Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

neděle 18. dubna 2021

Proč je můj blog Kaleidoskop?

Na úvod musím uvést, že článek vznikl na téma měsíce v Klubu blogerů. Ze dvou témat to je téma "únikové", jak by řekli maturanti u své slohovky.  
Proto začnu konstatováním - rozhodla jsem se založit svůj vlastní blog. Tak vidíte, žádná originální myšlenka se nekoná, tohle udělaly stovky, asi tisíce lidí přede mnou. Myšlenka na založení blogu zrála mnoho let. Výsledkem toho zrání nyní je, že jsem ráda, že jsem na "Blogu" nic nezakládala, tím mě minuly patálie a neblahé zkušenosti mnohých blogerek (ty asi v blogovém světě převažují). 

V době, kdy mnozí připomínají 10. a vyšší výročí svých blogů, já začínám. Po pravdě, také jsem mohla takové kulatiny slavit, ale stejně - kde ty loňské sněhy jsou! Rozdíl je v tom, že mám jasno, že ani blog tu není navěky a třeba fotky mohou zmizet nenávratně během jednoho dne.

Slušelo by se připomenout moje začátky, kdy jsem blogy objevila, začala je postupně sledovat.
Je to dávno, dokonce tak dávno, že si to mnozí/mnohé ani neumí představit. Některé současné kolegyně byly v té době ještě dětmi.
Chci tady jmenovat Babču, její blog byl totiž před těmi mnoha lety první, na který jsem čirou náhodou natrefila. Stále vidím barevnost jejího tehdejšího blogu, kde mě zaujal slovní fotbal, na který jsem vytrvale chodila. Byl to prostě originální blog a to mě oslovilo. Byla tam i výborná atmosféra, to se dalo vycítit. Kromě fotbalu se mi líbily i Babčiny recepty, které měla (a snad má dosud) na videích, je vidět, že je to zkušená kuchařka. A pak ten typický jazyk ve slezském nářečí!

Do té doby jsem vůbec nevěděla, že blogy existují, měla jsem jiné zájmy i povinnosti. Postupně jsem rozšířila okruh svých návštěv na blozích, objevila jsem další, pro mne zajímavé blogy. Myšlenka na vlastní blog se sice objevila, občas mě k tomu i někdo vyzval, ale postupem času se otupila a jaksi zanikla. Až koncem loňského roku se události seběhly tak, že jsem zahájila svoje vlastní blogování. V době, kdy spousta blogerů začínala znovu, měla starosti s přesouváním materiálů - to mě minulo.

Začala nová etapa, ale proč "Kaleidoskop"?

Když se přiblížila chvíle, že blog založím, napadlo mě: jak blog pojmenovat? Nesmějte se, blogů je už tolik, že být originální je těžké. A jen mezi těmi, které jsem objevila, je "přehankováno". Hned mi bylo jasné, že Hančin blog to nemůže být. Ano, může být  blog bez jména, ale kdo bude vědět, komu patří, když jsem léta chodila na blogy a komentovala jako Hanka? Musím dodat, že anglický název jsem hned vyloučila. Jsem v Česku a tyhle cizokrajné názvy nepodporuji.

Našla jsem i video, kde "odborně" radí, že blog by měl mít vyhraněné zaměření, aby oslovil určitou část lidí. S tím mám však problém, protože jsem si uvědomila šíři svých zájmů. Ty hlavní uvádím ve svém profilu a to ještě nejsou všechny.
A zase jsem u názvu - Všehochuť a Pestrý svět (ten by se mi líbil víc) by mě charakterizovaly, jenže tohle už tady je, tak jak vlastně? Pak jsem přišla na název podle své kdysi oblíbené hračky z dětství - po pravdě je to jediná z hraček z mého dětství, kterou jsem si nechala. Je malá a může si s ní pohrát i dospělý. Ona to zase hračka až tak není. Ale vždy se mi líbila ... ano, bude to "Kaleidoskop"!

Co to vlastně znamená?
Jednak je to hračka krasohled tvořená několika zrcadly v tubusu, umožňující vytváření obrazců z uvnitř nasypaných malých barevných sklíček.
To mě inspirovalo.Třeba jsem inspirovala i já vás, ten krasohled může být i dnes drobným dárkem.  

 

Jak funguje kaleidoskop? Můžete se podívat:


Podobně jako v kaleidoskopu, který díky barevným sklíčkům vytváří neopakovatelné obrazce a ty se pak se spojují v celek, může být kaleidoskopem i obsah blogu pestrý svými tématy. A tohle je od začátku můj záměr.

Kaleidoskop si můžete koupit, ale kutilové si ho mohou podle návodu i vyrobit - z rolky od kuchyňských utěrek + další materiál: 

 


Kdo rád pracuje s Photoshopem, má tady Photoshopové Orgie: 

 

A víte, že Kaleidoskop je i písnička? Ta je maskotem mého blogu: 
 

Tak vidíte, že s kaleidoskopem není nuda, že?

zdroj: videa Youtube, foto internet


8 komentářů:

  1. Moc krásně a výstižně jsi to popsala.Tak, ať se barevná sklíčka stále mění v krásné nápady, zajímavosti, a ať tě to stále baví a máš o čem psát.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc, Jani, snažila jsem se to vystihnout. To přirovnání ke krasohledu je pravdivé. ☺

      Vymazat
  2. Hanko,patřím k blogerkám 10+ ☺, dlouho jsem se nemohla smířit s tím, že můj starý blog zmizí.Po dlouhém zvažování,zda jej převést,či ne,padlo rozhodnutí- nepřevádět a začít znova. Tak jak v životě to chodí, něco končí a něco začíná.
    Tvému kaleidoskopu přeji i nadále ať hýří barevností. Ráda sem chodím a mnohdy se novému přiučím. ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, já k tobě chodím už léta a vím, jaké to blogování na blog.cz bylo. Toho jsem ušetřena. Jsem ráda, že patříš k mým návštěvníkům, vždy tě tady ráda přivítám. ☺

      Vymazat
  3. Hani krasohled měla moje teta, ke které jsme chodily s babičkou na návštěvu. Moc jsem se k ní vždycky těšila, mimo jiné i kvůli tomu, že mi půjčí krasohled. Zrovna tak ráda chodím na návštěvu k Tobě. Přeji Tobě i nám návštěvníkům plno dalších zajímavých příspěvkú a radosti z Tvého blogu. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, jsem ráda, že jsi krasohled měla možnost poznat, tak asi víš, jak jsem to přirovnání myslela. Také ráda chodím na tvůj blog a za pěkné přání děkuji. Krasohled by se možná líbil i vnučkám. ☺

      Vymazat
  4. Já si pod názvem tvého blogu představila,že tu najdu kaleidoskop všeho.
    Krasohled jsem jako dítě milovala.Vždy jsem si představovala,že jsem v jiném světě,který si mohu otočením vytvářet podle sebe.Myslím,že i teď bych si ráda skládala barevné obrázky.
    Já jsem moc na názvem blogu nepřemýšlela,teď bych dala něco více originálnějšího.
    Hani,měj hezký začátek týdne

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Jitko, jak jsi to napsala. Já jsem krasohled také milovala a mám ho schovaný dosud. S tím si mohou pohrát i dospělí.
      Já jsem právě nad názvem blogu přemýšlela, o obsahu jsem měla jasno už daleko dříve. Blogů je hodně a být originální není jednoduché. Měj hezké dny, Jituš. ☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Pozoruhodné ženy: Helena Voldanová a Zelený čtvrtek

Dnešní článek je ke Dni učitelů, který se připomíná v den narození Jana Ámose Komenského. Všem, kteří tomuto nelehkému povolání zasvětili sv...