poslední den měsíce a ještě k tomu "čarodějnice". Někde je zákaz ohňů, ale bývá to spojeno s další lidovou tradicí:  Dnes př...