"Studené nepečené dorty si říkají o
studené ingredience. Nemá žádný význam ztrácet v kuchyni čas vymýšlením,
vařením, smažením nebo jinou přípravou krémů" - to tvrdí vyhlášený cukrář pan Maršálek 👍.
V obchodě stačí navštívit regál se studenými výrobky z oblasti
mléčného sortimentu, najdeme tam kefír, kysanou smetanu, podmáslí,
tvaroh, pomazánkové máslo, různé krémové sýry, a to vše je ideální jako
pojidlo do studených dortů.
Čím je vybraná ingredience tekutější,
tím spíš budeme muset použít ztužovač. Agar nebo želatinu. U želatiny
používáme 3 g na 150–200 g tekutiny, tzn. že se musíme podívat, zda je
to mléko, které je vysoce tekuté nebo podmáslí, které se spíš lehce
táhne. Takže u mléka bychom použili 4–4,5 g na 200 g, u podmáslí 2–2,5 g
želatiny.
Ať se vám ty nepečené letní dezerty povedou.
Tvarohový dezert
Jako tvarohový dezert nebo nepečený dort jej má v repertoáru nejedna
hospodyňka. Výhodou je prakticky nekonečné množství variací tohoto
dezertu, pokaždé bude ale chutnat skvěle.
Ingredience receptu
- 500 g měkkého tvarohu
- 250 ml smetany ke šlehání
- želatinový ztužovač
- ovoce
- piškoty
- želatinový ztužovač
- 1 balení vanilkového cukru
- 2 lžíce cukru krupice
Způsob přípravy
V míse smíchejte tvaroh s vanilkovým cukrem. V jiné míse si ušlehejte šlehačku a krupicový cukr.
Oboje
smíchejte, získáte také základní tvarohový krém. Podle návodu na obalu
si připravíme želatinový ztužovač a smícháme se směsí.
Připravíme
si dortovou formu. Na dno poklademe vrstvu piškotů. Můžete použít i
cukrářské, nebudou se tolik rozmáčet. Piškoty lze také namočit v kávě
nebo v rumu. Poklademe na střídačku vrstvou tvarohu a piškot. Do krému můžeme dát kousky ovoce.
V
létě použijeme ovoce čerstvé, například meruňky, jahody či borůvky. V
zimě, jestliže po ruce nemáme, můžeme také sáhnout pro kompot. Přes noc
necháme vychladit. Ztužovač nezbytný samozřejmě není, jen nám moučník
nepůjde vyklopit z formy a neudrží tvar, takže ho můžeme nechat
například v zapékací míse.
Nepečený dort s ovocem
Do menší formy:
Co budeme potřebovat:
- 1 až 2 balíčky piškotů podle velikosti a typu formy
- 500 gramů jahod či jiného lesního ovoce, případně konzervované ovoce, například broskve
- 500 ml zakysané smetany
- 2 vanilkové cukry
- želatina (volitelné)
Postup: Zakysanou smetanu smícháme s cukrem. Do
zvolené formy vyskládáme vrstvu piškotů, tu pak zalijeme krémem. Krém
poklademe kousky ovoce. Následují piškoty, pak znovu krém a zase ovoce.
Opakujeme, dokud stačí forma a suroviny, ale končit bychom měli ovocem. Tip:
Pokud pracujete s ovocem v konzervě, ze šťávy z plechovky můžete
vyrobit ovocnou želatinu a tou celý dort dotáhnout k dokonalosti. Hotový
dezert necháme přes noc zatuhnout v lednici.
Nepečený dort s
tvarohem a ovocem
Na tento skvělý dort si připravte následující suroviny:
cukrářské piškoty
kulaté dětské piškoty
750 g tvarohu
500 ml smetany ke šlehání
2 vanilkové cukry
4 lžíce moučkového cukru (nebo alternativní sladidlo podle chuti)
cca 500 g ovoce (větší pokrájejte na kousky, ale ponechte si pár
kousků vcelku na ozdobu)
čokoláda nebo kakao na zdobení
Postup:
Do velké mísy dejte tvarohy, smetanu, vanilkový i moučkový cukr a
šlehačem vyšlehejte do hladkého krému. Na dno dortové formy rozložte
kulaté piškoty, boky vyložte dlouhými cukrářskými piškoty. Piškoty
můžete pokapat ovocnou šťávou, ale není to nezbytné. Navrstvěte na ně
část tvarohové směsi, posypejte ovocem a zase položte vrstvu piškotů.
Pokračujte střídáním vrstev, přičemž poslední vrstva bude tvarohový
krém.
Dort dejte do ledničky vychladit, nejlépe přes noc, aby pěkně ztuhnul.
Před podáváním dozdobte ovocem i navrchu, nebo ho můžete polít
rozpuštěnou čokoládou či posypat čokoládovými hoblinkami nebo jen
kakaem. Například při použití banánů, vypeckovaných višní nebo sladkých
zralých hrušek, je kombinace s čokoládou opravdu fantastická. Také
jahodový dort je výborný s čokoládou, zkuste ale pro změnu čokoládu
bílou.
Čtěte více na: https://www.mestozen.cz/recept-pripravte-si-nepeceny-dort-s-ovocem/
Nepečený dort s
tvarohem a ovocem
Na tento skvělý dort si připravte následující suroviny:
cukrářské piškoty
kulaté dětské piškoty
750 g tvarohu
500 ml smetany ke šlehání
2 vanilkové cukry
4 lžíce moučkového cukru (nebo alternativní sladidlo podle chuti)
cca 500 g ovoce (větší pokrájejte na kousky, ale ponechte si pár
kousků vcelku na ozdobu)
čokoláda nebo kakao na zdobení
Postup:
Do velké mísy dejte tvarohy, smetanu, vanilkový i moučkový cukr a
šlehačem vyšlehejte do hladkého krému. Na dno dortové formy rozložte
kulaté piškoty, boky vyložte dlouhými cukrářskými piškoty. Piškoty
můžete pokapat ovocnou šťávou, ale není to nezbytné. Navrstvěte na ně
část tvarohové směsi, posypejte ovocem a zase položte vrstvu piškotů.
Pokračujte střídáním vrstev, přičemž poslední vrstva bude tvarohový
krém.
Dort dejte do ledničky vychladit, nejlépe přes noc, aby pěkně ztuhnul.
Před podáváním dozdobte ovocem i navrchu, nebo ho můžete polít
rozpuštěnou čokoládou či posypat čokoládovými hoblinkami nebo jen
kakaem. Například při použití banánů, vypeckovaných višní nebo sladkých
zralých hrušek, je kombinace s čokoládou opravdu fantastická. Také
jahodový dort je výborný s čokoládou, zkuste ale pro změnu čokoládu
bílou.
Čtěte více na: https://www.mestozen.cz/recept-pripravte-si-nepeceny-dort-s-ovocem/
Nepečený dort s
tvarohem a ovocem
Na tento skvělý dort si připravte následující suroviny:
cukrářské piškoty
kulaté dětské piškoty
750 g tvarohu
500 ml smetany ke šlehání
2 vanilkové cukry
4 lžíce moučkového cukru (nebo alternativní sladidlo podle chuti)
cca 500 g ovoce (větší pokrájejte na kousky, ale ponechte si pár
kousků vcelku na ozdobu)
čokoláda nebo kakao na zdobení
Postup:
Do velké mísy dejte tvarohy, smetanu, vanilkový i moučkový cukr a
šlehačem vyšlehejte do hladkého krému. Na dno dortové formy rozložte
kulaté piškoty, boky vyložte dlouhými cukrářskými piškoty. Piškoty
můžete pokapat ovocnou šťávou, ale není to nezbytné. Navrstvěte na ně
část tvarohové směsi, posypejte ovocem a zase položte vrstvu piškotů.
Pokračujte střídáním vrstev, přičemž poslední vrstva bude tvarohový
krém.
Dort dejte do ledničky vychladit, nejlépe přes noc, aby pěkně ztuhnul.
Před podáváním dozdobte ovocem i navrchu, nebo ho můžete polít
rozpuštěnou čokoládou či posypat čokoládovými hoblinkami nebo jen
kakaem. Například při použití banánů, vypeckovaných višní nebo sladkých
zralých hrušek, je kombinace s čokoládou opravdu fantastická. Také
jahodový dort je výborný s čokoládou, zkuste ale pro změnu čokoládu
bílou.
Čtěte více na: https://www.mestozen.cz/recept-pripravte-si-nepeceny-dort-s-ovocem/
Nepečený dort s
tvarohem a ovocem
Na tento skvělý dort si připravte následující suroviny:
cukrářské piškoty
kulaté dětské piškoty
750 g tvarohu
500 ml smetany ke šlehání
2 vanilkové cukry
4 lžíce moučkového cukru (nebo alternativní sladidlo podle chuti)
cca 500 g ovoce (větší pokrájejte na kousky, ale ponechte si pár
kousků vcelku na ozdobu)
čokoláda nebo kakao na zdobení
Postup:
Do velké mísy dejte tvarohy, smetanu, vanilkový i moučkový cukr a
šlehačem vyšlehejte do hladkého krému. Na dno dortové formy rozložte
kulaté piškoty, boky vyložte dlouhými cukrářskými piškoty. Piškoty
můžete pokapat ovocnou šťávou, ale není to nezbytné. Navrstvěte na ně
část tvarohové směsi, posypejte ovocem a zase položte vrstvu piškotů.
Pokračujte střídáním vrstev, přičemž poslední vrstva bude tvarohový
krém.
Dort dejte do ledničky vychladit, nejlépe přes noc, aby pěkně ztuhnul.
Před podáváním dozdobte ovocem i navrchu, nebo ho můžete polít
rozpuštěnou čokoládou či posypat čokoládovými hoblinkami nebo jen
kakaem. Například při použití banánů, vypeckovaných višní nebo sladkých
zralých hrušek, je kombinace s čokoládou opravdu fantastická. Také
jahodový dort je výborný s čokoládou, zkuste ale pro změnu čokoládu
bílou.
Čtěte více na: https://www.mestozen.cz/recept-pripravte-si-nepeceny-dort-s-ovocem/
Josef Maršálek
Cukrářem
se toužil stát už od mala a mohly za to jeho babičky. Od 19 let sbíral
zkušenosti, později pracoval v londýnském obchodním domě Harrods, jeho
dezerty ochutnávala i královská rodina, a nějakou dobu působil také v
Indii.
V roce 2018 se vrátil, založil vlastní značku sladkých
dobrot, aby ji po roce opustil a věnoval se dalším projektům. Stal se
mimo jiné porotcem připravované cukrářské soutěže Peče celá země, vydal
svou knihu, věnuje se cukrářským konzultacím.
zdroj:
Patrik Rozehnal, internet
Hani, je jasné, že i já mám pár "svých" osvědčených nepečených dobrůtek - ty v létě nesmí chybět.
OdpovědětVymazatDěkuji za inspiraci, asi taky něco vykouzlím :o)
Měj hezký den, Helena
Heli, je to tady spíše pro inspiraci, své osvědčené postupy má asi každá. Přeji, ať se to podaří a hlavně chutná.
VymazatPřeji pěkný sváteční den. ☺
Nepečené dorty s ovocem teď mají přednost před vším sladkým.Měla jsem hodně jahod a tak byly hlavně jahodové.Akorát s želatinou si nějak nerozumím.
OdpovědětVymazatHani,hezký sváteční den
Jahody jsou sezónní ovoce, ale dá se to dělat i s kompotovaným ovocem. Želatinu téměř nedělám, sním, ale nemusím to mít.
VymazatJituš, také přeji pěkný sváteční den. ☺
Hani, nepečené dezerty s ovocem jsou u nás oblíbené. V létě i v zimě...Příští týden budu chystat dort ke kulatinám, na přání bude s ovocem a želatinou. Zdraví Lenka
OdpovědětVymazatwww.babilenka.cz
Tak nepochybuji, Leni, že ve Tvém podání to bude parádní dort a už se těším, jak to "umělecké" dílo uvidím na fotkách na blogu - ať se podaří! ☺
Vymazat