Čekanku určitě nepřehlédnete díky výrazným modrým květům, které kvetou od začátku
léta až do pozdního podzimu. Najdete ji i někde ve škarpě nebo těsně u silnice, jak jsem se na dovolené mohla přesvědčit, ale my potřebujeme čistou. Modrá barva květů je nejčastější, ale uvádějí se odchylky od bílé až po
bledě růžovou. Možná je to dáno půdou. Nejúčinnější částí čekanky je její
kořen.
Jestli jste slyšeli o cikorce, tak ta se dříve z kořene vyráběla jako náhražka kávy. Tu pili moji prarodiče a chutnala jim s mlékem a
někdy i s medem. Cikorka dostala název z latinského Cichorium intybus.
Čekanka obecná je často považována za plevel, ve skutečnosti se ale dají
využít všechny její části, které jsou velmi zdravé. Byla používána k léčení různých onemocnění, zabírá např. na bolesti hlavy a úzkost. Je také známo, že má protizánětlivé účinky a pomáhá při léčbě nachlazení a kašle.
Čekanka mimo jiné
pomáhá regulovat krevní cukr, odvádět z těla zplodiny a toxiny, bojovat
proti rakovině či podporovat hubnutí. Ve středověku ji pěstovali mniši v klášterech, ale využívala se
i v kuchyních. Podívejte se na obrázek a uvidíte, jestli je další čtení pro vás:
Čekanka působí proti cukrovce
Kořen čekanky je zdrojem téměř neuvěřitelného množství zdraví
prospěšných látek. Účinky extraktu z praženého kořene čekanky na krevní cukr a pohyby střev se zabývala japonská studie z roku 2015. Po čtyřech týdnech konzumace kořene čekanky se u účastníků zlepšila nejen hyperglykémie (vysoká hladina cukru v krvi), ale i fungování střev. Tato zjištění naznačují, že extrakt z kořene čekanky by mohl oddálit
nebo zabránit časnému nástupu nemoci diabetes mellitus a zlepšit pohyby
střev.
Podpora zdravého trávicího systému
Správné fungování střev je významným zdravotním benefitem čekanky.
Tato rostlina je totiž vynikajícím zdrojem prebiotické vlákniny inulin,
která podporuje zdravý střevní mikrobiom.
Chcete-li vědět, co je inulin, klikněte ZDE. Inulin totiž zlepšuje peristaltiku střev a konzistenci stolice, jeho pravidelné
užívání tedy pomáhá řadě lidí předejít zácpě. To je také prospěšné pro
starší jedince, u kterých se zácpa vyskytuje častěji. Působení prospěšných střevních bakterií navíc vede ke zlepšení
vstřebávání minerálů a zvýšení ochrany před škodlivými bakteriemi.
Pomáhá také při léčbě žlučových a ledvinových kamenů, zánětů močových
cest, nechutenství i zácpě.
Čerstvý kořen čekanky obsahuje přibližně 68% inulinu, zatímco sušený kořen čekanky obsahuje 98% inulinu.
Zajímavé jsou také výrazné antioxidační vlastnosti čekanky, které má
díky mnoha bioaktivním sloučeninám, jako jsou fenolové kyseliny a
flavonoidy.
Antioxidanty jsou pro člověka důležité. Mohou chránit lidské tělo před různými nemocemi.

Komu prospívá čekanka
Čekanka se užívá jako složka bylinných čajů na nemoci jater a žlučníku a na mírné bolesti při žlučových a ledvinových kamenech.
Čekankový čaj: jednu čajovou lžičku kořene čekanky
zalijeme 1/4 l vroucí vody, zakryjeme a necháme 15 minut vyluhovat.
Užívá se dvakrát až třikrát denně.
Vedle toho čekanka zlepšuje chuť k jídlu, podporuje činnost
trávicí soustavy a používá se též jako doplněk do čajových směsí při cukrovce. Doporučuje se i lidem, kteří mají velmi citlivý žaludek nebo trpí žaludečními vředy.
Pokud na jaře najdete čekanku na místě, které není znečištěno, můžete
si její mladé lístky natrhat a použít do salátů. Kořen čekanky se
špatně vykopává, ale dá se získat i ve formě potravinových doplňků -
kapslí, tablet nebo extraktu. K sehnání je i čekankový sirup a výborná
čekanková náhražka kávy.
Čekanka a hubnutí
Výzkum naznačuje, že čekanka může pomáhat regulovat chuť k jídlu a
podporovat tak dlouhodobé úsilí o hubnutí. Vysoký obsah vlákniny v této
bylině vytváří v trávicím ústrojí gelovitou látku. Ta podporuje pocit
sytosti.
Jak čekanka pomáhá při snaze o zhubnutí:
- Stimuluje produkci žluči, což pomáhá tělu lépe trávit tuky.
- Snižuje hladinu cukru v krvi.
- Může omezit počet přijímaných kalorií díky inulinu, který pomáhá zpomalit trávení a podporuje pocit sytosti.
- Pomáhá tělu zbavovat se přebytečné vody a toxinů.
zdroj: denik.cz, chiashake.cz, Wikipedie
Čekanka - moje oblíbená kytička. Každý rok fotím její modré květy a vždy potěší. I já patřím k těm, kteří v dětství pili cikorku či meltu. Dnes, Bohužel, už jen kafe. Díky za hezký příspěvek. Přeji pěknou neděli.
OdpovědětVymazatČekanku známe nejspíš všichni. A kafe ... dopřejme si ho, taky musíme mít nějakou "neřest".
VymazatDěkuji za pochvalu a měj se pěkně. ☺
Děkuji za zajímavé informace, zatím jsem čekanku vnímala jen jako milou kytičku u cest...
OdpovědětVymazatHani, posílám pozdravy, Helena
Ano, milá kytička u cest a jaké má léčivé účinky!
VymazatDěkuji, Helenko a pozdrav opětuji. ☺
Vzpomínám, jak se u nás vařila ráno melta a dávala se do ní lžíce cikorky. Asi mnohem zdravější nápoj po ránu než dnešní kafe. Čekanka je pro mne modrá kytička, vždy jsem měla pocit, že modrých kvítků je málo, teď jsem je počítala a není to tak hrozné...hezké čtení a pro mne i poučení... Alena
OdpovědětVymazatAlenko, moc děkuji za milá slova a jsem ráda, že se můj příspěvek líbil. Však je tvořím pro vás... ☺
VymazatČekanku znám. Tady sice roste, ale je jí vidět stále méně. Dříve bývala na lukách i podél cest. Teď už moc ne. měj se hezky.
OdpovědětVymazatJari, čekanku známe asi všichni. Jsou místa, kde se vyskytuje víc, u nás ve městě ji také nevidím.
VymazatTaké se měj hezky.
Babička mi vařívala meltu a i doma jsme ji vařívali. Měla jsem ji ráda. Jen nesměl v přidaném mléku plavat škraloup :-).
OdpovědětVymazatRáda jsem si o čekance vše přečetla. Zrovna včera jsem ji potkala u cesty.
Hezký den !
Hanka
Hanko, to jsou pěkné vzpomínky, že? ☺ Dnes bys možná i ten škraloup vydržela...
VymazatDěkuji za zájem a přeji pěkné srpnové dny. ☺
Čekanka je moc pěkná kytička a ještě je tak prospěšná. Velmi užitečný článek. Děkuji.
OdpovědětVymazatMaruško, děkuji za pochvalu článku a jsem ráda, že Tě čekanka zaujala.
VymazatMěj se hezky.
Hanko, vítám Tě na blogu a jsem ráda, že článek zaujal. Oživila jsem příjemné vzpomínky a třeba si čekanky budeme všímat víc. ☺
OdpovědětVymazatPřeji pěkný srpen.