Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

sobota 2. října 2021

Hlas pro tento den: Čížek lesní

 

Vědecké zařazení: Pěvci 
 
 cizeklesni
Čížek lesní
Foto 

Oblibu tohoto drobného, čiperného, žlutozeleně zbarveného zpěváčka dokazují již prastará pomístní jména typu Čížová nebo příjmení Čížek. Podobně jako v češtině zní jeho název i v některých evropských jazycích, například rusky se řekne čiž nebo německy Zeisig. Určitě existuje i souvislost českého pojmu s čižbou, čížek – čižba, čili chytání drobných ptáků pro chov v klecích.

Velikost 11 – 12,5 cm, váha 12 g

A skutečně čížci dříve patřili k nejoblíbenějším chovancům, neboť se vyznačují milým švitořivým zpěvem, pohyblivostí a minimálními nároky na chov.

Zpěv čížka tvoří různorodé vrzavé tóny prokládané flétnovými hvizdy. Zpěv sice můžeme zaslechnout i v zimě, ale teprve v době námluv zpívají samečci takřka neustále. Aby na sebe upozornili, zpívají i za zvláštního letu. Tento let je imponující a sameček při něm pomalu mává křídly a má široce roztažený ocas. Podobný typ letu můžeme vidět i ve městech, ale takto létají jeho příbuzní – zvonohlíci nebo zvonci.

Hnízdo čížka lze nalézt jen velmi nesnadno. Dokonce vznikla i romantická pověst, že ptáček přidává do svého hnízda divotvorný kamínek, a ten činí hnízdo pro lidské pozorovatele naprosto nenalezitelné. Pravda je však taková, že pták svou kolébku staví dvacet i více metrů vysoko v koruně smrku.
Hnízdí v rozsáhlých jehličnatých a smíšených lesích, hlavně smrkových, dává přednost blízkým olším a břízám kde hledá potravu. Vyjímečně zahnízdí v listnatých porostech nízkých poloh. Hnízdí od dubna do července 2x ročně. Samička staví hnízdo obvykle vysoko v nejhustším jehličí na konci postranní větve. Splétá je velmi dovedně z tenkých větviček, kořínků, suchých trav, mechu a lišejníku. Vše proplétá hmyzím předivem a vnitřek měkce vystele rostlinnou vlnou, srstí a peřím. Snáší 4-5 namodralých, červenohnědě skvrnitých vajec, na kterých sedí sama a sameček ji krmí. Vylíhlá mláďata krmí rodiče téměř výhradně hmyzem. Hlavní potravu čížků tvoří převážně semena olší a bříz.

S čížkem se nejčastěji setkáváme na podzim a v zimě, a to v porostech olší nebo bříz. Dříve býval považován za potulný druh, ale dnes už víme, hlavně na základě kroužkování, že čížek – jak ze severní, tak i střední Evropy – podniká dlouhé tahy až do Středomoří. Někdy dokonce díky množství čížků hovoříme o invazích. Zjara se hejna čížků, která jsme viděli v olšových porostech, rozdělují na jednotlivé páry a čížci se stěhují do vyšších nadmořských výšek, především do smrčin. Zde si jednotlivé párky potom vybírají místo pro své skryté hnízdečko, ale někdy zahnízdí i v nižších polohách. Tak se s nimi můžeme setkat i v městských parcích nebo nížinných lužních lesích.

Čížek lesní (Spinus spinus) - českobudějovicko 22.březen 2021 

Foto Jan Jindra

 

Detail čížka v kompletním juvenilním opeření. Rozsah žluté na ocasu naznačuje, že se bude s velmi vysokou pravděpodobností jednat o samce (Valašské Meziříčí, léto 2017, foto: Petr Podzemný).

Koho zajímá, jak se určuje pohlaví čížků, jejich stáří apod. se spoustou fotografií a názorným vysvětlením a popisem, najdete to ZDE

Čížek žije v lesích boreální a mírné zóny od Španělska po Sachalin. Na jihu se vyskytuje od Pyrenejí přes Balkán po Kavkaz. Druhá část světové populace žije daleko na východě v Mongolsku, ve východním Rusku a Číně. Je částečně tažný.

Video Jarmila Kačírková, YouTube

Základní údaje

Čížek lesní (Carduelis spinus) je výrazně menší než vrabec, zelenavě zbarvený. Charakteristický je pro něj žluto-černý ocas, žlutozelený kostřec, dva příčné žluté proužky v křídle a po stranách podélně skvrnité břicho. Sameček má černé temeno a bradu a celkově je zbarven živěji než samičky a mladí ptáci. Hnízdí dvakrát ročně, a to převážně v rozlehlých jehličnatých lesích; mimo dobu hnízdění se sdružuje do hejn, která se vyskytují hlavně kolem řek a potoků v porostech olší a bříz. Živí se semeny, při jejichž sběru se zavěšuje i na nejtenčí větvičky. Do hnízda, které staví velmi vysoko na jehličnanech (nejčastěji smrcích), snáší samička od března 4 až 5 vajíček a zahřívá je bez přispění samce. Ten se podílí až na krmení mláďat. Přelétavý a tažný druh. Naši tažní ptáci směřují do Středomoří a západní Evropy, naopak k nám přilétají čížci ze severu a severovýchodu, jejichž podzimní a zimní výskyt může mít v některých letech až charakter invazí.

zdroj: Pavel Vašák, Naši ptáci, YouTube

14 komentářů:

  1. Hani, čížek je krásný a velice zajímavý ptáček. 👍👍 V téhle oblasti mám velké mezery, někdy mám pocit, že jsem v době, kdy jsme se o ptactvu učili, asi ve škole chyběla.
    Děkuji za rozšíření obzorů a přeji krásné podzimní dny. 🍂🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ali, děkuji. Já si touto formou znalosti z gymplu osvěžuji a je to příjemné.
      Jsem ráda, že Tě to oslovilo a také přeji úspěšný nový týden. ☺

      Vymazat
  2. Hanko, děkuji za zajimavosti z ptačí říše. ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Marti, čížek patří mezi známější ptáčky, možná ho u vás uvidíš. ☺

      Vymazat
  3. Hani moc hezký článek. Tito drobní čížečci jsou vždy potěšením, kdy se vrací koncem února a počátkem března a přilétají na krmítko. Jsou to oni, kteří nám připomenou, že se jaro skutečně blíží i když je kolikrát ještě sněhová vánice. Proto jim v tuto dobu jejich návratu mimořádně podstrojuji, aby po cestě zpět zase nabrali sílu. Měj se moc pěkně a opatruj se.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji, Jaruško, Ty jsi znalec přírody a toho si cením. Čížka mě učil poznávat můj tatínek, který by dneska slavil významné životní jubileum. Je dobře, že jsou lidé, jako Ty, kdo nejen čížkům, ale vůbec ptáčkům pomáhají a dávají potravu.
      Děkuji i za čížky a také se opatruj> ☺

      Vymazat
  4. Čížka jsem už dlouho neviděl. Díky za zajímavý článek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jirko, já také jsem čížka dlouho neviděla, asi do měst nepřilétají. U nás celkově ubylo ptactva, což je škoda. ☺

      Vymazat
  5. Loni jsem měla na krmítku hodně čížků.Taky jsem je hodně fotila.Čížka už poznám bezpečně.
    Krmítko už mám připravený,protože se mi v muškátech začal hrabat brhlík.Toho mám také každý rok na krmítku.
    Hani,měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám radost, Jituš, že aspoň u vás je čížků dost. Asi u vás nacházejí ptáčci příhodné podmínky. Krmítko mám také a už dva roky jsem ho nedala na balkon, protože u nás ptáčci zpěváčci prostě nejsou.
      Měj se také hezky. ☺

      Vymazat
  6. Hani, moc ráda se u tebe poučím! V ptačí říši tedy opravdu nejsem nijak kovaná, často běžím zkoumat atlas...
    Měj příjemnou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, to je paráda... mám radost. Já také nejsem ornitolog, ale ptáci jsou významnou složkou naší přírody a jak migrují např. do Afriky, to je obdivuhodné.
      Děkuji a přeji úspěšné pondělí. ☺

      Vymazat
  7. Hani, díky za představení Čížek. Je to moc hezký ptáček už od pohledu. Létají k nám do krmítka, tak se na ně ráda dívám. Zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, je bezva, že k vám zalétávají. U nás je to vzácnost. Mají u vás dobrý vzduch a podmínky k životu. Je to radost, tyto ptáčky pozorovat. Měj se pěkně. ☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Kalendárium z Moravskoslezska: Duben - ze starého kalendáře

  Sto dva roky starý kalendář můžeme otevřít díky archivu "Książnica Cieszyńska".