Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

neděle 13. prosince 2020

Podzimní den na Žermanické přehradě

Jednoho podzimního dne jsme se vydali na Žermanickou přehradu. V dálce za přehradou upoutává náš pohled Lysá hora, která je nazývána královnou Moravskoslezských Beskyd. Bývala každoročním cílem slezského barda Petra Bezruče. 

Žermanická přehrada leží v údolí řeky Lučiny blízko obce Žermanice. Byla vybudována mezi lety 1951 - 58 jako hlavní zásobárna vody pro ostravský průmysl. Brzy se ukázalo, že vodnost řeky Lučiny je kolísavá, bylo rozhodnuto o stavbě přivaděče Morávka - Žermanice, který přivedl vodu z řeky Morávky. Dokončen byl v r. 1959.

Přehradu tvoří klasická betonová konstrukce a množství zadržované vody dosahuje až 25 000 000 m3.  Celá stavba je dlouhá 314 metrů a vysoká 38 metrů. Hloubka dosahuje až 28 m, ale záleží na aktuálním stavu vody v přehradě. I dnes je voda z přehrady využívána k průmyslovým účelům. Na dně přehrady bývala kdysi malebná vesnice pod Beskydami. Kvůli přehradě tam byl zatopen kostel, škola, hřbitov, mnoho domů a zemědělských usedlostí, také tři mlýny. 

V nádrži žije spousta druhů ryb, je možné ulovit tradičního kapra nebo cejna, ale i velké štiky, candáty, úhoře, okouny, amury, boleny... V horní části nádrže se vyskytují i pstruzi. Přehrada slouží jako rekreační oblast pro ostravskou aglomeraci. V blízkosti jsou soukromé chaty, tábořiště, hotely i autokempink. V blízkosti hráze se nachází opuštěný a částečně zatopený těšínitový lom na ploše 1,95 ha, kde je vzácná flora a fauna. Hranici přehrady tvoří obce Lučina, Dolní Domaslavice, Soběšovice a Žermanice. 

Ještě se vrátím k Lysé hoře, ta je nepřehlédnutelná a pohled na ni tam neomrzí. Je nejvyšší horou v Moravskoslezských Beskydech a nejvyšší vrchol má nadmořskou výšku 1323 m. Nejvyššímu hrotu se říká Gigola, leží nad hranicí lesa, místy je porostlá uměle vysazenou kosodřevinou. Na vrcholu Lysé hory stojí telekomunikační věž o výšce 78 m. Je tam i služebna horské služby, meteorologická stanice a známá Bezručova chata na místě původní vyhořelé.

 
 Jako v románu E. Hemingwaye Stařec a moře :-))
Tak, to jsou Žermanice ...

6 komentářů:

  1. Fukčarinka - přehrada mě blízká a navštěvovaná v každém ročním období.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vítej, krajanko, však já jsem tento článek vložila s myšlenkou na Tebe. Z Tvého blogu (už toho původního) vím, že na přehradu často jezdíte a tak i my s přítelem jsme se přidali. A rádi ... ☺

      Vymazat
  2. Žermanice nepoznám ale vďaka Tvojmu článku a obrázkom už viem ako to tam vyzerá. V lete to musí byť ozaj super. Prajem Ti Hanička samé pekné podobné výlety!
    Snáď to korona nezastaví... 🌞

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vierko, ani se nedivím, že tuto přehradu nepoznáš, myslím, že ani mnozí z ČR ty naše končiny vůbec neznají, to patří ke koloritu našeho kraje a tak u mne na blogu i takové podobné články postupně budou. Doufám, že příští rok, co se týká nákazy, bude už podstatně lepší. Kéž by... ☺

      Vymazat
  3. Ahojky, prajem pohodový večer! 💖

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, Vierko, zkouším, jak ty komentáře fungují a také přeji pohodový večer. :-))

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Slovensko: Megoňky - kamenné gule

  Pokud je možnost, ráda navštívím Slovensko. Megoňky jsou na druhé straně Jablunkovského průsmyku . Možná jste o tom už slyšeli. "Loka...