Základy firmy, která svoji existenci postavila na bramborovém škrobu, nezbytném pomocníku nejen v kuchyni, ale i v široké domácnosti, lze datovat už do druhé poloviny 19. století.
Za svoji slávu však firma Amylon vděčí Františku Malínskému – lékaři, továrníkovi, bankéři a politikovi.
Lidé, nebo brambory?
František Malínský se narodil 30. listopadu 1850 v Hlinsku. Protože chtěl pomáhat lidem, stal se lékařem. Mezi lidmi byl velmi oblíbený. Ve svých sedmadvaceti letech učinil osudový krok – oženil se s Boženou Peškovou.
Otec paní Boženy patřil k předním podnikatelům na Přibyslavsku a jako první v tomto regionu se pustil do průmyslového zpracovávání brambor. Svůj závod měl v Ronově nad Sázavou, kde z bývalé vyhořelé papírny vybudoval škrobárnu. Vyráběl se zde i sirob a hroznový cukr velké kvality.
Bohužel pan Pešek brzy zemřel a jeho dobře rozjetý podnik zůstal na krku jeho ženě, ovdovělé paní Johaně. Jenže firma nevzkvétala. Malínský si musel vybrat: Buď nechá škrobárnu padnout, nebo přiloží ruku k dílu a pustí se do záchrany majetku své manželky.
Bílý plášť putoval na hřebík
Po dlouhém rozmýšlení si vybral druhou cestu. V roce 1891 se osobně ujal vedení celého závodu, provoz přestavěl, modernizoval zastaralé zařízení, zlepšil organizaci práce, a tím snížil výrobní náklady. Díky tomu snad na poslední chvíli postavil celý podnik na nohy.
Rozšířil ho o další provozovny, postavil továrnu na škrob v Nížkově, bednárnu v Poříčí, přibyla nová továrna a automatický mlýn v Přibyslavi. V prvním desetiletí nového století měl už na padesát dělníků.
Croissanty s pudinkem:
Těsto:
350 ml plnotučného mléka
450 g hladké mouky + na podsypání
75 g třtinového cukru
15 g droždí
špetka soli
2 vejce (do těsta + na potření)
250 g másla
Náplň:
1 balení vanilkového pudinku
400 ml plnotučného mléka
1 lžíce cukru krystal
50g másla
☺ Pudink nikdy nezklame. ☺ Zajímavá historie Amylonu. ☺
OdpovědětVymazatAno, také mě to zaujalo, navíc ta receptura je stejná. ☺
VymazatNa ten obrázek na pudingovém sáčku si pamatuju
OdpovědětVymazatTen obrázek se fakt povedl a možná ho děti pak chtěly. ☺
VymazatHani moc ráda jsem si přečetla o historii Amylonu. Pudink dělám často, máme ho moc rádi. Nejvíc vanilkový. A krém na buchtičky také kupuju. Tento týden hlídáme tři malé vnučky a tak byly buchtičky s krémem. Holky to milujou...Lenka
OdpovědětVymazatwww.babilenka.cz
Leni, díky ... Je vidět, že i pudink má svou historii a vůbec se nedivím, že vnučkám chutná, jůů, ty buchtičky musely být ☺ ☺ ☺.
VymazatNemám slov, jsem nadšena!!! Můj pradědeček byl hospodářský správce u dr.Malínského v Ronově a Hessově. Díky dr Malinskému byl i akcionářem firmy Amylon.
OdpovědětVymazatPak je to článek hlavně pro Tebe! Měl tam tedy velmi dobrou pozici a možná bys k tomu mohla ještě něco napsat. Mám radost. ☺
Vymazat