Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

pondělí 15. února 2021

Hlas pro tento den: Bekasina otavní

 
foto Naši ptáci
 
 
 
Bekasina otavní - samec 

Mečivé zvuky, které jsme poslouchali, nejsou pravým hlasem. Jsou to zvuky mechanické, které vznikají vibrací vzduchu o ocasní pera střemhlav letící bekasiny. Tyto zvuky jsou součástí svatebního letu samečka bekasiny. Ten, zejména v ranních a podvečerních hodinách, obletuje ve složitých křivkách své teritorium, přičemž se v určitých fázích letu střemhlav spouští k zemi. Při tom postaví krajní ocasní pera kolmo k ose letu a prudkými vibracemi těchto per vzniká onen zvláštní, pro bekasinu typický mečivý zvuk. 
Bekasina otavní má však vedle tohoto instrumentálního zvukového projevu i typické hlasové projevy. Charakteristický hlas, kterým se samec ozývá v toku, bývá přirovnáván k tikání hodin.  

Životním prostředím bekasiny jsou mokřadní stanoviště. V hnízdní době to jsou především rašeliniště, slatiniště a různé typy mokrých luk, zejména v blízkosti rybníků. V důsledku meliorací a odvodňování došlo však za posledních 20-30 let na řadě míst ke značnému úbytku a někde i k úplnému vymizení bekasiny. Jestliže na mokrých loukách u Třeboně v jakémsi ráji bekasin hnízdilo počátkem 70. let na čtvereční kilometr 27 párů, po úpravách poklesla jejich početnost na pouhých 5 párů na čtvereční kilometr. Není tedy divu, že bekasinu dnes nalezneme na červeném seznamu ohrožených živočichů.

Dneska jsem si řekla, inu,

zrýmuji i bekasinu,

veliká je jako drozd,

v mokrých loukách bývá host.

 

Do bažin si ráda lozí,

v letu mečí jako kozy,

sameček pro ptačí holku,

jak hodiny tiká v toku.

 

Střemhlavým se chlubí letem,

hledá družku k ptačím dětem,

hnízdo má na zemi v trávě,

k snědku červy loví hravě. 

 (Plysacek)

Bekasina otavní. Capella galinago (foto Miloš Vogl 

1 komentář:

  1. Hani,"nebeská koza", tak o tomto ptáčku jsem neměla ponětí. Zajímavy projev. ☺

    OdpovědětVymazat

Toulky českou minulostí

Slovensko: Megoňky - kamenné gule

  Pokud je možnost, ráda navštívím Slovensko. Megoňky jsou na druhé straně Jablunkovského průsmyku . Možná jste o tom už slyšeli. "Loka...