Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

sobota 3. července 2021

Bitva u Hradce Králové podruhé - Okólo Hradce - bitva začíná 3. července 1866

Pokračování 1. části:

Začátkem července 1866 hodlal Ludwig von Benedek s Prušáky srovnat skóre u Hradce Králové. Rakušáci dorazili na místo bitvy ještě 2. července v noci a zakopali se na téměř desetikilometrové obranné linii kolem několika vesnic, polí a lesíků. Sto sedmdesát pět tisíc pěšáků, čtyřiadvacet tisíc jezdců a sedm set sedmdesát děl. A jakých děl! Rakousko bylo v té době svou artilérií vyhlášeno. Obecně vzato měl von Benedek na své straně spoustu výhod. Prusko například velice slavně začalo používat nové pušky, které se nabíjely zezadu a tedy rychleji, ale v téhle době byly pořád ještě spolehlivější rakouské muškety, které se ládovaly zepředu a měly pekelný dostřel.

V městském muzeu ve Volyni je puškaři Sylvestru Krnkovi a jeho vynálezům věnovaná výstava. 

Ve Volyni žil mistr puškařský a vynálezce Sylvestr Krnka. Ten vynalezl pušky zadovky. Zezadu nabíjená střelná hlavňová zbraň je založena na možnosti otevřít a zase pevně zavřít hlaveň na straně opačné než je ústí hlavně. K tomu je používáno zařízení zvané závěr. Rychlopalné zadovky tak zkosily stovky rakouských vojáků ještě dřív, než stačili doběhnout do blízkosti nepřítele, aby mohli bodáky vůbec použít.

Rakousko mělo tenkrát ale i taktickou a strategickou výhodu postavení, rovněž odpočaté muže… Jenomže nemělo velitele, který by se dokázal flexibilně přizpůsobit situaci a těchto výhod využít. Jako stará páka von Benedek rád velel “ze hřbetu koně”, což je určitě heroické, ale ztratíte tím přehled o většině bojiště.

Bitva začala za rozbřesku 3. července a Prušáci byli většinu dopoledne trháni na kusy rakouským dělostřelectvem. Von Benedek ale měl v hlavě pořád zaryté dvacet let omílané postupy, které v moderním válečnictví už dávno nefungovaly, takže zahájil pěchotní útok směrem na Prušáky, kteří se tak díky svým rychle nabíjeným puškám dostali nablízko do ohromné výhody.

Takových chyb se stalo během bitvy hodně. Třeba skupina rakouských jednotek, která se nechala zatáhnout do bitvy o "bezvýznamný lesík" a odkryla tak celé jedno křídlo obranné linie, takže se Prusku podařilo dobýt kopec s artilerií a vpadnout Rakousku do zad… Přesto všechno se Rakušáci drželi až do momentu, kdy pruskému veliteli Helmutu von Moltke nepřispěchal na pomoc se třetí armádou korunní princ Vilém II..

Ke cti Ludwiga von Benedek je třeba říct, že včas rozpoznal prohranou bitvu a zahájil ústup, který se mu celkem povedl. Odpoutat bojující jednotky od sebe není jednoduchý úkol. Rakouský ústup byl kryt dělostřeleckou palbou… a řada rakouských dělostřelců své kamarády kryla až do posledního momentu. Když utichla děla, kryla ústup pěchoty jízda, která zabředla do krvavé řežby s pruskými jezdci.

Von Benedek zachránil jádro armády, ale pravděpodobně tady někde prohrál válku. Na druhé straně pole se von Moltke s Vilémem shodli, že jsou příliš oslabeni na to, aby Rakušáky pronásledovali. Všem zúčastněným trvalo několik dní, než jim došlo, jak významná tahle bitva v kontextu války byla.

Suma sumárum: 

Bitva u Hradce Králové, největší řežba na našem území: Jedno špatné rozhodnutí si vyžádalo padesát tisíc životů.

Prusko-rakouská válka skončila jasným vítězstvím Prušáků, které bylo podepsáno v Praze. Rakousko muselo postoupit řadu oblastí. Oslabilo ho to natolik, že se do roka přeměnilo na Rakousko-Uhersko (rakousko-uherské vyrovnání). Prušáci naopak získali natolik síly, že se von Bismarckovi jen o pět let později podařilo založit Německé císařství

Otto von Bismarck

Císař Vilém II. - kaiser Wilhelm II.

Podepsáním kusu papíru najednou vznikla největší mocnost v kontinentální Evropě.

A jen o pár desítek let později se obě dvě mocnářství rozpadla na konci 1. světové války, kterou mimochodem na rakouské straně začal pořád ten samý František Josef I. a na straně Německého císařsví stál císař Vilém II. se svým starým poradcem, velitelem Helmutem von Moltke.

Pokračování... 

zdroj: G.cz, denik.cz

10 komentářů:

  1. Hani, to je moc pěkné, že jsem na tvůj blog natrefila! Pořádně se tu porozhlédnu a doporučila jsem tě i své mladší vnučce, viz adelinblaznivysvet, mimochodem Volyně, městečko, kde žijí mí příbuzní z tátovy strany, stejně jako ve Strakonicích, Vodňanech a Prachaticích...a tam okolo. Strejda s tetou měli totiž 9 dětí!
    Zdravím Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřinko, vítej u mě na blogu! Tu oblast, hlavně Prachatice a okolí trochu znám díky svému příteli. Vypadá to, že příští měsíc tam pojedeme, pokud to vyjde. Strejda s tetou mají tedy rodinu, smekám.
      Taky jsem ráda, že jsem na Tvůj blog natrefila. Měj se pěkně. ☺

      Vymazat
  2. Hani to je další zajímavé nahlédnuté do historie. Vždy si je se zájmem přečtu i když teď na počítač moc nechodím. Jak jen můžu, raději jdu ven nebo vyrazíme někam na cesty, či jdeme k synovi na terasu. tam je fajn a klídek.. Přeji Ti krásné letní dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, chápu, že léto netrávíš u PC, když máš tu možnost. Jsem ráda, že Tě ty články zaujmou, však to tady zůstane a podle času můžeš nahlédnout.
      Také Ti přeji krásné léto, hlavně ve zdraví. ☺

      Vymazat
  3. Hani, ahoj. Zítra přijede za mnou na chalupu nejmladší syn, tak mu ukážu Tvoje příspěvky o bitvě na Chlumu. Jeho tyhle věci dost zajímají, dvakrát jsem s ním byla na rekonstrukci této bitvy. Zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, Leni, tak to je fajn, že ho to zajímá. Vy to tam moc daleko asi nemáte. Ještě bude jeden příspěvek k tomu, spíš uvedu pomníky a památníky v kraji.
      Přeji pěknou neděli vám všem. ☺

      Vymazat
  4. Skvěle zpracovaná bitva, tvůj blog doporučím kamarádce, která učí dějepis. Věřím, že ho učí zajímavě, ale i tak by u tebe mohla čerpat.
    Haničko, měj krásnou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Helenko, takové ocenění člověka potěší. Učit dějepis, zvláště v dnešní době, není jednoduché a myslím, že by se to kamarádce mohlo hodit, i když tady články budou postupně přibývat.
      Přeji Ti krásnou letní neděli, počasí zatím tomu nasvědčuje. ☺

      Vymazat
  5. Tvoje příspěvky mě baví.Ráda si o podobných bitvách čtu.
    Už jsem si při prvním příspěvku o bitvě říkala,že bychom se mohli jet ke Hradci Králové znovu podívat.
    Hani,měj hezkou neděli

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, moc děkuji, to člověka potěší. Mám radost, když i žena napíše, že si o podobných bitvách ráda čte. Je fakt, že vy to tam asi nemáte daleko, tak by se dalo, brzy bude článek o pomnících a památnících této bitvy, o Muzeu na Chlumu. Je tam toho hodně.
      Přeji příjemně prožitou neděli. ☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Pozoruhodné ženy: Helena Voldanová a Zelený čtvrtek

Dnešní článek je ke Dni učitelů, který se připomíná v den narození Jana Ámose Komenského. Všem, kteří tomuto nelehkému povolání zasvětili sv...