Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

čtvrtek 14. října 2021

Hlas pro tento den: Chocholouš obecný

 

Vědecké zařazení:
 https://slideplayer.cz/slide/3192426/11/images/9/P%C4%9AVCI+hmyzo%C5%BErav%C3%AD+Chocholou%C5%A1+obecn%C3%BD.jpg
Chocholouš obecný je pták o něco větší než vrabec domácí, se světlějším břichem a pískově hnědými zády. Podobá se skřivanovi obecnému, ale na hlavě má trochu větší chocholku. Samice a samec se navzájem neliší. Velmi rychle běhá po zemi.
 

Chocholouš obecný patří sice stále k obecně známým ptákům, ale po pravdě řečeno vidět dnes živého chocholouše je opravdová vzácnost. Spíše zůstává představa idylické zimní zasněžené ulice s koňskými potahy, na které chocholouši vybírají nestrávená zrnka ovsa z koňských kobližků. Dříve běžný pták ve městech i na venkovských návsích se během posledních padesáti let stal vzácným a ohroženým ptákem.

  • Délka těla: 17–19 cm
  • rozpětí křídel: 34 cm
  • hmotnost: 33–49 g

Jeho počet u nás klesl na nesnadno odhadnutelné minimum – možná padesátinu či setinu původních počtů.

Ještě před deseti dvaceti lety prožil u nás chocholouš krátké období jakési renesance. Když se na okraji našich měst budovala sídliště, na rozlehlých staveništích nacházel chocholouš příhodné životní prostředí - jen holou zem a plochy spoře porostlé nízkou vegetací. Chocholouš se k nám rozšířil z jihovýchodní Evropy ze stepních oblastí, kde je doposud běžným ptákem a kde se vyskytuje i daleko mimo lidská sídla.

Video Jarmila Kačírková, YouTube

Období běžnějšího výskytu však pominulo, když se sídliště zalidnila a zaplnila auty, na volných plochách povyrostly vysázené keře a stromky. Chocholouš byl nucen vystěhovat se dál na okraj města. Ani tam však nenašel na delší dobu klidná místa – následovala rychlá výstavba obchodních a průmyslových zón, supermarketů s rozsáhlými parkovišti. 

 https://temata.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/facebook/public/images/02004311.jpeg?itok=gOAi8iDE

V době hnízdění sameček rád vysedává po dlouhou dobu na vyvýšené hroudě, hromádce hlíny nebo kamení, stejně jako na plotu nebo na složených betonových panelech, a chvíli co chvíli se ozývá docela příjemným, trochu posmutnělým trylkem. Jde vlastně o jeho strážní místo, odkud bedlivě sleduje okolí, aby v případě blížícího se nebezpečí nenápadným varováním upozornil samičku sedící na hnízdě, aby včas seběhla z hnízda. To dlouhé vysedávání mu možná vyneslo dříve běžný lidový název trpělka.

V době zásnub se chocholouš dovede po způsobu skřivana vznášet vysoko na nebi a nepřetržitě prozpěvovat i desítky minut. Jeho zpěv zní i melodičtěji a lyričtěji než zpěv skřivana.

Chocholouš se u nás dokonale sžil s člověkem, dovede vystihnout bezpečná místa, kde může na zemi založit hnízdo, aby mohl v klidu vyhnízdit. Ornitologové by mohli vyprávět o neuvěřitelné chytrosti a taktice chocholouše, jak odvést pozornost člověka od místa, kde má hnízdo. Jak si dovede s člověkem-ornitologem hrát jako kočka s myší. Už už se člověku zdá, že konečně dalekohledem vypozoroval místo, kde má chocholouš hnízdo, avšak při prohlídce místa zjistí, že se nepozorovaně vytratil a s výsměšným trylkem se mu ozve o řádný kus jinde.

 choch

Chocholouš patří mezi zcela ojedinělé ptačí druhy, které jsou věrné svým hnízdištím po celý rok. Jen v drsnějších zimách se malé skupinky chocholoušů stahují k nejbližším zdrojům potravy - v současné době jsou to ve městech většinou kontejnery a místa, kde všímaví a soucitní lidé přikrmují chocholouše strouhankou ze suchých rohlíků a ptačím zobem.

Základní údaje

Chocholouš obecný (Galerida cristata) je nenápadně zbarvený skřivanovitý pták větší než vrabec, na hlavě má výraznou špičatou chocholku. Od vrabce se liší také tím, že neposkakuje, ale pobíhá drobnými krůčky. Obývá otevřené plochy s řídkým rostlinným porostem - staveniště, okraje měst, náspy železničních tratí apod. Jeho potrava je tvořena semeny i odpadky rostlinného původu a drobnými bezobratlými živočichy. Hnízdní revíry obsazuje již v únoru. Do hnízda, které je vždy v jamce na zemi, snáší samička 3 až 5 jemně skvrnitých vajíček. 

 

Na vejcích sedí jen samička, mláďata krmí oba rodiče. Je stálý. Ohrožený, zákonem zvláště chráněný.

zdroj: Pavel Pelz, Wikipedie, Naši ptáci

12 komentářů:

  1. Hani, opět jsi mě moc potěšila článkem o tomto zajímavém ptáčkovi. Možná, že jsem se s ním v přírodě setkala, ale nepoznala ho. Skřivany je slyšet i vidět v létě na loukách nebo spíše nad loukami, kam chodím, ale pokud je jejich zpěv podobný jak píšeš, tak jsem chocholouše mohla vidět i slyšet, ale určitě bych ho nepoznala. Budu si v přírodě dávat větší pozor a možná, pokud tu na okraji města jsou, tak bych měla další zajímavý druh do svých fotoúlovků. Děkuji za úžasný článek, který mě opravdu zaujal a potěšil. Přeji ti krásný den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruš, moc bych Ti přála, abys chocholouše vyfotila, což si myslím, že je velká naděje, že se to podaří ☺. U vás toho ptactva žije přece jen více, než u nás a ty vyrážíš do terénu brzy ráno.
      Jsem moc ráda, že Tě článek zaujal a potěšil. Už připravuji dalšího opeřence. Přeji krásný čtvrteční večer. ☺

      Vymazat
  2. Chocholouš je pěkně neposedný,musím si více všímat ptactva na zahradě u syna,tam pokud je klid objevují se hojně. Ovšem moc je nerozeznám. Ovšem nyní Hanko určitě více,díky Tvým článkům o ptactvu. Děkuji🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, správně, u syna je větší pravděpodobnost. Všímej si té chocholky, to je myslím, hlavní poznávací znak.
      Děkuji a přeji štěstí. ☺

      Vymazat
  3. Hani, velice zajímavý a hlavně poučný článek. 👍👍Já se v ptactvu moc nevyznám, takže děkuji za rozšíření obzorů.
    A vůbec si nejsem jistá, zda jsem ho někdy viděla.
    Měj prima dny 🍀🍁

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ali, jsem ráda, že Tě článek zaujal. Ptáci jsou opravdu zajímaví a to, co dokážou, je obdivuhodné.
      Možná, i na okraji Prahy, by byl tento chocholoušek k vidění.
      Díky a také přeji prima dny. ☺

      Vymazat
  4. Další ptáček, kéž bych si všechno co si u tebe přečtu taky pamatovala.
    Chocholouše jsem naživo určitě nikdy neviděla.
    Hani, měj hezký večer, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, těch ptáčků tady ještě bude víc a všechno si nejde pamatovat. Chocholoušů ubylo, jako i jiných ptáčků, což je škoda.
      Přeji i Tobě hezký večer a zítra úspěšný den. ☺

      Vymazat
  5. Toho ptáčka jsem nikdy neviděla,u nás nejsou vidět ani vrabci.Líbí se mi,jak si hlídá samičku na hnízdě.
    Hezké počtení.
    Hani,měj hezký večer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš, u nás všeobecně ubylo ptactva. Kdysi tu bývalo vrabců - celá hejna, také kosi a další. Teď jen občas se nějaký ptáček objeví, např. kavky nebo tři holubi a uvidět sojku je svátek. Už nedávám ani krmítko na balkon, není koho krmit.
      Děkuji a přeji pátek jako vyšitý. ☺

      Vymazat
  6. Hani, zdravím. Chocholouš je hezký ptáček, vídávám ho na chalupě u bratra, kam jezdíme. Tam je příroda ještě nezkažená, je to na samotě. Lítá tam spousta krásných ptáčků a motýlů,jsou tam i brouci roháči. Jako chocholouš jsem vypadala včera já, když jsem dvakrát zmokla. Ahoj Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, Leni. Teď se směji, jak jsi vypadala, ale jestli sis k tomu i prozpěvovala, pak to Jeseníky jen potěšilo ☺. Je fajn, že jsou místa, o nichž píšeš (na chalupě), já žiju ve městě a tady se ptáci odstěhovali.
      Děkuji a užívej léčebných procedur. ☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

O češtině od A do Z: Skloňování vlastních jmen

  28. Praktická škola naší mateřštiny s humorem a nadhledem. Připravili Michal Jagelka a Alex Röhrich.