Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

úterý 13. dubna 2021

Příběhy slavných značek: Amylon

Do vínku mu bylo dáno silné sociální cítění. A proto se z něj stal lékař. Když však škrobárenskému podniku jeho tchána hrozil zánik, svlékl bílý plášť a stal se továrníkem. Několik generací dětí vyrostlo na jeho cukrových mejdlíčkách. A puding stejné receptury se v kuchyni využívá dodnes.

Základy firmy, která svoji existenci postavila na bramborovém škrobu, nezbytném pomocníku nejen v kuchyni, ale i v široké domácnosti, lze datovat už do druhé poloviny 19. století.

Za svoji slávu však firma Amylon vděčí Františku Malínskému – lékaři, továrníkovi, bankéři a politikovi.

Lidé, nebo brambory?

František Malínský se narodil 30. listopadu 1850 v Hlinsku. Protože chtěl pomáhat lidem, stal se lékařem. Mezi lidmi byl velmi oblíbený. Ve svých sedmadvaceti letech učinil osudový krok – oženil se s Boženou Peškovou.

Otec paní Boženy patřil k předním podnikatelům na Přibyslavsku a jako první v tomto regionu se pustil do průmyslového zpracovávání brambor. Svůj závod měl v Ronově nad Sázavou, kde z bývalé vyhořelé papírny vybudoval škrobárnu. Vyráběl se zde i sirob a hroznový cukr velké kvality.

Bohužel pan Pešek brzy zemřel a jeho dobře rozjetý podnik zůstal na krku jeho ženě, ovdovělé paní Johaně. Jenže firma nevzkvétala. Malínský si musel vybrat: Buď nechá škrobárnu padnout, nebo přiloží ruku k dílu a pustí se do záchrany majetku své manželky.

Bílý plášť putoval na hřebík

Po dlouhém rozmýšlení si vybral druhou cestu. V roce 1891 se osobně ujal vedení celého závodu, provoz přestavěl, modernizoval zastaralé zařízení, zlepšil organizaci práce, a tím snížil výrobní náklady. Díky tomu snad na poslední chvíli postavil celý podnik na nohy.

Rozšířil ho o další provozovny, postavil továrnu na škrob v Nížkově, bednárnu v Poříčí, přibyla nová továrna a automatický mlýn v Přibyslavi. V prvním desetiletí nového století měl už na padesát dělníků.


Croissanty s pudinkem: 

Těsto: 

350 ml plnotučného mléka 

450 g hladké mouky + na podsypání 

75 g třtinového cukru 

15 g droždí 

špetka soli 

2 vejce (do těsta + na potření) 

250 g másla 

Náplň: 

1 balení vanilkového pudinku

400 ml plnotučného mléka

1 lžíce cukru krystal

50g másla

8 komentářů:

  1. ☺ Pudink nikdy nezklame. ☺ Zajímavá historie Amylonu. ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, také mě to zaujalo, navíc ta receptura je stejná. ☺

      Vymazat
  2. Na ten obrázek na pudingovém sáčku si pamatuju

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten obrázek se fakt povedl a možná ho děti pak chtěly. ☺

      Vymazat
  3. Hani moc ráda jsem si přečetla o historii Amylonu. Pudink dělám často, máme ho moc rádi. Nejvíc vanilkový. A krém na buchtičky také kupuju. Tento týden hlídáme tři malé vnučky a tak byly buchtičky s krémem. Holky to milujou...Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, díky ... Je vidět, že i pudink má svou historii a vůbec se nedivím, že vnučkám chutná, jůů, ty buchtičky musely být ☺ ☺ ☺.

      Vymazat
  4. Nemám slov, jsem nadšena!!! Můj pradědeček byl hospodářský správce u dr.Malínského v Ronově a Hessově. Díky dr Malinskému byl i akcionářem firmy Amylon.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pak je to článek hlavně pro Tebe! Měl tam tedy velmi dobrou pozici a možná bys k tomu mohla ještě něco napsat. Mám radost. ☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Kalendárium z Moravskoslezska: Duben - ze starého kalendáře

  Sto dva roky starý kalendář můžeme otevřít díky archivu "Książnica Cieszyńska".