Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

sobota 18. května 2024

Zavedu vás do muzea, když je ten svátek...

18. květen je Mezinárodní den muzeí.

„Umění se učíme v muzeu.“  Auguste Renoir, francouzský malíř

Jen na málo místech najdeme tolik nových informací než v muzeu. Kde jinde uvidíme tolik střípků z historie, které jsou schopny nám vyprávět nejen o světových dějinách, ale i o běžném životě našich předků? Najdeme tam pazourky z pravěku, egyptské mumie, brnění středověkých rytířů až po keramiku nebo první televizor. Dnešní muzea se specializují na vše od lidských vynálezů, kultury a umění až po přírodní dědictví, proto si v nich můžeme prohlížet exponáty všeho druhu.

„Kolik faraonů asi tak tušilo, že se dostanou z pyramid rovnou do Britského muzea?“ —  Valeriu Butulescu, rumunský spisovatel

Mezinárodní rada muzeí uvádí, že na světě existuje více než 55 000 muzeí. Existuje několik druhů muzeí. Můžeme je rozdělit na všeobecná (vlastivědná) a specializovaná, např. muzea:

  • přírodovědná
  • geologická
  • technická
  • historická
  • umělecká
  • archeologická
  • vojenská

Zvu vás na prohlídku expozice ve Slováckém muzeu v Uherském Hradišti, která ukazuje, jak se odívali naši předkové:

 

8 komentářů:

  1. Hezký článek. já u nás také občas zavítám do meuzea, ale většinou je to spíše na výstavy a přednášky, které se tam konají, protože základní prohlídkový okruh už mám prohlédnutý mockrát. Měj se moc pěkně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, já si vážím všech, kteří si do muzeí najdou cestu. Jsou stálé expozice a člověk si myslí, že už všechno viděl. Ale většinou je to o jejich regionu nebo městě a není v možnostech člověka si vše pamatovat. Já muzea "vymetám" pravidelně a práce muzejníků si velmi vážím, což jim kolikrát i řeknu, protože lidé spíš vysloví kritiku, ale s chválou se šetří. A pokud znáš vaše muzeum, není jistě daleko další, které neznáš.
      Moc děkuji za zájem o muzea a také se měj co možná nejlépe. 🍀

      Vymazat
  2. Každé muzeum je jinak zajímavé a proto jsem se ráda do něj podívala tam u vás.
    U nás je to hlavně o nálezu granátů a polodrahokamů v Českém ráji.Ale i o začátcích horolezectví až do současnosti.Teď má v muzeu výstavu můj oblíbený fotograf Vilém Heckel,tak máme se sestrou plánovanou návštěvu.Včera jsme měly jiný program,tak jsme to nestihly.Hani,měj hezkou neděli

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš, správně jsi napsala, že každé muzeum je něčím zajímavé, to mohu potvrdit. Takže já přijedu do nějakého města a nezajímá mě nákup nějakých "hadrů" ☺, ale jdu do muzea a tam jsem jako ryba ve vodě. Kolikrát žasnu, jaké exponáty mají v malých muzeích, o kterých nikdo nepíše a smekám před prací těch muzejníků, jejichž jména jsou uvedena někde u dveří drobným písmem, jen pro formu. Mám spoustu dojmů právě z muzeí.
      Výstava V. Heckela bude jistě zajímavá a pokud něco nafotíš a dáš na blog, ráda si to prohlédnu. Ať se daří! 🍀

      Vymazat
  3. Muzea mám moc ráda! V posledních letech mají expozice většinou nový, modernější vzhled, už to nejsou jen vitríny a popisky.
    Heni, přeji hezkou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, pokud máš muzea ráda, pak jsi můj člověk. ☺ U mne nevítězí vždy jen moderní vzhled, mám dojem, že někdy je to na "závadu", ale je to věc názoru. I malá, téměř venkovská muzea nejsou příliš moderní, ale mají své kouzlo a moderní pojetí by to pokazilo. Rozhodně to nejsou jen vitríny a popisky.
      Díky za názor a přeji úspěšný den. 🍀

      Vymazat
  4. Hanko, je dobré občas zavítat do muzea, přemýšlím kolik jsme jich už navštívili s našim klubem a výstav a pak také zámky. Dříve jsme tak nějak více chodili, s dětmi, vnuky, budu to muset napravit ☺ Toto by se mě zrovna líbilo, kroje jsou nádherné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, jsou zajímavá muzea i pro ty, kteří tu historii tak nehltají, nebo tam mají krátkodobé výstavy. Já se přiznám, že já bych raději s žádným klubem do muzea nešla, důvod je jasný. Pár společných návštěv jsem zažila, osobně jsem z toho nic neměla, každý spěchal, nic některé nebaví, ale tvrdí pak, že tam byl. Kolikrát jsem si pak návštěvu zopakovala sama v klidu a fotím si, co já chci, nejsem tam půl hodiny ale třeba dvě a a "neposlouchám ty řeči". Naštěstí se s partnerem shodneme, co nás zajímá.

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Toulky českou minulostí: 185. schůzka: Glejt

Zkuste si vzpomenout, kdy jste poprvé a v jaké souvislosti slyšeli slovo "glejt". Myslím, že tady bude asi jednoznačná shoda.  „Lé...