Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

sobota 25. prosince 2021

Na Boží hod vánoční do baziliky minor na Hostýně



Příspěvek navazuje na článek o interiéru baziliky ZDE

Jsou Vánoce, na Hostýn směřují návštěvníci na procházku nebo na bohoslužbu. Vydejme se v tomto svátečním období do baziliky minor Nanebevzetí Panny Marie na Svatém Hostýně. 

Je nejvýše položenou sakrální stavbou na Moravě. Chrám se dvěma věžemi byl dostavěn v roce 1747, na místě bývalé mariánské kaple. 

Zapněte si varhanní hudbu a prohlížejte interiér chrámu. 


Rozkliknutím fotky zvětšíte.






























Nyní je ten správný moment. Vystihli jsme dobu, kdy nebyla žádná bohoslužba a během mého focení byli v bazilice kromě nás dva lidé, aspoň chvíli. Nikoho jsem nerušila a šla až těsně k oltáři. Ale přede mnou tam lidé také chodili a fotili. Viděla jsem vše zblízka a když jsem zvedla oči, nade mnou byla ta krásná výzdoba, jak je na snímku. Takovou možnost focení jsem snad ještě neměla. 


Na Hostýně se nachází ojedinělá socha. Je to Panna Marie v životní velkosti s Ježíškem, který metá blesky. Ty měly podle legendy zapálit ležení Tatarů, kteří vpadli na Moravu a ohrožovali její obyvatele. Ti se uchýlili na Hostýn a přimlouvali se za záchranu. Jejich prosby byly vyslyšeny a ležení Tatarů zapáleno blesky. Podle starých zápisů, lidé z vděčnosti postavili na vrchu sochu Panny Marie Ochranitelky.

Při bohoslužbě bych tu spodní část, vyhnání Tatarů, neměla šanci vidět. V prostoru oltáře je v podlaze osvětlené okénko se zbytky staré dlažby , ta vlevo z r. 1845 a vpravo 1890. 
































zdroj: Sv. Hostýn, YouTube

6 komentářů:

  1. Nádhera,naprostá nádhera-děkuji ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, proto jsem tuto prezentaci o bazilice nechala na Vánoce. ☺

      Vymazat
  2. Krásné, děkuji za zprostředkování a přeji příjemný sváteční den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, měli jsme štěstí, že jsme vyhmátli prázdnou baziliku, tak jsem si to prošla a prohlédla dokonale. Bazilika plná lidí mě neláká.
      Hezký sváteční den přeji i Tobě. ☺

      Vymazat
  3. Hani bazilika je skutečně nádherná a moc krásné snímky jsi nafotila. Děkuji za úžasnou podívanou.

    OdpovědětVymazat

Toulky českou minulostí

Slovensko: Megoňky - kamenné gule

  Pokud je možnost, ráda navštívím Slovensko. Megoňky jsou na druhé straně Jablunkovského průsmyku . Možná jste o tom už slyšeli. "Loka...