Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

sobota 18. prosince 2021

Největší mechanický betlém na Moravě má Horní Lideč


V naší republice se docela rozvinula betlémářská tradice. Určitě jste někdy navštívili výstavu betlémů. Hlavně v předvánočním období můžeme vidět betlémy z nejrůznějších materiálů: dřevěné, keramické, papírové, perníkové...

My máme pro letošek splněno, už v říjnu jsme navštívili  Horní Lideč, kde je méně známý betlém, ale je krásný... A je v provozu po celý rok! Že nevíte, kde je Horní Lideč? Pomůže mapka:

http://www.betlemhornilidec.cz/design/betlem_mapa.jpg

Zaparkujete před budovou za novým kostelem. A tak vypadá kostel v Horní Lidči, obě stavby jsou v podobném stylu: 

Součástí expozice betlémů je kromě vyřezávaných dřevěných postaviček a staveb filmový snímek. Musíte přijet na 14:00, kdy je prohlídka s promítáním filmu. V průběhu filmové projekce jsou osvětlovány jednotlivé části betlému, o kterých se v daném okamžiku hovoří. Působivá hudba včetně doprovodného slova dotváří atmosféru betlémského příběhu o narození Ježíška. Provází tam paní Psotová, kterou uslyšíte i v této ukázce:

https://foto.turistika.cz/foto/11507/65368/full_637c99_lidec152.jpg

V každém betlému musí být klasické jesličky, bez toho by nebyl betlém.
 

Máte-li zájem, podívejte se na upoutávku: 

https://g.denik.cz/32/d1/mechanicky_betlem_220212_01_denik-630-16x9@2x.jpg

Zachytit objektivem celý betlém je obtížné. Celá expozice totiž zaujímá plochu 170 m2, samotný betlém má plochu 50 m2. Na betlémě pracovalo 15 řezbářů z Česka i Slovenska a ti vytvořili asi 100 vyřezávaných staveb. Pozornost návštěvníka upoutají figurky, kterých je tam 230 a 75 z nich je pohyblivých. Tím je to zajímavější. 

Najdeme zde také dřevořezby čtyřiceti nejzajímavějších míst Zlínského a Trenčínského kraje. Poznala jsem  Radhošť, rožnovské Valašské muzeum v přírodě, Velehrad, Hostýn, ze slovenských pak  Bojnický zámek nebo Trenčínský hrad. Pohyblivé figurky přibližují stará řemesla a zvyky tohoto kraje, jak na snímcích můžete vidět. Třeba zde je zabíjačka. Řezník má zavěšené prase a chystá se ho kuchat. Hospodyně už nese horkou vodu z kamen a dole jsou už troky. Připletla se tam zvědavá koza, která sleduje, jak její "kámoš" dopadl. Na dvoře už děvečka nabírá vodu ze studny. Prostě celý příběh...






https://region.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_original_desktop/public/images/697bee05f1b063178f8da19232e1ff30.jpg?itok=KUQnzyCW

https://g.denik.cz/32/4f/horni-lidec-spendlicek-mechanicky-betlem-09_denik-galerie-800@2x.jpg

V průběhu filmové projekce jsou osvětlovány jednotlivé monumenty betlému, o kterých se v daném okamžiku ve filmu hovoří. I během prohlídky je betlém osvětlován, ale některá světla se mění a tak v průběhu návštěvy máte různě barevné fotky určitého místa. Betlém je multimediální.




Motiv vyhnání Tatarů r. 1241 z kraje pod Hostýnem.
 






 Tak prožijte krásné Vánoce! 

Ponocný

12 komentářů:

  1. Hani, to je překrásný betlém. Zaujalo mě propracování všech figurek do detailů. Přadlena u kolovrátku, tkalcovský stav i další postavičky zobrazující jednotlivá řemesla život na venkově v dobách minulých, Je to opravdová nádhera. Škoda, že je to od nás tak daleko až na druhou stranu republiky...Moc Ti děkuji za úžasnou podívanou. Opravdu jsem si ty krásné fotografie vychutnala. Přeji Ti krásné dny i když je počasí nevlídné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Musím říct, Jaruš, že jsme tento betlém objevili vlastně náhodou o letošní dovolené na Valašsku. A nelitovali jsme! Mohl by mít větší propagaci, je to krásně provedeno v budově k tomu účelu postavené a byla jsem ráda, že to bylo v říjnu, kdy jsme na prohlídku byli sami dva. Tyto prohlídky začínám mít v oblibě, při více lidech by se tam každý motal a focení by bylo problematické.
      Děkuji Ti, počasí je u nás také nevlídné, ale v čase blížícího se slunovratu asi jiné nelze čekat. Měj se moc hezky. ☺

      Vymazat
  2. Nádherná práce, mám moc ráda předvánoční čas a prohlídku betlémů. Hani, konečně dnes dorazil i ten tvůj. Celý týden jsem čekala a konečně jsem se dočkala. S Českou poštou to jde opravdu s kopce. Každopádně mám velkou radost a moc děkuji. Přeji příjemné předvánoční dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, ty betlémy jsem koupila právě v Horní Lidči. Snažím si to vybavit, byly odeslány 10. prosince a jsi poslední, komu dorazil až dnes. Ostatní dvě děvčata zásilku dostala o dost dříve, první dokonce hned v pondělí 13.! Snad se Ti bude hodit a ať Ti přinese radost. ☺

      Vymazat
  3. Ráda jsem se podívala, Haničko! Je moc krásný! My to nemáme daleko do Třebechovic, s dětmi jsem tam jezdili a musím říct, že když se rozpohyboval, bylo to kouzlo nejen pro děti.
    Měj krásnou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, Třebechovický betlém znám, byli jsme tam před covidem, takže vím, jak to tam v muzeu vypadá. Je krásný, stará práce, zato tento lidečský má jen pár let. Ale chytře vymyšleno, obec tím může přilákat turisty, kteří by do těchto končin jen stěží zavítali. Zrovna náš případ.
      Děkuji a také přeji víkend jak vyšitý. ☺

      Vymazat
  4. Díky za získání nových povèdomostí.

    OdpovědětVymazat
  5. Hanko,zrovna jsme se rozhodli,že tento betlém určitě navštívíme. Děkuji za tip. Výstavu betlémů jsem shlédla v Třebíči a každý rok u nás v Havířově,pokud nebyl covid.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vaše rozhodnutí je výborné, doporučila bych v čase mimo Vánoce. Muzeum je po celý rok v provozu a mně vyhovuje, když jsme tam byli sami. Nikdo nám délku prohlídky neomezoval, na všechno čas, focení výborné. Je to sice poněkud z ruky, poblíž hranic se Slovenskem, ale dá se to spojit s něčím dalším a program je pak jak víno. My každý rok chodíme na výstavy betlémů, letos jsme viděli tento. ☺ Jo a brzy bude pokračování tohoto betlému - vyřezávané stavby a na štědrý den pak jesličky.

      Vymazat
  6. Hani, krása. Každoročně navštěvujeme nějakou výstavu betlémů, mám to ráda a je to už taková naše tradice. S vnučkami jezdíme do Třebechovic na betlém i mimo Vánoc, moc se jim to líbí.Hani, připsala jsem Ti něco ke Dvanácti měsíčkám... Měj se hezky. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, je zajímavé, že mnohé betlémy, jak vidíme na výstavách, vypadají vlastně velmi podobně a přece je sledujeme a zajímá nás to! U nás největší akce v tomto směru bývá na Slezskoostravském hradě. V Třebechovicích jsme byli také, je to od nás hodně daleko, takže na otočku by to snad ani nešlo.
      K dovětku u Dvanácti měsíčků jsem Ti odepsala a moc děkuji. Také se měj hezky a zvládej všechno v pohodě. ☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Miniarboretum plné bonsají, čarověníků a zakrslých konifer

D nes vás zavedu do Staříče, ale nevím, jestli jste o něm někdy slyšeli.       Staříč je obec v okr. Frýdek-Místek v Moravskoslezském kraji....