Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

středa 1. září 2021

Píšete všemi deseti?

Dnes mě napadlo zeptat se: Píšete všemi deseti?

Možná je to zbytečná otázka, máte to v malíčku, (však já také 😄), ale asi proto vím, jaká je to výhoda umět psát. Řekla bych, že je to další gramotnost. Tak jako se snažíme pochopit finanční gramotnost, mohli bychom zvládnout i psaní... Výhodné je to i při tvorbě blogu. 

Bohužel, v učebních osnovách se s výukou psaní všemi deseti prsty setkáme pravděpodobně až na středních školách, hlavně s ekonomickým zaměřením (s výjimkami jako na videu dole). Měla jsem asi štěstí, že na naší SŠ tato možnost byla a dobrá byla rada rodičů - navštěvuj to! Kolikrát v životě se mi to vyplatilo - to je slabé slovo. Tím se nechlubím, jsou to léta zkušeností a mnohokrát to bylo tak, že kam jsem přišla, tam měli problém právě s psaním na klávesnici. 

A co vy? Možná tuto dovednost zvládáte "levou zadní" a říkáte si - škoda času. Ano, čas je u výuky psaní podstatnou věcí. Kdo si myslí, že to zvládne za 14 dní, tak mu to sice přeji, ale nevěřím tomu. Tak jako klavírista by měl denně cvičit hru na klavír, tak i "žák", který se chce naučit psát všemi deseti, by se tomu měl denně věnovat. Je to vhodný trénink i pro seniory k procvičení prstů.

Každý nemá výdrž. To je jako s novoročním předsevzetím: od nového roku nebudu kouřit, zhubnu 10 kg, začnu chodit do fitka ... a výsledek? Nemusím ani psát. 

Začít s kursem psaní na klávesnici můžeme kdykoli, zrovna začíná nový školní rok - tak co dát se do toho?

Koukněte, jak jim to jde - na základní škole!

Možností je hodně, ale musíme mít nějaké vedení - osvědčený program.

 

Základní pravidla psaní všemi deseti jsou na videu:

První lekce zahrnuje základní pravidla, která musíte dodržet při psaní všemi deseti prsty. Naučte se psát všemi deseti prsty z videí zdarma.
 
https://www.zskunratice.cz/files/editor/768/Bez-nazvu2.png

Základem je prstoklad, na obrázku je barevně označeno, kterým prstem určité písmeno píšeme. Kdo chce, může vyzkoušet odkaz ZDE
 
Je to nastaveno na 7. třídu, ale v liště si to můžete přehodit podle sebe a tady si můžete trénovat prstoklad podle libosti. Zobrazí se vám pak i rychlost psaní. 

        https://f.aukro.cz/images/sk6952243973/kurs-psani-na-stroji-libuse-karnoltova-62637733.jpeg    Psaní na stroji všemi deseti bazar | Databáze knihhttps://www.davidsrubar.cz/media/k2/items/cache/a42a2aa6c7440291c38ba9adc5892a56_XL.jpg

Možná máte doma podobné učebnice, třeba staré z doby psacích strojů, ale to vůbec nevadí, podle nich můžete klidně psát. 

Tak co, přidá se někdo? 🔤 👍 

zdroj: YouTube, obrázky internet 

14 komentářů:

  1. Snažím se celý život psát všemi deseti, ale poslední roky už mě prsty rukou moc neposlouchají a tak se musím více kontrolovat. Měj se moc pěkně a opatruj se.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jari, pokud jsi tak dlouho psala všemi deseti, to se snadno obnoví. S věkem se ty problémy s prsty mohou objevit, ale myslím, že právě psaní na klávesnici je možností dobrého procvičení.
      Díky za komentář a ať Ti to píše o 106 ☺.

      Vymazat
  2. Mám právě ekonomku, takže psaní všemi deseti jsme se učili, dokonce mám i státní zkoušku, ale dneska už všechny prsty nepoužívám. Byla doba, kdy jsem to zvládala celkem v pohodě, ale už dávno ne. Vzpomínám si, že nám profesorka při hodinách psaní na stroji občas zakrývala ruce papírem, abychom psali naslepo 😜

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky Evi, hezky jsi to popsala. Mám to podobné, ale já nemám ekonomku, jsem absolvent gymnázia, kde bylo nepovinným předmětem právě psaní na stroji, čehož jsem využila a chodili jsme na tento předmět na ekonomku. Nás vyučoval profesor a také jsme měli jakési kryty, ale tím jsem se vypracovala a psala jsem velmi dobře. Více o tom napíši v článku. ☺

      Vymazat
  3. Nikdy jsem všemi deseti nepsala a teď už to asi nedoženu :o)
    Haničko, měj pohodový večer, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, to je omyl, jsi šikovná a myslím, že by nebyl problém se to naučit. Chce to bystrost a zautomatizovat si ty klávesy.
      Ať se daří nejen v psaní. ☺

      Vymazat
  4. Všemi deseti píšu,ale občas si klapnu podle sebe.Mám ekonomickou školu a tam nás to hodně trénovali.Měla jsem i státní zkoušku z psaní na stroji a docela jsem to válela.Jezdila jsem i na soutěže,kde nám počítali počet úderů za minutu.
    Hani,měj hezký večer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je paráda, Jituš, ráda jsem si početla. Na ekonomce to je základ a je vidět, že jsi dobrá, to se nezapomíná, vím podle sebe. To počítání úhozů za minutu také znám, je to dobré vědět, jak člověk píše. Bez dívání na klávesnici se rychlost nezvýší.
      Díky a přeji další úspěšné psaní. ☺

      Vymazat
  5. Hani, všemi deseti píšu, mám státnici z psaní na stroji. Psát jsme se učili na psacích strojích bez označení písmen. Jsem ráda, že to umím, hodí se to. Stejně jako Jitka jsem jezdila na soutěže, mám schované diplomy. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, to jsi fakt dobrá, já z toho státnici nemám, i když málem jsem na zkoušku šla, ale mám zase jiné státnice, tam se znalost psaní velmi hodila. Také jsme psali i bez označení písmen a dodnes to zvládám, ale na tyto soutěže jsem nejezdila, studovala jsem pak jiné obory. Napíšu o tom v článku. ☺

      Vymazat
  6. Psát všemi deseti,víš,že ani nevím,spíš bych mohla napsat obouručne. Možná občas klepnu jinak,ale píši poměrně rychle a to mě stačí,zvláště nyní při blogovani.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Psát všemi deseti znamená dodržovat prstoklad na klávesnici, jak je tady na obrázku znázorněno. Pokud Ti to stačí, je to fajn, ale právě při blogování to vidím sama při tvorbě článků - jedu jak ďas ☺.

      Vymazat
  7. Učila jsem se jako samouk, ale úplně neumím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak u Tebe, bych to po pravdě netipovala, jsi mladá a ještě by ses to mohla naučit. V zaměstnání se to také hodí.

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Toulky českou minulostí: 168. schůzka: Třetí vláda Václava IV.

  Z minulého dílu: Českého krále Václava máme zase na svobodě, a zdá se, že během svého druhého věznění měl přece jenom možnost přemýšlet, ...