Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

neděle 4. července 2021

Co použít na krémy do letních nepečených dortů radí cukrář Josef Maršálek

 


"Studené nepečené dorty si říkají o studené ingredience. Nemá žádný význam ztrácet v kuchyni čas vymýšlením, vařením, smažením nebo jinou přípravou krémů" - to tvrdí vyhlášený cukrář pan Maršálek 👍.

V obchodě stačí navštívit regál se studenými výrobky z oblasti mléčného sortimentu, najdeme tam kefír, kysanou smetanu, podmáslí, tvaroh, pomazánkové máslo, různé krémové sýry, a to vše je ideální jako pojidlo do studených dortů.

Čím je vybraná ingredience tekutější, tím spíš budeme muset použít ztužovač. Agar nebo želatinu. U želatiny používáme 3 g na 150–200 g tekutiny, tzn. že se musíme podívat, zda je to mléko, které je vysoce tekuté nebo podmáslí, které se spíš lehce táhne. Takže u mléka bychom použili 4–4,5 g na 200 g, u podmáslí 2–2,5 g želatiny.

Ať se vám ty nepečené letní dezerty povedou.

Tvarohový dezert

Jako tvarohový dezert nebo nepečený dort jej má v repertoáru nejedna hospodyňka. Výhodou je prakticky nekonečné množství variací tohoto dezertu, pokaždé bude ale chutnat skvěle.

Ingredience receptu

  • 500 g měkkého tvarohu
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • želatinový ztužovač
  • ovoce 
  • piškoty 
  • želatinový ztužovač
  • 1 balení vanilkového cukru
  • 2 lžíce cukru krupice

Způsob přípravy

V míse smíchejte tvaroh s vanilkovým cukrem. V jiné míse si ušlehejte šlehačku a krupicový cukr.

Oboje smíchejte, získáte také základní tvarohový krém. Podle návodu na obalu si připravíme želatinový ztužovač a smícháme se směsí.

Připravíme si dortovou formu. Na dno poklademe vrstvu piškotů. Můžete použít i cukrářské, nebudou se tolik rozmáčet. Piškoty lze také namočit v kávě nebo v rumu. Poklademe na střídačku vrstvou tvarohu a piškot. Do krému můžeme dát kousky ovoce.

V létě použijeme ovoce čerstvé, například meruňky, jahody či borůvky. V zimě, jestliže po ruce nemáme, můžeme také sáhnout pro kompot. Přes noc necháme vychladit. Ztužovač nezbytný samozřejmě není, jen nám moučník nepůjde vyklopit z formy a neudrží tvar, takže ho můžeme nechat například v zapékací míse. 

Tvarohový dezert 

Nepečený dort s ovocem

Do menší formy:

Co budeme potřebovat: 

  • 1 až 2 balíčky piškotů podle velikosti a typu formy
  • 500 gramů jahod či jiného lesního ovoce, případně konzervované ovoce, například broskve
  • 500 ml zakysané smetany
  • 2 vanilkové cukry
  • želatina (volitelné)

Postup: Zakysanou smetanu smícháme s cukrem. Do zvolené formy vyskládáme vrstvu piškotů, tu pak zalijeme krémem. Krém poklademe kousky ovoce. Následují piškoty, pak znovu krém a zase ovoce. Opakujeme, dokud stačí forma a suroviny, ale končit bychom měli ovocem. Tip: Pokud pracujete s ovocem v konzervě, ze šťávy z plechovky můžete vyrobit ovocnou želatinu a tou celý dort dotáhnout k dokonalosti. Hotový dezert necháme přes noc zatuhnout v lednici.

Nepečený dort s tvarohem a ovocem Na tento skvělý dort si připravte následující suroviny: cukrářské piškoty kulaté dětské piškoty 750 g tvarohu 500 ml smetany ke šlehání 2 vanilkové cukry 4 lžíce moučkového cukru (nebo alternativní sladidlo podle chuti) cca 500 g ovoce (větší pokrájejte na kousky, ale ponechte si pár kousků vcelku na ozdobu) čokoláda nebo kakao na zdobení Postup: Do velké mísy dejte tvarohy, smetanu, vanilkový i moučkový cukr a šlehačem vyšlehejte do hladkého krému. Na dno dortové formy rozložte kulaté piškoty, boky vyložte dlouhými cukrářskými piškoty. Piškoty můžete pokapat ovocnou šťávou, ale není to nezbytné. Navrstvěte na ně část tvarohové směsi, posypejte ovocem a zase položte vrstvu piškotů. Pokračujte střídáním vrstev, přičemž poslední vrstva bude tvarohový krém. Dort dejte do ledničky vychladit, nejlépe přes noc, aby pěkně ztuhnul. Před podáváním dozdobte ovocem i navrchu, nebo ho můžete polít rozpuštěnou čokoládou či posypat čokoládovými hoblinkami nebo jen kakaem. Například při použití banánů, vypeckovaných višní nebo sladkých zralých hrušek, je kombinace s čokoládou opravdu fantastická. Také jahodový dort je výborný s čokoládou, zkuste ale pro změnu čokoládu bílou.

Čtěte více na: https://www.mestozen.cz/recept-pripravte-si-nepeceny-dort-s-ovocem/
Nepečený dort s tvarohem a ovocem Na tento skvělý dort si připravte následující suroviny: cukrářské piškoty kulaté dětské piškoty 750 g tvarohu 500 ml smetany ke šlehání 2 vanilkové cukry 4 lžíce moučkového cukru (nebo alternativní sladidlo podle chuti) cca 500 g ovoce (větší pokrájejte na kousky, ale ponechte si pár kousků vcelku na ozdobu) čokoláda nebo kakao na zdobení Postup: Do velké mísy dejte tvarohy, smetanu, vanilkový i moučkový cukr a šlehačem vyšlehejte do hladkého krému. Na dno dortové formy rozložte kulaté piškoty, boky vyložte dlouhými cukrářskými piškoty. Piškoty můžete pokapat ovocnou šťávou, ale není to nezbytné. Navrstvěte na ně část tvarohové směsi, posypejte ovocem a zase položte vrstvu piškotů. Pokračujte střídáním vrstev, přičemž poslední vrstva bude tvarohový krém. Dort dejte do ledničky vychladit, nejlépe přes noc, aby pěkně ztuhnul. Před podáváním dozdobte ovocem i navrchu, nebo ho můžete polít rozpuštěnou čokoládou či posypat čokoládovými hoblinkami nebo jen kakaem. Například při použití banánů, vypeckovaných višní nebo sladkých zralých hrušek, je kombinace s čokoládou opravdu fantastická. Také jahodový dort je výborný s čokoládou, zkuste ale pro změnu čokoládu bílou.

Čtěte více na: https://www.mestozen.cz/recept-pripravte-si-nepeceny-dort-s-ovocem/
Nepečený dort s tvarohem a ovocem Na tento skvělý dort si připravte následující suroviny: cukrářské piškoty kulaté dětské piškoty 750 g tvarohu 500 ml smetany ke šlehání 2 vanilkové cukry 4 lžíce moučkového cukru (nebo alternativní sladidlo podle chuti) cca 500 g ovoce (větší pokrájejte na kousky, ale ponechte si pár kousků vcelku na ozdobu) čokoláda nebo kakao na zdobení Postup: Do velké mísy dejte tvarohy, smetanu, vanilkový i moučkový cukr a šlehačem vyšlehejte do hladkého krému. Na dno dortové formy rozložte kulaté piškoty, boky vyložte dlouhými cukrářskými piškoty. Piškoty můžete pokapat ovocnou šťávou, ale není to nezbytné. Navrstvěte na ně část tvarohové směsi, posypejte ovocem a zase položte vrstvu piškotů. Pokračujte střídáním vrstev, přičemž poslední vrstva bude tvarohový krém. Dort dejte do ledničky vychladit, nejlépe přes noc, aby pěkně ztuhnul. Před podáváním dozdobte ovocem i navrchu, nebo ho můžete polít rozpuštěnou čokoládou či posypat čokoládovými hoblinkami nebo jen kakaem. Například při použití banánů, vypeckovaných višní nebo sladkých zralých hrušek, je kombinace s čokoládou opravdu fantastická. Také jahodový dort je výborný s čokoládou, zkuste ale pro změnu čokoládu bílou.

Čtěte více na: https://www.mestozen.cz/recept-pripravte-si-nepeceny-dort-s-ovocem/
Nepečený dort s tvarohem a ovocem Na tento skvělý dort si připravte následující suroviny: cukrářské piškoty kulaté dětské piškoty 750 g tvarohu 500 ml smetany ke šlehání 2 vanilkové cukry 4 lžíce moučkového cukru (nebo alternativní sladidlo podle chuti) cca 500 g ovoce (větší pokrájejte na kousky, ale ponechte si pár kousků vcelku na ozdobu) čokoláda nebo kakao na zdobení Postup: Do velké mísy dejte tvarohy, smetanu, vanilkový i moučkový cukr a šlehačem vyšlehejte do hladkého krému. Na dno dortové formy rozložte kulaté piškoty, boky vyložte dlouhými cukrářskými piškoty. Piškoty můžete pokapat ovocnou šťávou, ale není to nezbytné. Navrstvěte na ně část tvarohové směsi, posypejte ovocem a zase položte vrstvu piškotů. Pokračujte střídáním vrstev, přičemž poslední vrstva bude tvarohový krém. Dort dejte do ledničky vychladit, nejlépe přes noc, aby pěkně ztuhnul. Před podáváním dozdobte ovocem i navrchu, nebo ho můžete polít rozpuštěnou čokoládou či posypat čokoládovými hoblinkami nebo jen kakaem. Například při použití banánů, vypeckovaných višní nebo sladkých zralých hrušek, je kombinace s čokoládou opravdu fantastická. Také jahodový dort je výborný s čokoládou, zkuste ale pro změnu čokoládu bílou.

Čtěte více na: https://www.mestozen.cz/recept-pripravte-si-nepeceny-dort-s-ovocem/

Josef Maršálek

Cukrářem se toužil stát už od mala a mohly za to jeho babičky. Od 19 let sbíral zkušenosti, později pracoval v londýnském obchodním domě  Harrods, jeho dezerty ochutnávala i královská rodina, a nějakou dobu působil také v Indii.

V roce 2018 se vrátil, založil vlastní značku sladkých dobrot, aby ji po roce opustil a věnoval se dalším projektům. Stal se mimo jiné porotcem připravované cukrářské soutěže Peče celá země, vydal svou knihu, věnuje se cukrářským konzultacím.

zdroj: Patrik Rozehnal, internet

6 komentářů:

  1. Hani, je jasné, že i já mám pár "svých" osvědčených nepečených dobrůtek - ty v létě nesmí chybět.
    Děkuji za inspiraci, asi taky něco vykouzlím :o)
    Měj hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heli, je to tady spíše pro inspiraci, své osvědčené postupy má asi každá. Přeji, ať se to podaří a hlavně chutná.
      Přeji pěkný sváteční den. ☺

      Vymazat
  2. Nepečené dorty s ovocem teď mají přednost před vším sladkým.Měla jsem hodně jahod a tak byly hlavně jahodové.Akorát s želatinou si nějak nerozumím.
    Hani,hezký sváteční den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jahody jsou sezónní ovoce, ale dá se to dělat i s kompotovaným ovocem. Želatinu téměř nedělám, sním, ale nemusím to mít.
      Jituš, také přeji pěkný sváteční den. ☺

      Vymazat
  3. Hani, nepečené dezerty s ovocem jsou u nás oblíbené. V létě i v zimě...Příští týden budu chystat dort ke kulatinám, na přání bude s ovocem a želatinou. Zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak nepochybuji, Leni, že ve Tvém podání to bude parádní dort a už se těším, jak to "umělecké" dílo uvidím na fotkách na blogu - ať se podaří! ☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Toulky českou minulostí: 202. schůzka: Praha, defenestrace pořadové číslo 1.

 „30. dne měsíce července Léta Páně 1419 purkmistr a někteří konšelé Nového Města s podrychtářem, nepřátelé přijímání z kalicha, od obecnéh...