Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

pátek 3. května 2024

🎈 Popřejme Hurvínkovi k narozeninám! 🍬

Co se vám vybaví, když se zeptám na "Hurvínka"? Já jsem si vždy vybavila dřevěného "rošťáka" 😃, ale přiznám se, že teď se mi vybavila lokomotiva. Zajímají mě totiž i historické vlaky. 

Motorový vůz M 131.1 dostal řadu přezdívek: stojednatřicítka, létající kufr, kredenc, splašená bedna, tatra a také Hurvínek. Ve Frýdlantu v Čechách mu dokonce říkali kanálová ponorka.

Dnes jsem vytvořila článek pro květnového oslavence. Je to už pán, který hodně pamatuje, ale přes úctyhodný věk 98 let má stále dobrou náladu, nosí ležérní oblečení a vymýšlí "koniny" jako zamlada. 👍 No, řekněte, který senior by si v jeho věku nepřál vypadat tak mladistvě a být v hurvínkovské kondici? 

Hurvínek má v rodném listě napsáno:
Jméno a příjmení: Hurvínek Spejbl
Datum narození: 2. květen 1926
Místo narození: Plzeň
Rodiče: Otec: Josef Spejbl
             Matka: není uvedena
 
Víte o někom, na koho se lidé v každé době těšili a kdo nikomu neškodil? Kdo zpříjemnil život tolika lidem a hlavně dětem, přímo několika generacím? A vždy byl nositelem dobré nálady, vždy vyloudil úsměv a nemusel oznamovat nepříjemné zprávy? U lidí to snad není možné, protože nikdy se nezalíbíš lidem všem a loutka nežije v reálném životě. To může být jen postavička z lidské fantazie, které nekoluje krev v žilách a to je právě loutka. Možná i v tom je třeba vidět smysl loutkového divadla, které má u nás dlouhou tradici. 👍
 
Hurvínek je synem Josefa Spejbla, to je jeho "taťulda". A to doslova, protože Skupovi děti neměli. Loutku vytvořil řezbář Gustav Nosek a hlas jí propůjčil nejprve Josef Skupa, poté Miloš Kirschner a po jeho smrti jej mluvil Martin Klásek, po něm žezlo převzal Ondřej Lážnovský (do r. 2022) a namísto něj za postavičku aktuálně promlouvá Martin Trecha. 
Původ Hurvínkova jména je nejistý. Zpočátku byl označován jako „Spejblík“, ale už v průběhu r. 1926 dostal své jméno Hurvínek. Podle vyprávění Gustava Noska Skupův známý, malíř Doležal, při prvním spatření loutky nazval postavu výrazem "zkurvínek". Přezdívka se v soukromí mezi lidmi z divadelní branže ujala, ale z pochopitelných důvodů byla nepublikovatelná. Až jednou Skupova manželka navrhla úpravu jména na "Hurvínek", a postavička pod tímto jménem od té doby vystupuje. Kdoví, jak to bylo, podle Skupova vlastního prohlášení jméno vymyslel člen divadla Karel Koval, ale není jisté kdy, protože slovo se objevuje už na Skupově kresbě z r. 1923. Jméno zřejmě bylo vybráno proto, že zní legračně.
 
Prof. Josef Skupa (1892-1957), tvůrce Hurvínka a pamětní deska na Velkém náměstí ve Strakonicích.

Vzhledem je Hurvínek podobný Spejblovi – je to ušatý kluk v dřevácích. Na rozdíl od pana Spejbla má chomáč vlasů a loutka může pohybovat očima. Původně byl oblečen v noční košilce, později se jeho základní oděv několikrát obměnil než se ustálil na současné bílé košili a krátkých kalhotách s kšandami. 
 
Spejbl a Hurvínek – plzeňský památník na počest Josefa Skupy, druhý je Veselý pomník v Chrástu u Plzně.

Zpočátku vodila Hurvínka p. Jiřina Skupová (Skupova manželka), po ní převzal Hurvínkovo vahadlo Bohuslav Šulc.

Zajímá vás, jak je velká loutka Hurvínka?
  • Malá (klasická) 46 cm / 1,05 kg
  • Střední (hrací) 49 cm / 1,20 kg
  • Velká (předscénová) 56 cm / 1,95 kg
  Dvakrát se Hurvínek dostal na poštovní známku:
  • Poprvé v r. 1961 na známce za 60 haléřů. Autorem známky je V. Cinybulk.
  • Podruhé jako součást pravidelné emise Dětem byla známka v hodnotě 10 Kč vydána r. 2009. Známku navrhla Hana Čápová a vyrobil rytec Miloš Ondráček.
 
Říká se, že je konec tajemství pana Spejbla! Muzeum v Chebu totiž ukázalo loutku ženy, která mohla být matkou Hurvínka. 😉

Pan Josef Skupa, který této loutce jako první propůjčil hlas, nikdy v žádné hře neprozradil, kdo byla matka Spejblova syna Hurvínka. A neudělal to ani žádný z jeho následovníků. Spejbl a Hurvínek jsou hlavními hrdiny příběhů pro děti, spolu s Hurvínkovou kamarádkou Máničkou a její matkou Bábinkou. Čtveřici pak doplňuje pes Žeryk. 

Sběratelka loutek a výtvarnice Marie Jirásková: "Spejbl je postava takového přihlouplého kabaretiéra, je to taková transformace Škrholy do moderní podoby. Kabaretiér by měl možná nějakou kabaretní zpěvačku nebo tanečnici. To je prý ta paní vzadu vedle Spejbla a to "mohla být Hurvínkova matka".

V příběhu Spejbla a Hurvínka je i chebská stopa. Tyto loutky vytvořil původně plzeňský řezbář Gustav Nosek, který v pozdějším věku bydlel v Chebu a pomáhal tamním loutkářům na scéně v takzvané Myšárně. Dům, kde v Chebu žil, zdobí jeho busta.V chebském muzeu uvidí návštěvníci i desítky dalších loutek, i některé kulisy z let 1900 až 1950. Jsou ze sbírky výtvarnice Marie Jiráskové a režiséra dokumentaristy Pavla Jiráska. 

Pro mne byla dlouhá léta s Divadlem Spejbla a Hurvínka spojena paní Helena Štáchová. Myslím, že s ní odešlo to tradiční podání.

Po odchodu paní Heleny Štáchové bylo třeba předat žezlo dál. To je současný umělecký ředitel Divadla Spejbla a Hurvínka David Janošek.

Divadlo Spejbla a Hurvínka funguje už přes 90 let a stále má vyprodáno. „Je to fenomén. Rádi přijdou i dospělí a vzpomínají. Štafeta z generace na generaci se předává krásně. Hodně o tom v divadle přemýšlíme, v čem to je. Možná v archetypu otec & syn, rošták & popletený taťulda - myslím, že nejeden člověk se v nich potká. Je tam jakési kouzlo neúplné rodiny, je tam záhada. Pořád spekulujeme, kde je Hurvínkova maminka nebo jestli si někdy paní Kateřina začne se Spejblem.“

Pokud vás to zajímá, můžete si poslechnout tento rozhovor:

Hurvínek se stal i součástí lidové mluvy, používá se rčení představuješ si to jako Hurvínek válku ve smyslu máš o tom naivní, zkreslené představy.
Přeji Hurvínkovi krásné narozeniny a ať má stále úspěch!  🌸
Zdroj: Wikipedie, region.rozhlas.cz, YouTube

9 komentářů:

  1. Hurvínek, mnohé z nás provází celým životem. Nejprve v dětství,pak v období rodičovství a nyní jako prarodiče. Za mě celému ansámblu 1**"
    U nás se létá nese hláška syna- maminko uvař hudink a pusť Kurvinka. Při nepřízní počasí to bylo i několikrát tydne- hudink(pudink)a Kurvinek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je, Marti, bombovní komentář. 👍 Myslím, že v mnoha rodinách zažili s Hurvínkem dost legračních situací. Ať žije "Kurvinek" 😃.
      A jedničku se třemi hvězdičkami si ten frajer zaslouží. 1*** 😃

      Vymazat
  2. Ty hvězdičky patří tři 1***🥰

    OdpovědětVymazat
  3. Hurvínek je prostě čech jako poleno a bez něho a Járy Cimrmanna si to nedovedu představit.
    Jiřina z N.
    Hanko, obdivuji tě, jak dovedeš sehnat info snad na všechno.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hurvínkovi prostě fandím, tak jsem mu ráda vytvořila článek k narozkám. 😃
      Jiřinko, děkuji za pochvalu, ale jo, dovedu sehnat podklady, to je zvyk a léta praxe. Měj příjemné a klidné květnové dny. 👍

      Vymazat
  4. Hurvínek je prostě národní stříbro. Připomněla si mi, Hani, jak jsme před mnoha lety s dětmi hledy sousoší v Plzni, tenkrát jsme nevěděla, že se na zimu uklízí...
    Přeji hezký den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, to jsem také netušila, že se ta soška uklízí na zimu... Jen jsem četla, že tam je lavička s Hurvínkem a někdo ji dost poškodil.
      Děkuji a také měj hezký den. 👍

      Vymazat
  5. Kdo by neznal Hurvínka,postavička,kterou mají rády všechny generace.Doma máme desky asi už pěkně poškrábené,protože si je vnoučata pořád pouštěla.I já se vždy ráda zaposlouchala.
    Hani,hezký víkend

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Desky jsou už dnes retro památkou a vzpomínkou na postavičku, která přinesla radost mnoha generacím.
      Jituš, měj klidné dny s dobrým počasím, abyste mohli vyrazit na výlety. 👍

      Vymazat

Toulky českou minulostí

K Mezinárodnímu dni muzeí - Slovácké muzeum Uherské Hradiště

  18. květen  je Mezinárodní den muzeí. Článek dávám v předstihu, aby si zájemci mohli případnou návštěvu promyslet. Osobně mám muzea moc r...